Без дитбудинків: залишених батьками дітей влаштовуватимуть до своїх же батьків

image
14 Червня 2019, 11:38
Поділитися:

Сьогодні існують набагато кращі моделі підтримки дітей, ніж дитячі будинки. Увесь цивілізований світ відмовився або відмовляється від такого влаштування дітей – у тому числі через негативний вплив на їхній психічний і фізіологічний розвиток, заявила на свої сторінці у FB очільниця МОЗ Уляна Супрун. Та повідомила про зміни в системі підтримки дітей, які живуть без батьків.

«Діти мають зростати в сім’ях. Жоден зразковий інтернатний заклад із найкращими умовами не замінить сім’ю. Саме тому разом із іншими Міністерствами минулого року ми розпочали зміни в системі підтримки дітей, що живуть без батьків. І це не про закриття інтернатних закладів», – зазначає Уляна Супрун.

За словами керівниці МОЗ, із дітей, які живуть в інтернатних закладах України, лише 8% мають статус дітей-сиріт. У решти є обидва з батьків або один із батьків, які опинилися в скрутному становищі та не можуть виховувати дитину. Тому наразі шукають способи допомогти таким сім’ям, щоб діти зростали у сім’ї.

Пані Уляна додає, що торік підготували проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про центри реабілітації та паліативної допомоги дітям». За ним передбачено трансформацію будинків дитини в центри медичної реабілітації та паліативної допомоги:

До 2020 року будинки дитини будуть працювати у звичному режимі. Паралельно проводитиметься необхідна підготовка – щоб усіх дітей, від яких відмовилися батьки, влаштувати у сім’ї.
З 2020 року дітей не будуть приймати в будинки дитини. Буде створено всі умови, щоби ці діти могли повноцінно зростати зі своїми рідними батьками. У виключному випадку, вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї.
До 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Кількість місць у центрах буде створена відповідно до потреб громади.

«Сьогодні критично не вистачає реабілітаційних та паліативних центрів. Від моменту направлення дитини в такий центр до початку лікування – проходить близько року. Це сильно впливає на ефективність лікування та реабілітації дитини. У новостворених центрах можна буде отримати послуги з реабілітації або паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу – тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю. Допомогу дітям надаватимуть в обов’язковій присутності батьків або людей, які їх замінюють. На інтернати ці заклади не перетворяться», – пояснила Уляна Супрун.

Паліативна допомога і реабілітація увійшли в «зелений перелік» – гарантований державою пакет послуг, за який платитиме Національна служба здоров’я України. Ці послуги для громадян будуть безоплатні.

«Всі ці зміни не означають, що діти з дитячих будинків залишаться без житла. Ми прагнемо, щоби діти, які зараз живуть у них, були влаштовані в хороші сім’ї або ж могли рости в умовах, наближених до сімейних. Таке середовище вкрай важливе для фізичного, емоційного і психічного розвитку дитини (особливо в перші роки життя) та кардинально впливає на майбутнє цих дітей», – запевнила очільниця МОЗ.

Як альтернатива дитячим будинкам, існує практика патронатної сім’ї (тимчасової). Це перехідний період перед підготовкою передання дитини родині, яка нею опікуватиметься.

За словами пані Уляни, наразі в країні не вистачає патронатних сімей. Кожна дитина, батьки якої не можуть з певних причин забрати її додому і налагоджують своє життя, має перебувати не в інтернаті, а в патронатній сім’ї. Місцеві департаменти охорони здоров’я та управління соцзахисту мають активно займатися впровадженням цих змін.

Місцеві державні адміністрації або виконавчі органи місцевих рад приймають рішення про введення послуги з патронату над дитиною, а також здійснюють підбір і сприяють навчанню кандидатів. «Саме така допомога дітям і є реальною турботою про них, а не просто декларація на папері чи подарунки солодощів», – додала пані Супрун.

Джерело: Трибуна Бровари