Без паніки: що робити з розбитим термометром

image
8 Лютого 2019, 12:59
Поділитися:

Розбився ртутний термометр, а ви не знаєте, що робити у таких випадках? Покрокову інструкцію опублікувала прес-служба Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Києва.


У чому небезпека?

Ртуть є речовиною 1-го класу небезпеки і може надати токсичну дію на нервову, травну та імунну системи, а також на легені, нирки, шкіру й очі. У звичайному медичному термометрі міститься близько 2 г. ртуті. При розбитті медичного термометра в кімнаті площею 12-18 кв. м. концентрація парів ртуті через кілька годин може перевищувати гранично-допустиму концентрацію в 50-100 разів.

 

Які рекомендації?

Ртуть, також, наявна в компактних люмінесцентних лампах, такі лампи містять 3-6 мг ртуті. Частинку ртуті у своєму складі мають і батарейки. Тож фахівці рекомендують у побуті використовувати електронні термометри, лампи замінити на сучасні (LED, світлодіодні), а замість батарейок користуватися акумуляторами.

 

Куди здавати відходи, що містять ртуть?

У кожному районі Києва встановлені спеціальні контейнери для таких небезпечних відходів, як відпрацьовані батарейки, енергозберігаючі лампи та ртутні термометри. Карта дислокації таких контейнерів доступна за посиланням.

До того ж, енергозберігаючі лампи та ртутні термометри у такі контейнери бажано викидати в упаковці (або обгорнути шаром паперу), биті ртутні термометри викидати в контейнери категорично заборонекно! Банку з розбитим термометром можна здати за адресою: вул. Вишгородська, 21 – КАРС «Київська служба порятунку», тел. (044)430-37-13.

Нагадаємо, безкоштовний проїзд за поцілунок: фунікулер оголосив святкову акцію.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