Без м’яса, молока та масла: ТОП-10 страв для Великого посту, на кожен день чи свято

image
16 Квітня 2024, 09:05
Поділитися:

Піст перед Великоднем – один із найважливіших у православних вірян. Дати посту залежать від Великодня, тому щороку змінюються. Його мета – духовна підготовка до Великодня – свята Воскресіння Христового. Піст – це не лише відмова від певної їжі, шкідливих звичок та веселощів, а й час для каяття, роздумів та молитов. Дотримання посту буде дуже корисним і для фізичного здоров’я.

Так, у 2024 році Великий піст розпочався 18 березня, а закінчиться 4 травня. Тож, якщо ви дотримуєтесь обмежень в їжі або, наприклад, просто хочете спробувати прості страви, підготували для вас відповідну добірку.

І перша страва в нашій добірці, яку ви можете приготувати на Великий піст – вегетаріанський плов з гарбузом.

Вегетаріанський плов з гарбузом

Інгредієнти:

100 г оливкової або соняшникової олії;2 цибулини;2-3 морквини;1 головка часнику;200 г солодкого гарбуза;300 г довгозерного рису,1 ст. л. солі;1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів, барбарис, куркума, зіра за смаком.

Спосіб приготування:

1. Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, моркву тонкими брусочками, а гарбуз кубиками.

2. У казані або глибокій каструлі нагрійте олію, обсмажте цибулю до прозорості. Далі додайте моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою та залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками часнику і сухофруктами.

3. Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть та розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан або каструлю кришкою та залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.

!!! При подачі плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Ще одна страва, яку ви можете приготувати як на Великий піст, так і щодня – голубці з тертої картоплі.

Голубці з тертої картоплі

Голубці з тертої картоплі

Інгредієнти:

капуста – 1 шт.

Начинка:

картопля – 1 кг;цибуля – 2 шт;часник – 2 зубчики;сіль – 1 ч.л;перець до смаку.

Засмажка для начинки:

цибуля – 1 шт;морква – 1 шт;сіль, перець до смаку.

Спосіб приготування:

1. Спершу потрібно нагріти воду та занурити в неї капусту з вирізаним качаном, після цього розібрати її листя.

2. Далі потрібно натерти сиру картоплю та додати до неї цибулю, щоб картопляна маса не потемніла.

3. На сковорідці обсмажити цибулю з морквою та грибами. Додати засмажку до сирої картоплі, посолити та додати спеції.

4. На дно пательні викладаємо помідори та капустяне листя.

5. Формуємо голубці, накладаємо трохи начинки та закручуємо.

6. Викладаємо голубці в каструлю. Додаємо лавровий лист, спеції, сіль та заливаємо холодною водою.

7. Зверху притискаємо голубці тарілкою та додаємо ще води. Варити потрібно протягом години.

8. Для подачі потрібно цибулю обсмажити до золотистого кольору. Коли голубці зварилися додаємо її. Смачного!

Також не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”, щоб бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Оскільки протягом усього Великого посту віруючим заборонено вживати в їжу м’ясні продукти, а котлетки з’їсти хочеться, то маємо для вас рецепт пісних котлет з капусти.

Пісні котлети з капусти

Пісні котлети з капусти

Інгредієнти:

капуста – 700 г (для приготування підійде як білокачанна, так і пекінська капуста); гриби ( за бажанням) – 200 г;цибуля – 100 г;манка – 50 г;борошно – 1 ст. л;часник – 2 зубчики;спеції, сіль, перець за смаком;соняшникова або оливкова олія для смаження – 2 стол.л.;томатна паста – 2 ст. л.;вода для соусу – 300 мл.

Спосіб приготування:

1. Цибулю потрібно дрібно нарізати та обсмажити на гарячій сковороді з олією до золотистого кольору (приблизно 5 хв). Потім додати дрібно нарізані гриби і смажити ще 3-5 хвилин.

2. У великій каструлі довести воду до кипіння і посолити. Крупно нарізати капусту і опустити в окріп. Варити капусту до напівготовності приблизно 12 хвилин. З готової капусти злити воду і подрібнити її блендером. Відкинути капустяне пюре на ситечко і злити зайву воду.

