«Баришпільці» в архівному відео 1931-го року

image
25 Грудня 2019, 11:29
Поділитися:

Цікавим архівним відео поділився з «Вістями» мешканець с. Рогозів, що на Бориспільщині, Володимир Братусь, дослідник історії рідного краю.

У кіносюжеті, який був знайдений в Центральному державному кінофотофоноархіві ім. Г.С. Пшеничного (м. Київ), можна побачити 10 з’їзд рад Бориспільського району: зал засідань, виступи промовців, також показано червону валку з зерном та навантаження мішків у вагони. Кінострічка чорно-біла та німа і має назву «З’їзди ударних рад 3-го вирішального року п’ятилітки». Вона датується 1931 роком та зберігається в архіві за № 1508, знято її на Одеській кінофабриці Українфільму. Титри до кіно сюжету на українській мові. Цікаво, що назва міста у стрічці пишеться по-ішому, ніж зараз. Так, місто йменується не Борисполем, а Баришполем, район Баришпільським.

За словами Володимира Братуся, це можна пояснити правилами українського правопису того часу. Наприклад, крім написання «Баришпіль» у місцевій газеті «Колективіст» (зараз — «Трудова Слава») за 1932 рік, можна зустріти «Боришпіль», «боришпільці», «плян» (а не план), «вивершення хлібозаготівель» (замість завершення), «колгосп імени» (а не імені) і т.п.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама