Безбар’єрний простір у Києві не надто зручний – представниця асоціації інвалідів-спинальників

image
18 Травня 2019, 01:37
Поділитися:

У Києві останнім часом будівлі (школи, садки, аптеки, магазини тощо) облаштовують під потреби людей з підвищеними потребами. Але враження таке, що займаються цим не зовсім обізнані люди, адже такий «безбар’єрний простір» не дуже зручний.

Таку думку висловила в ефірі телеканалу «Київ» представниця Київського осередку Всеукраїнської асоціації інвалідів-спинальників України Тетяна Ковальчук.

«Складається враження, що люди не мають елементарних понять про безбар’єрність. Відчуття, що роблять і приймають об’єкти абсолютно не обізнані проблемою. Шкода, що ми, українці, – люди хазяйновиті, а так недолуго витрачаємо кошти на оснащення для інвалідів, яким неможливо користуватися» , – сказала Тетяна Ковальчук.

«В принципі ж не важко, оснастивши пандусом будинки чи переходи, самим сісти у візок і спуститись та піднятись ними. Повірте, якщо ви зможете, то і я зможу», – вважає Тетяна Ковальчук, вона сама прикута до візочка.

«Безбар’єрний простір – це не лише оснащення пандусами, безбар’єрний – це коли виїхавши з дому, я можу дістатися кінцевої точки призначення. Тобто, якщо заклад оснащений підйомом та проходом, то людина на візочку до нього все одно не дістанеться,  оскільки не зможе подолати високий бордюр або неоснащений перехід. Це комплексна проблема і вирішувати її треба комплексно», – наголосила громадська діячка.

Нині ж долати проблеми допомагають прості люди. 

«Українці – дуже добрі і чуйні, вони завжди пропонують допомогу, готові вислухати інструкції як краще то зробити та допомагають завжди. Якби не люди, то важко уявити, як би ми виживали, саме завдяки ним ми можемо долати всі перешкоди», – зазначила Тетяна Ковальчук.   

Нагадаємо, Новий ДБН вступив в дію 1 квітня цього року. Він розроблений ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Він адаптований до європейських норм та містить наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 

Читайте також: Суд скасував заборону будівництва будинку-монстра на Подолі

Читайте також: Агресивні ворони нападають у Києві на дітей

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV