Безпека та ще й комфорт: ТОП-10 сховищ на лівому березі Києва

image
12 Квітня 2024, 09:15
Поділитися:

Безпечних регіонів та міст в Україні нині немає – це доводять щоденні російські обстріли нашої країни. Укриття та сховища дозволяють нам перечекати ворожі атаки. Проте досі більшість з них лишаються не придатними для використання. Але є й ті, які обладнані спортзалами, душовими та підійдуть для людей з обмеженими можливостями.

Так, журналісти 44.ua підготували добірку сховищ на лівому березі Києва, де комфортно й безпечно перечекати тривогу.

Укриття з автоматичним замком на дверях на Троєщині

Так, на вулиці Оноре де Бальзака, 4 функціонує оновлене укриття з автоматичним відкриттям дверей.

У трьох приміщеннях під кожним під’їздом зробили капітальний ремонт, провели вентиляцію, воду, облаштували санвузли, поставили лави та сповивальний столик. Також в укритті є запас питної води та колективна аптечка. Двері сховища обладнали електронними приладами, які автоматично відкривають замок під час сповіщення про тривогу.

А от стіни укриття прикрашає Самчиківський розпис. Його намалювала художниця Ольга Машевська.

Укриття в дитячій школі мистецтв на вулиці Євгена Харченка

Комфортне укриття також працює і в дитячій школі мистецтв № 9 на вулиці Євгена Харченка. Його облаштували за підтримки KSE Foundation, компанії OKKO, благодійного фонду “Київська школа економіки” та округу Фрідріхсхайн-Кройцберг міста Берлін (Німеччина).

Сховище обладнали банкетками, кріслами-мішками, термопотами, аптечками, шанцевим інструментом, дитячими меблями, розкладачками, а також ліхтарями.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua” – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Одне з найбільших укриттів у Києві облаштували у столичній гімназії № 62, що в Дарницькому районі. Загальна площа – 500 кв.м. Таке укриття може вміщати 800 людей. В ньому є декілька приміщень для занять спортом, кімнат для навчання та туалети. Також передбачено запас питної води.

Під час повітряної тривоги там можуть знайти прихисток не тільки учні ліцею, але й мешканці сусідніх будинків. В безпечний час там проводяться заняття з єдиноборств для дітей.

На те, щоб привести до ладу укриття було витрачено близько 2 мільйонів гривень.

Укриття із місцями для сну в Дарницькому районі

Ще одне укриття облаштували на вулиці Зрошувальній, 4А в Дарницькому районі столиці. Окрім місць для сидіння, його обладнали ще й місцями для сну. Це сховище вже вберегло сотню життів. На територію закладу, де воно знаходиться, впала ракета. Усі, хто спустився до укриття, залишилися неушкодженими.

Укриття на 650 осіб у найстарішій школі в Дарницькому районі

Ще одне сховище розташувалось у найстарішій школі району – 1936 року будівництва – на вулиці Ялтинській. Укриття тут облаштували ефективно, швидко та недорого. Це підвал, у якому організували декілька навчальних кабінетів, медичний пункт та кімнати відпочинку. Підвал відремонтували, закупили парти та дошки. Вчителька малювання оздобила стіни, у шафах розмістили запас води та снеків. Наразі укриття одночасно може вмістити близько 650 учнів.

Школа планує залишити ці кімнати як додаткові кабінети й після перемоги – зручно, комфортно, та дає змогу збільшити кількість занять, що проводяться одночасно.

Відремонтували укриття і на столичній Троєщині, на вулиці Рейгана, 6. Ним зможуть скористатися відвідувачі бібліотеки, галереї мистецтв, а також інших установ, що знаходяться поруч.

Приміщення обладнано диванами та кріслами, столами, є аптечка та санвузол. Для дітей та дорослих тут є книги, журнали та настільні ігри. У разі відключення електроенергії передбачено підключення до генератора.

Інклюзивне укриття із пандусами в Дніпровському районі

Це укриття розмістили в нещодавно відремонтованому центрі для осіб з інвалідністю. У разі повітряної тривоги тепер тут можуть перебувати 120 людей. Проте, інклюзивним укриттям, зможуть скористатися всі охочі кияни.

Для осіб з інвалідністю тут облаштували пандуси на вході, перила та спеціальний туалет.

Укриття на території медмістечка на Харківському шоссе

Ще одне сховище відремонтували на території медичного містечка на Харківському шосе, 121. Воно має загальну площу 509 квадратних метрів та може вмістити 500 осіб.

Приміщення обладнали потужною вентиляцією та системою контролю за якістю повітря, приладами обігріву, резервними ємностями для питної води, відеоспостереженням, електронним електромагнітним замком з автоматичним доступом, великою кількістю розеток, якісним освітленням та інтернетом, санітарними кімнатами, зокрема для маломобільних груп, медичною кімнатою, їдальнею та операційною.

Укриття з автоматичним відкриттям дверей на Дарниці

А це укриття, яке знаходиться на вулиці Новодарницькій, 3/15 облаштував український виробник систем безпеки Ajax.

Окрім автоматичної системи доступу під час тривог, укриття має поворотну камеру з двостороннім аудіозв’язком, відеокамеру з функцією підрахунку відвідувачів, систему безперебійного живлення, кнопку відчинення дверей зсередини і три датчики: пожежний, контролю повітря та датчик руху з фотофіксацією.

Укриття з душем, дитячим куточком і медпунктом у Дарницькому районі

І останнє комфортне укриття в нашій добірці працює в приміщенні Консультативно-діагностичного центру № 2. Воно має площу 115 квадратних метрів та може вмістити 150 осіб. Сховище обладнали санітарною та душовою кімнатами, сучасною вентиляційною системою з рекуперацією тепла, зручними меблями та оргтехнікою. Також сховище має дитячий куточок і медпункт.

Укриття з душем, дитячим куточком і медпунктом у Дарницькому районі

Укриття забезпечили безперебійним інтернет-зв’язком та альтернативним джерелом живлення. Стіни сховища розписали віршами української письменниці Ліни Костенко.

Раніше журналісти 44.ua розібрались, чому ж киянам можуть стати в нагоді не лише громадські, а й приватні сховища.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua