Безоплатна акція для тих, кому за 50: обстеження на колоректальний рак

image
4 Березня 2019, 22:14
Поділитися:

На своїй сторінці у ФБ в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадує: березень – місяць, присвячений боротьбі з колоректальним раком. І стосовно здоров’я не має бути незручних тем. По всьому світу в березні традиційно проходять акції та різні події, щоби привернути увагу до проблеми цього виду раку.

Як зазначає Уляна Супрун, ця проблема має великі масштаби. У світі колоректальний рак посідає провідні позиції серед онкологічних хвороб – 1,8 мільйонів нових випадків та близько 860 тисяч смертей було зафіксовано минулого року. З кожним роком ці цифри зростають.

За даними Національного інституту раку, колоректальний рак посідає ІІ місце у структурі захворюваності та смертності в Україні. Щороку вперше виявляють близько 16 тисяч нових випадків.

Ризик захворіти на колоректальний рак зростає з віком. Найчастіше на нього хворіють люди старші 50 років. Зазвичай хвороба розвивається повільно, і тривалий час людина не знає, що вже хворіє. Особливо на ранніх стадіях.

Серед факторів, які підвищують ризики колоректального раку, – наявність надмірної ваги, спосіб харчування (мало клітковини, багато червоного м’яса та процесованих продуктів), відсутність фізичної активності, вживання алкоголю та куріння. Якщо в сім’ї близький родич мав колоректальний рак, особливо у віці менше 50 років, – це також підвищує ризики захворіти, зауважує Уляна Супрун.

Симптоми, за яких треба негайно звернутися до лікаря:

▪ біль у животі;
▪ наявність крові під час випорожнень;
▪ зміни характеру випорожнень;
▪ порушення роботи кишківника (закрепи або діарея).

Ефективність лікування колоректального раку залежить від стадії, на якій його було виявлено. Тому своєчасна діагностика надзвичайно важлива. Вчасне проходження скринінгу та подальше лікування знижують ризик захворювання на 20%.

За рекомендаціями щодо скринінгу колоректального раку, щороку потрібно робити аналіз калу на приховану кров та кожні 10 років (починаючи з 50-ти років) – колоноскопію.

Протягом усього березня в Києві проходить акція – люди старші 50 років мають можливість здати аналіз, зробити колоноскопію та отримати консультацію лікаря-онколога безоплатно. Така акція відбувається за сприянням Національного інституту раку та громадської організації «Європаколон Україна».

Усі деталі можна знайти ТУТ.

Джерело: Трибуна Бровари