Безпечне використання генераторів: як уникнути пожеж та отруєнь чадним газом | Трибуна

image
3 Липня 2024, 19:59
Поділитися:

Цього року через часті відключення світла українці масово почали використовувати генератори для забезпечення електропостачання. Однак ця практика має свої ризики: почастішали випадки пожеж та отруєння чадним газом, а це – знищення майна та трагічні втрати людських життів. У ДСНС надали поради та інструкції, аби електропостачання було безпечним, надійним та ефективним.

Пожежі на Київщині

Днями в урочищі Лісовому на вул. Сосновій, що в Зазимській територіальній громаді, через збій у роботі генератора загорівся приватний будинок. Рятувальники Броварщини гасили пожежу близько двох годин.

Через загорання генератора трапилась пожежа в селищі Ворзель. Працівники ДСНС врятували житловий будинок від знищення, але матеріальні збитки були великі.

На щастя, у цих двох випадках обійшлося без постраждалих. Але всі ми пам’ятаємо, як у Княжичах через витік чадного газу з генератора загинули троє людей.

У Княжичах троє людей загинули через отруєння чадним газом (ФОТО)

Де потрібно розміщувати генератор

Електрогенератор потрібно розміщувати зовні будівлі. При цьому бажано під навісом, аби уберегти від потрапляння прямих сонячних променів та дощу/снігу.

Також можна розмістити обладнання в окремому технічному просторому приміщенні, де є вентиляція та можливість провітрювання.

Розміщувати генератор потрібно на відстані не менше 6 метрів від будівель, стін із вікнами та авто. У ДСНС вказують, що можна встановлювати генеруючу установку біля суцільних негорючих стін без вікон на відстані не менше 1 метра.

При встановленні потрібно подбати про майданчик – він має бути рівним.

Як підключати генератор

У Службі наголошують, що підключення генератора до споживачів має робити кваліфікований електрик.

Перед цим потрібно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність обраної моделі. Перед підключенням варто одягнути сухий захисний одяг:

гумові рукавички;
взуття на гумовій підошві;
бажано засоби захисту органів зору та слуху.

У ДСНС наголошують, що при підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі та кабелі високої якості, без порізів та пошкоджень, а на вилках електроприладів обов’язково має бути заземлюючий контакт.

Експлуатація генератора

Перед безпосереднім запуском генератора варто перевірити стан електропроводки та, за наявності пошкоджень, і усунути їх. Варто не допускати перекручування проводів та контакту з гарячими поверхнями.

«Електричні елементи генератора мають бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами», – зазначають у ДСНС.

Також у Службі рекомендують не вмикати генератор під час підвищеної вологості, дощу або снігу.

«Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його», – додають рятувальники.

Де зберігати паливо та мастило для генератора

Пальне та мастило для генератора потрібно зберігати окремо, на відстані не менше 10 метрів від суміжних об’єктів у спеціальних каністрах.

Найбезпечніше, розповідають у ДСНС, зберігати в провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом із обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей.

«Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро», – зазначають вогнеборці.

Що не можна робити під час користування генератором

Під час користування електрогенератором заборонено:

вносити зміни в конструкцію генератора;
розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях із можливим перебуванням людей;
палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
відкривати кришку баку при працюючому генераторі;
заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;
об’єднувати генератори у ланцюг;
перебування поруч із генератором стороннім особам або тваринам;
змішувати різні види мастила та палива;
перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

ФОТО – ДСНС

Читайте також:

Перебої зі світлом: скільки цього року коштує генератор, Ecoflow, ДБЖ та повербанк

У Броварах активно працює програма часткової компенсації вартості генераторів мешканцям багатоповерхівок

Як правильно підключати генератор електрики в будинку – інструкція

Чому українцям варто готуватися до частіших відключень світла

Джерело: Трибуна – Бровари