3. До капустяної маси додати манку, борошно, часник, спеції. Посолити, поперчити. Потім вмішати гриби з цибулею. Розігріти сковороду з олією і викласти капустяні котлети. Обсмажити котлети по 4-5 хвилин з кожного боку на середньому вогні. І можна смакувати!

Приготувати на кожен день або на Великий піст ви можете часникову картоплю по-італійськи.

Часникова картопля по-італійськи

Часникова картопля по-італійськи

Інгредієнти:

3 середні картоплини;1 пучок петрушки;2 середніх зубчики часнику;оливкова олія;сіль та мелений перець.

Спосіб приготування:

1. Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності (приблизно 25-30 хвилин). Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці.

2. Можна використовувати велику сковороду і приготувати відразу всю картоплю, а можна розділити на 2 порції. На сковороді нагріти оливкову олію та обсмажити рубаний часник до золотистого кольору. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.

3. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець.

4. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.

!!! Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якла і приємно похрускує. Зі сметанним або іншим соусом.

Наступна страва в нашій добірці, яка також підійде для приготування на Великий піст та стане непоганою закускою – паштет з квасолі та грибів.

Паштет з квасолі та грибів

Паштет з квасолі та грибів

Інгредієнти:

квасоля (відварена) – 500 г;гриби білі сушені – 15 г;опеньки сушені – 15 г;цибуля – 1 шт;морква – 1 шт;олія – 70 г;вода для замочування грибів;сіль, перець до смаку;олія для смаження.

Спосіб приготування:

1. Промиті гриби на пів години залийте водою. Потім поріжте їх та додайте цибулю та моркву. Все ретельно перемішайте, посоліть і поперчіть. Викладіть на розігріту та скроплену олією сковорідку.

2. Відваріть окремо квасолю.

3. Далі беремо воду, в якій замочувалися гриби, та додайте до інших інгредієнтів паштету. Додайте також відварену квасолю. Все ретельно перемішайте.

3. Коли все протушкується до готовності, почекайте коли охолоне та перекладіть в чашу блендера та зробіть паштет. Консистенція повинна бути однорідною та без грудочок. Він чудово смакуватиме на сніданок зі свіжим хлібом або ж разом із першими стравами.

Наступна страва незвичайна – її ви також можете приготувати на свято, або щодня і, звичайно, на Великий піст, – це печиво на томатному соусі.

Печиво на томатному соусі

Печиво на томатному соусі

Інгредієнти:

томатний сік – 100 г;олія – 100 г;цукор – 100 г;сода – 5 г;борошно – 300 г.

Спосіб приготування:

1. Томатний сік вилийте у глибоку миску, додайте олію, соду та цукор – перемішайте. Просійте борошно та поступово додавайте його до томатно-цукрової суміші, кожного разу ретельно перемішуючи рідке тісто.

2. Замісіть тісто – воно має бути м’яким, пластичним, та водночас не липнути до рук – і розкачайте пласт у 8 мм.

3. Виріжте з пласта за допомогою формочок майбутнє печиво, перекладіть на деко, застелене пергаментом.

4. Розігрійте духовку до 180 градусів, випікайте печиво 15 хвилин, після чого дозвольте йому охолонути – і печиво на томатному соку готове.

Також пропонуємо вам приготувати пісні млинці на воді без яєць.

Пісні млинці на воді без яєць

Пісні млинці на воді без яєць

Інгредієнти:

вода – 500 мл;пшеничне борошно – 250 г;цукор – 3 стол.л.;соняшникова олія – 2 стол.л.;сода харчова – на кінчику ножа;сіль – 0.5 чайн.л.

Спосіб приготування:

1. Воду доведіть до кипіння й остудіть до кімнатної температури. Борошно просійте та додайте сіль і цукор. Поступово вливайте воду в борошно й одразу замішуйте, щоб не було грудочок. Зручно робити тісто блендером або вінчиком. За консистенцією воно має бути як рідка сметана.

