Бар’єрний Бориспіль. Чи комфортно у місті людям із обмеженими фізичними можливостями

Бар’єрний Бориспіль.  Чи комфортно у місті людям із обмеженими фізичними можливостями
29 Жовтня 2023, 13:50
Поділитися:

Проблема шести сходинок

У одній із багатоповерхівок на вулиці Нова ІІ проживає родина, де чоловік пересувається у інвалідному візку, а дружина також не може похвалитися міцним здоров’ям. Щоб спустити візок від ліфтового майданчика до виїзду із під’їзду, потрібно здолати шість сходинок вузького сходового прольоту. Без сторонньої допомоги жінці це не під силу. Проблему цієї родини кілька місяців тому озвучив депутат округу Микола Корнійчук під час одного із засідань комісії з питань житлово-комунального господарства, приватизації, благоустрою та екології. Він звернувся до колег із проханням допомогти з облаштуванням пандусу у під’їзді. Відповідь була невтішною: роботи у багатоповерхівках за кошти міського бюджету можна виконувати лише на умовах співфінансування. А у випадку з пандусами спочатку ще необхідно затвердити відповідну програму. А ще прозвучало твердження, що пандус обов’язково повинен бути з електричним підйомником, щоб людина-візочник могла самостійно підніматися і опускатися. А це коштує близько 100 тис. грн.

Детальніше вивчення цієї конкретної ситуації показало: сходовий проліт у будинку настільки вузький, що там неможливо розмістити стаціонарну основу для спуску візка, як це роблять для дитячих колясок. Зате промисловість пропонує відкидні пандуси, які у неробочому стані закріплюються біля стіни чи перил. І вартість варіантів з електричним приводом дійсно сягає 120 тис. грн. А от якщо це тільки основа для спуску, можна вкластися у 10 тис. грн. І доки питання у стадії опрацювання, дружина кожного разу шукає допомогу, щоб із візком подолати шість злощасних сходинок…

Перші кроки до безбар’єрності у Борисполі

Заступник Бориспільського міського голови Євгеній Грона розповів «Вістям», що 14 квітня 2021 р. було видане розпорядження Кабінету Міністрів України № 366-р «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року». В межах загальнодержавної програми до 2030 року по всій Україні, у тому числі і в нашому місті, необхідно забезпечити доступність для людей з обмеженими фізичними можливостями в усіх закладах, установах, бібліотеках, управліннях соцзахисту, у комунальних закладах. Це стосується людей, які мають інвалідність по зору, по слуху, проблеми опорно-рухового апарату і не можуть пересуватися без візка.

Управлінням соціального захисту населення розроблено Програму створення безбар’єрного простору. Її планується винести на затвердження наступної сесії міської ради. У ній передбачено заходи по облаштуванню таких пандусів.

У відповідь на запитання журналіста, як забезпечити безбар’єрність у багатоповерхових будинках, якщо необхідне співфінансування, а не всі сусіди захочуть долучитися до ініціативи, Євгеній Грона зазначив: «Співфінансування може бути символічним: від людей або 1 гривня, або 1%, решта — міський бюджет». Він повідомив, що на сьогодні зафіксовано всього два депутатських звернення щодо необхідності встановлення пандусів у під’їздах — від Миколи Корнійчука по вул. Нова ІІ, буд. 2, і від Бориса Шапіро по вул. Шевченка, 6-а, де також є проблема підйому візка до ліфтового майданчика.

Бар’єрний Бориспіль.  Чи комфортно у місті людям із обмеженими фізичними можливостями

Вивчаються потреби

За словами Євгенія Грони, сьогодні створено цілу робочу групу, яку очолює заступник міського голови Дмитро Гопанчук, що збирає інформацію щодо безбар’єрності, в тому числі і запити депутатів та звернення людей. Усі ці запити буде враховано, і на підставі програми здійснюватимуться ті чи інші заходи, покликані покращити ситуацію із інклюзією і безбар’єрністю.

Завдання збору та акумулювання інформації покладено на управління архітектури. Щодо механізму впровадження пунктів Програми співрозмовник зазначив, що після її затвердження буде розроблено порядок, що визначить, як саме можна витрачати кошти на вирішення конкретних питань, які документи подавати, яка процедура розгляду…

«Вісті» звернули увагу на ще один болючий момент. Мова про те, що відкидні пандуси з підйомниками чи без можна реалізувати лише для будинків із ліфтами. А якщо ліфт не передбачений? А прийдуть хлопці, скалічені війною…

«Це проблема, — підтвердив Євгеній Грона. — У будинках без ліфта на всіх сходових прольотах пандус технічно встановити неможливо. У таких випадках будемо клопотати перед обласною адміністрацією, яка вже має програму по ветеранах, щоб всім людям, які отримали інвалідність внаслідок війни, забезпечити першочергову можливість придбати житло на першому поверсі.

Підрахунки показали: Бориспіль бар’єрний

Начальник відділу планування управління містобудування та архітектури Бориспільської міської ради Тетяна Селентій розповіла, що задля збору інформації вони надсилали спеціально розроблені форми усім керівникам установ та організацій Борисполя. Відгукнулися не всі. Відповідно до проведеного моніторингу, підлягали обстеженню 172 об’єкти, з них обстежено 113. Із них визнано безбар’єрними всього 10. Ще 58 є частково бар’єрними, тобто мають пандус чи двері, в які може пройти інвалідний візок. Наприклад, частково бар’єрним є лише один гуртожиток, що знаходиться у Глибокому. Інші 45 об’єктів є бар’єрними.

На території Бориспільської громади 47 споруд цивільного захисту (укриттів). Із них обстежено 4, і всі вони бар’єрні. Укриття під школами, дитсадками не обстежувалися. Не краща ситуація із закладами охорони здоров’я — із 14 обстежених лише 1 безбар’єрний, інші — частково бар’єрні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама