Безпека та комфорт: ТОП-9 сховищ на правому березі Києва

image
4 Травня 2024, 10:47
Поділитися:

Ви знаєте, що у наш час укриття – це захист від ворожих атак, та власний спокій наскільки це можливо у наших умовах. Але, на жаль, більшість укриттів в Києві знаходяться в жахливому стані. Вони не обладнані необхідними системами, не доступні для людей з інвалідністю, не мають тепла та будь якого іншого фактору комфорту. Тому, люди часто нехтують тривогою тому, що їм банально нема куди піти. Проте, у столиці стає все більше обладнаних укриттів для населення, де містяни можуть сховатися під час обстрілу чи перечекати повітряну тривогу.

Так, журналісти 44.ua підготували добірку сховищ на правому березі Києва, де комфортно й безпечно перечекати тривогу.

І перше сховище в нашій добірці – це укриття, яке знаходиться на Оболоні. Так, минулого року у спеціалізованій школі № 252 ім. Василя Симоненка облаштували сучасне укриття. Там провели електротехнічні, сантехнічні та малярні роботи. Окремо встановили санвузли та облаштували витяжки.

Загалом в укритті може перебувати приблизно 300 осіб.

Наступне укриття на правому березі столиці, де ви можете перечекати повітряну тривогу – укриття з місцями для сну в Печерському районі міста. На вулиці Лютеранській, 3 зʼявилась ще одна захисна споруда, де можна сховатися під час повітряної тривоги, у якій одночасно можуть перебувати до 200 людей. В укритті замінено всі системи життєзабезпечення (електромережу, каналізацію та водопостачання), встановлено систему пожежної безпеки та вентиляції повітря, приміщення обладнано меблями та захисними елементами відповідно до нормативних показників. Загалом термін реалізації проєкту склав 4 місяці.

В укритті облаштували комфортні місця для сидіння та сну, що дуже зручно під час нічних тривог.

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”, щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

В “Мистецькому арсеналі” також працює комфортне укриття. Воно функціонує в підвальному приміщенні в будівлі “Старий арсенал” за адресою вул. Лаврська, 10–12. Скористатися ним мають змогу всі охочі.

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит”працює відремонтоване укриття. Минулоріч в укритті пофарбували стелю та стіни, демонтували підлогу та завезли необхідні меблі. Сховище забезпечили інженерними мережами, санвузлами та кімнатами для відпочинку, замінили систему вентиляції.

Для дітей додали нові іграшки, різноманітні ігри, книги, розмальовки, телевізор та інтернет. До того ж укриття має все необхідне для підтримки безперервного лікування.

У столичному Київському політехнічному університеті ім. І. Сікорського відкрили багатофункціональне смартукриття, яке стало першим в Україні. Зазначається, що в укритті є кабінети, невеликі індивідуальні простори для відеодзвінків, власна бібліотека з місцями для зборів та ігрова зона. Простір може вмістити до 500 людей. Окрім того, укриття можна використовувати, як коворкінг. Будівництво виконували CLUST SPACE. Укриття збудували за 5 місяців.

Наступне укриття на правому березі Києва, де ви можете перечекати обстріл або повітряну тривогу, знаходиться на проспекті Володимира Івасюка, 38. Тут працює комфортне сховище в приміщенні підземного переходу. Його зробили на місці, де раніше була громадська вбиральня.

Тут є два виходи, один із них – безбарʼєрний. Окрім цього, укриття забезпечене системною відеоспостереження, має віддалений доступ та цілодобовий звʼязок із диспетчерською службою. Площа приміщення дає змогу розмістити до 108 людей одночасно.

На Оболоні, на вулиці Борщагівській, 173/187 працює інклюзивне укриття для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Його облаштувала ГО Fight For Right. В укритті є доступна вбиральня, тактильні смуги, які до неї спрямовують, поручні, підсвітка (на випадок, якщо немає електрики), мнемосхема, інформаційні таблички тощо. Проєкт здійснили за підтримки Посольства Великої Британії.

У лютому 2023 року на вулиці Гетьмана Павла Скоропадського в Голосіївському районі обладнали укриття третього класу надійності. Споруда глибоко занурена під землю. Її переобладнали під сучасне укриття. Для цього змонтували електрообладнання, встановили туалети та душові. Також у бомбосховищі є запаси води та вентиляція.

І останнє сховище в нашій добірці – це укриття в одній зі шкіл Соломʼянського району. Тут розмістилось комфортне укриття площею 390 м2. У сховищі обладнали класи для навчання, а також є запас води.

Нагадаємо, ми розповідали раніше про ТОП-10 сховищ на лівому березі Києва.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua