Батькам на замітку: що потрібно знати про навчальний рік 2023

image
30 Серпня 2023, 14:01
Поділитися:

Все більша кількість українських батьків обирають для дітей дистанційну форму навчання, що продиктовано бажанням зробити навчальний процес під час війни безпечним і зручним. На актуальні питання, що стосуються нового навчального року та дистанційки, ексклюзивно для 44.ua відповіла директор дистанційної школи «Атмосферна школа» Тетяна Серебрянська.

Чи відрізняється свідоцтво про середню освіту в дистанційній приватній школі від свідоцтва державної школи?

Якщо школа дистанційного навчання має дозвільні документи на провадження освітньої діяльності згідно нормативів Міністерства освіти та науки України, то свідоцтва, які вона видає учням, нічим не відрізняються від тих, які учні отримують у школах з очною формою навчання. Змістом і формою вони повністю відповідають державному стандарту.

“Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, які ми видаємо учням нашої приватної школи, друкуються на тому ж підприємстві, що й свідоцтва для державних навчальних закладів, – розповідає Тетяна Серебрянська. – Між собою вони відрізняються хіба що назвою навчального закладу, який зазначений у документі. Додам, що відмітка про форму навчання – очну чи дистанційну – у свідоцтві не передбачена”.

Чи можна перезарахувати оцінки учням, які навчаються за кордоном?

Минулого року Міністерство освіти та науки України дозволило перезарахування оцінок учням, які навчаються за кордоном. З 1 вересня уряд доповнив правила дистанційної форми навчання для школярів-біженців. Відтепер діти мають дистанційно вивчати “український компонент шкільної програми”, а решту предметів опановувати у школах країн, де вони перебувають. Наприкінці навчального року “закордонні” оцінки будуть зараховані до українського свідоцтва автоматично.

“При підсумковій атестації ми перезараховуємо оцінки, які були отримані у іншому навчальному закладі, – каже Тетяна Серебрянська. – Навіщо повторно навантажувати дитину, яка вже вчила математику в іншій школі? Це у нас реалізовано в пакеті під назвою “З Україною в серці”, який власне і є тим самим “українським компонентом шкільної програми”. До пакета входять українська мова, література та історія України. За бажанням учень може додати вивчення мистецтва та географії України. Багато наших учнів вчаться одночасно у двох школах: фізику вчать за кордоном, а історію України – у нас. Звісно, якщо є бажання, дитина може проходити фізику у двох школах. Але ми без проблем перезараховуємо оцінки”.

Чи можуть батьки змінювати форму організації освітнього процесу впродовж навчального року?

Українське законодавство передбачає можливість зміни форми організації навчального процесу. Більш того, у воєнний час, форма навчання може змінюватись впродовж навчального року, в залежності від безпекової ситуації у населеному пункті, де знаходиться школа.

“Так, учень в будь-який момент учень може перейти з одного навчального закладу до іншого, замість очної форми навчання обрати дистанційну, – розповідає Тетяна Серебрянська. – Певні обмеження стосуються випускних класів – дев’ятого та одинадцятого. Нормативна база говорить про те, що перехід має бути здійснено за три місяці до атестації. Тому якщо атестація відбудеться в травні, змінити школу чи форму навчання можна не пізніше березня”.

Директор дистанційної школи «Атмосферна школа» Тетяна Серебрянська.

Як проводяться батьківські збори на дистанційній формі навчання?

При дистанційній формі навчання батьківські збори проводяться онлайн. Для цього застосовуються популярні програми для проведення відеоконференцій. Батькам надсилаються запрошення з датою, часом проведення зборів та інструкцією щодо підключення. Як правило, стрім записується і зберігається на навчальній платформі, щоб ті батьки, які не змогли приєднатися до зборів, переглянули відео пізніше. Також батькам надсилається текстовий звіт та рішення, які були прийняті на зборах.

“Комунікація в якісних дистанційних школах в рази вища, ніж в будь-яких офлайн навчальних закладах, – стверджує Тетяна Серебрянська. – Батьки набагато краще обізнані про те, як навчається їх дитина. Наприклад, у нашій школі є регулярне інформування про успішність дитини: щотижня звіт про навчання надсилається в особистий батьківський кабінет на платформі. Враховуючи реалії сьогодення, батькам набагато комфортніше спілкуватись онлайн, ніж їхати до школи”.

Як допомогти дитині, що перешла на дистанційку?

Батьківська допомога – один з основних факторів успішності школяра. Перш за все, батьки мають створити дитині комфортне місце для навчання. Ще одне завдання – допомогти дитині розробити розпорядок дня, який буде включати час для навчання, харчування, фізичну активність та відпочинок. Ще декілька функцій батьків – стежити за процесом навчання і бути мотиватором для дитини. Заохочувати її до навчання.

“Діти – не гриби, самі не ростуть. Допомагати їм потрібно і при очній формі навчання, і при дистанційці. Не контролювати, а саме допомагати, – додає Тетяна Серебрянська. – Потрібно завжди бути поруч. Дивитись, як дитина навчається, що пропустила, який матеріал не може засвоїти… Батьки мають навчити тайм-менеджменту, адже не всі діти вміють планувати свій час. Це особливо важливо на початку навчання. Як показує практика нашої школи, після адаптаційного періоду діти ловлять свій ритм і їм стає комфортно вчитися. Також у нас є служба психологічної підтримки. Іноді учень втрачає мотивацію, і допомогти її повернути може лише спеціаліст”.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua