Безпечна доза куріння: чи шкодять одна-дві цигарки в день? ДОСЛІДЖЕННЯ

image
15 Жовтня 2019, 09:21
Поділитися:

Представники охорони здоров’я стверджують, що безпечної дози куріння не існує. Але багато людей досі стверджують, що одна-дві цигарки не зашкодять. Та нове дослідження показало, що жменька викурених цигарок у день викликає майже таке ж пошкодження легенів, як і більше пачки в день, пише Time.

У дослідженні вивчали звички куріння і стан здоров’я більше 25 000 американців у віці від 17 до 93 років. На початковому етапі кожна людина розповіла дослідникам, скільки вона курить, а також загальну інформацію про своє здоров’я, демографію та спосіб життя. Потім піддослідні склали іспит на спірометрію, який оцінює функцію легенів вимірюючи, скільки повітря можна видихати за секунду та скільки повітря легені видихають. Наступним етапом було спостерігання за учасниками упродовж 20 років.

Функція легень природно знижується з віком, але відомо, що куріння прискорює процес. У курців збільшується ризик хронічної обструктивної хвороби легень та інших респіраторних захворювань.  І як показує дослідження, майже будь-яка кількість викурених цигарок запускає цей процес.

На час дослідження приблизно 10 000 учасників ніколи не курили, а 7 000 – кинули; 5800 вагалося між відмовою від куріння і курінням; 2500 курять донині.

Згодом вчені виявили, що і в колишніх, і нинішніх курців легені функціонували гірше, ніж у тих, хто ніколи не курив. Також між легенями затятих і неактивних курців не було великої різниці.

Пошкодження, яке виникало від 30 або більше цигарок у день, всього на одну третю більше за те, яке виникає після 5 чи менше сигарет в день. Іншими словами, у неактивного курця функціональність легень за рік зменшиться настільки ж, як у затятого за дев’ять місяців. Дослідження також підтверджує загальноприйняту думку, що краще кинути курити якомога швидше.

Проте існують деякі застереження щодо його результатів. Наприклад, дослідження опиралося на дані, які учасники повідомляли самі, що могло привести до неточності. Масштаби впливу куріння на функцію легенів також зменшилися після врахування чинників, як-от наявність захворювань легенів і вплив пасивного куріння.

Проте дослідження підтримує думку, що найкраща кількість куріння – це не курити взагалі. Уникнути куріння – це найкраще, що ви можете зробити для свого здоров’я!

Читайте також:

Від вейпу вмирають? Президента України просять заборонити продавати електронні сигарети дітям
Що для підлітків алкоголь, сигарети, наркотики та соцмережі. Дослідження
Чому не варто курити кальян

Джерело: Трибуна Бровари