Безкоштовні ліки, МРТ і пам’ятник бійцям, або За що сварилися на коордраді з питань АТО

image
26 Жовтня 2019, 11:03
Поділитися:

Сьогодні в Броварській міській раді відбулось щомісячне планове засідання координаційної ради з питань АТО. Колегіальний орган проголосував за подання запиту до броварської лікарні щодо видачі безкоштовних ліків за назвою діючої речовини, а не медичного препарату. Також «взяли до відома» питання про затягування спорудження пам’ятника бійцям Російсько-української війни та надання безкоштовної послуги МРТ. Частину порядку денного ініціювали присутні члени сімей загиблих і ветерани війни. Обговорювання супроводжувались сварками.

Завчасно заплановані питання колегіальний орган розглянув доволі швидко. Секретар коордради, він же очільник юридичного відділу виконкому Броварської міськради Олександр Каштанюк, повідомив, що на порядку денному є питання щодо включення шести громадян у чергу на квартири. А також зазначив, що заявок на отримання місць під гаражі не надходило.

Секретар коордради Олександр Каштанюк вів засідання

Олександр Каштанюк розповів, що питання стосовно «покриття» оплати за комунальні послуги для родини загиблого на війні Олега Синільника закрите. Ту частину коштів, яку не компенсують із інших джерел, фінансуватимуть із бюджету міста.

Читайте також: Бровари попрощалися з Олегом Синільником

Ці питання не отримали заперечень. Але всі інші викликали жваві обговорення з гучними сварками. Головним опонентом у дискусіях із коордрадою був керівник ГО «Авангард АТО Броварії» Ігор Муратов.

Ігор Муратов виступає на коордраді з питань АТО

Ігор Муратов

Зокрема, він зазначив, що меморіал загиблим бійцям у місті намагаються збудувати довше, ніж споруджують «Макдональдз» і торговельні центри, як от проєкт від «тещі Сапожка».

Читайте також:

Нагадаємо, пам’ятник має постати на майдані Свободи. Рішення про це коордрада розглядала ще на початку цього року, обравши з-поміж декількох варіантів.

Макет меморіалу бійцям АТО / ООС

Попередній макет майбутнього пам’ятника

Олександр Каштанюк зазначив, що вже найближчим часом експерти дадуть свій висновок та озвучать вартість проєкту. На це має піти не більше 1 місяця. Після цього Броварська міська рада зможе профінансувати роботи зі спорудження меморіалу.

Читайте також: Пам’ятник загиблим на війні має бути на центральній площі, – координаційна рада з питань АТО

Та найбільше невдоволення викликали так само не нові питання – надання бійцям і родинам загиблих безкоштовних медичних препаратів, а також послуги МРТ. Після тривалих дискусій коордрада проголосувала за рішення звернутися до броварської лікарні щодо видачі медзасобів за назвою діючої речовини, а не окремого препарату.

Засідання координаційної ради з питань АТО / ООС

Дискусія у розпалі

Присутні ветерани зауважили, що це надає можливість обирати із ширшого кола ліків, а не отримати якийсь один конкретний препарат, якого може і не бути в наявності.

Окрім того, гості висловлювали невдоволення тим, що безоплатно ліки можна отримати лише в двох комунальних аптеках міста. А також – що в броварській лікарні «безкоштовне МРТ» – це аж 90 % від вартості, які має сплатити боєць чи член родини загиблого. Члени коордради на це зауважили, мовляв, безкоштовно МРТ робить 1-ша обласна лікарня в Києві.

Читайте також: Макет пам’ятника загиблим бійцям, махінації з безкоштовними МРТ і проїздом та надання ділянок під гаражі – коордрада АТО

Вдова загиблого бійця Світлана Оникієнко також підняла питання про інформування родин щодо їхніх прав, пільг тощо. Мовляв, сім’ї змушені координуватися і поширювати інформацію між собою. За даними присутніх, у місті вже є 9 таких родин, однак їм відомо лише про декілька. А виконком не ділиться інформацією, посилаючись на її конфіденційність.

Засідання координаційної ради з питань АТО / ООС

Світлана Оникієнко

У цьому контексті Ігор Муратов також зазначив на необхідності створити гарячу лінію, де надаватимуть інформацію для родин загиблих і бійців. А також – повісити банер на міськраді із цим телефоном. Водночас Олександр Каштанюк запропонував звертатися на номер міського контакт-центру 6-11-11, «підключивши» до нього питання АТО / ООС.

Читайте також:

Джерело: Трибуна Бровари