2. Залиште тісто на 15 хвилин “відпочити” і додайте в нього 3 ложки олії. Сковороду добре розігрійте та змастіть олією. Смажте кожен млинець по 1-2 хвилини з кожного боку. Готові налисники накривайте кришкою від сковороди, щоб краї не обвітрилися. Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде близько 12 млинців.

Крім того, ви можете приготувати та пригостити свою родину або друзів пісною картопляною запіканкою з грибами.

Пісна картопляна запіканка з грибами

Пісна картопляна запіканка з грибами

Інгредієнти:

картопля – 1,5 кг;гриби – 200 г;овочева суміш заморожена – 200 г;цибуля – 1 шт;морква – 1 шт;часник – 2 зубч.;соняшникова олія – 4 стол. л.;зелень за смаком;сіль, перець, спеції за смаком.

Спосіб приготування:

1. Картоплю почистити, нарізати та відварити до готовності. Розтовкти до консистенції пюре з невеликою кількістю води.

2. На сковорідці обсмажити до золотистого кольору цибулю, часник, моркву та овочеву суміш (овочі беріть на свій розсуд).

3. Форму для випічки змастити олією і викласти половину пюре. Потім рівномірно розкласти смажені овочі та викласти другу половину пюре. Запікайте 30 хвилин за 180°, поки на запіканці не з’явиться золотиста скоринка.

!!! Для зменшення калорійності страви овочі можна не смажити, а зварити.

Якщо хочеться урізноманітнити меню якоюсь першою стравою, то чудово підійде сочевичний суп-пюре. Особливо, якщо додати до нього кінзу. Не всі люблять ці прянощі, у такому разі її можна зовсім прибрати або замінити петрушкою.

Cочевичний суп-пюре

Cочевичний суп-пюре

Інгредієнти:

100 г сочевиці;40 г цибулі-порею;50 г моркви;1 ч. л. лимонного соку;150 мл томатного соку;500 мл води;часник, кінза, свіжий перець чилі, паприка – до смаку;1 ст. л. рослинної олії.

Спосіб приготування:

1. Моркву, цибулю, перець чилі та часник дрібно порізати й обсмажити в сотейнику. Додати сочевицю та обсмажувати протягом хвилини. Додати томатний сік і воду, довести до кипіння та варити до готовності сочевиці, а це приблизно 20 хвилин.

2. Після подрібнити суп блендером до однорідного стану, додати сіль, кінзу, паприку до смаку.

І остання страва, яку ви можете приготувати на Великий піст або в будь-який інший день – це пісний борщ із чорносливом і білими грибами. У цьому рецепті немає капусти. Але за бажанням можна зварити пісний борщ із капустою і на відварі з буряка. Для цього потрібно очищений і розрізаний навпіл буряк варити 40 хвилин до готовності, а після витягти його, нарізати соломкою і повернути в бульйон. Такий борщ можна доповнити як свіжою капустою, так і квашеною. Але в борщі з грибами і чорносливом без капусти можна обійтися.

Пісний борщ із чорносливом і білими грибами

Пісний борщ із чорносливом і білими грибами

Інгредієнти:

5 картоплин;1 буряк;1 цибулина;1 морква;2 зубчики часнику;1 солодкий перець;50 г сухих білих грибів;6 ягід чорносливу (якщо взяти в’ялений — він надасть аромату копчення);2 ст. л. соняшникової олії;2 томати;лавровий лист, три горошини запашного перцю, п’ять горошин чорного перцю, сіль за смаком;2,5 л води.

Спосіб приготування:

1. Білі гриби залити окропом і промити. А потім залити окропом і варити 15 хвилин.

2. Картоплю нарізати кубиками і додати до грибів, так само додати часник, лавровий лист і горошини запашного та чорного перцю, варити 15 хвилин. І поки картопля вариться, варто приготувати засмажку. Для неї треба дрібно порізати цибулю, моркву та буряк – натерти на великій тертці, помідори порізати кубиками, як і солодкий перець.

3. Усе разом тушкувати приблизно п’ять хвилин, а потім додати до бульйону. На цьому етапі додається чорнослив. Оскільки борщ пісний, то варто обійтися без сметани.

Раніше ми розповідали про незвичні кав’ярні у Києві, куди вам варто зазирнути.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua