«Балаган» навколо труби або Чому водоканал тисне на власника готелю «Золотий Лев»?

image
18 Травня 2023, 14:16
Поділитися:

Чималі пристрасті вирували на останньому засіданні депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства. Приводом для них стала скарга міського підприємця, а саме власниці готелю «Золотий Лев» Наталії Сисович, на дії КП ВКГ «Бориспільводоканал», представники якого змушують її перенести лічильник води на початок трубопроводу, який вона свого часу проклала за власні кошти.

Історія питання

Будівництво готелю «Золотий Лев» почалося на Розвилці у 2012-му році. Для забезпечення його функціонування необхідно було прокласти водогін. Міська влада видала технічні умови та погодила проект, збільшивши діаметр труби для забезпечення подальшого розвитку району, а також зобов’язала підприємця встановити на цьому відрізку труби три пожежні гідранти. Наталія Сисович на всі умови погодилась. Труба була прокладена, а на вході труби в будівлю готелю було встановлено лічильник.

Лічильник один, абонентів кілька

З часом до прокладеної труби під’єдналися Свято-Покровський храм та міська амбулаторія №6. Під’єдналися за згодою підприємця (адже труба перебуває в її приватній власності), а під’єднання здійснили на відрізку труби перед лічильником «Золотого Лева».

Лише через багато років водоканал задумався над питанням споживання води по всій трубі, адже готель платить лише за ту воду, яку споживає сам. Але КП ВКГ підійшло до питання досить оригінально, зажадавши від підприємця переносу лічильника «Золотого Лева» на початок труби та таким чином поклавши на власника готелю обов’язок обліковувати та платити за воду не лише свою, а й амбулаторії, храму та ДСНС, яка використовує її для пожежних гідрантів.

Позиція підприємця: «Якщо перенесу лічильник на початок труби, торгуватиму водою самостійно»

Власник «Золотого Лева» зауважує, що може перенести лічильник на початок труби, але платити за всіх приєднаних абонентів не збирається. А саме це доведеться робити, якщо її лічильник переставлять на початок водогону.

«Якщо я змушена буду перенести лічильник на початок труби, то воду, яку споживають амбулаторія, храм та ДСНС, доведеться продавати їм за комерційними цінами. Тій самій амбулаторії це невигідно, адже зараз вона платить менше, ніж комерційні споживачі, в тому числі я. Якщо абоненти не погодяться, то змушені будуть прокладати до себе труби самостійно, бо виходи до них я перекрию», — зазначила Наталія Сисович.

Є ще один вихід — передати трубу (а разом із нею — і облік абонентів) у власність водоканалу. Але, за словами підприємця, компенсувати вартість труби та робіт на її прокладення водоканал не збирається.

«Не можу не повідомити про той факт, що посадовими особами КП «Бориспільводоканал» вчиняється злочин, адже вони здійснюють підробку документів. Так, вони направили депутатам акт перевірки лічильника від 5 травня 2023 року, в якому зазначено, що мій лічильник виведено з експлуатації та розпломбовано. Проте вони, мабуть, забули, що в мене є копія акту, де написано зовсім інше. Вважаю це тиском з їх боку», — зауважила Наталія Сисович.

Дані факти дуже здивували депутатів. Переглянувши обидві версії одного й того ж акту, вони переконалися, що ті мають одну й ту ж дату, номер, підпис, але різний текст.

«Що це, якщо не злочин? Зробили акт, тип лічильника є, номер є, показники є, рік випуску вказано. Далі читаємо, проведено контроль зняття показників. Все. Більше нічого немає. Водоканал надає нам такий саме акт, під тим саме номером, але в ньому написано, що лічильник виведено з експлуатації», — порівняв два акти член комісії, депутат міської ради Микола Корнійчук.

Представник КП «Бориспільводоканал» не зміг пояснити, чому дві копії одного акту так сильно відрізняються, але згідно свого варіанту водоканал вже попередив підприємця, що йому доведеться платити за воду 1 млн гривень щомісяця, адже якщо лічильник виведено з експлуатації, споживання розраховується за нормативами водоканалу.

Засідання продовжувалося на підвищених тонах. Зрештою, зрозумівши, що пояснень від водоканалу чекати не варто, депутати порадили підприємцю звернутися в правоохоронні органи із відповідною заявою.

Чи знайдуть компромісний варіант?

Аби остаточно не перетворити засідання на балаган, голова комісії Ігор Шалімов запропонував усім разом пошукати варіанти вирішення питання.
«Я пропоную компромісний варіант — виділити кошти водоканалу на встановлення власного лічильника на початку водогону. Тоді буде зрозуміло, скільки води йде у водогін та скільки хто споживає», — запропонував голова комісії, депутат міської ради Ігор Шалімов.

У відповідь представники водоканалу нагадали, що згідно чинного законодавства підприємець має встановлювати лічильник у місці приєднання до комунального водогону за свій рахунок.

Заступник міського голови Віталій Горкун, у свою чергу, зазначив, що наявність приватних водогонів не є правильним підходом до міського господарювання.

«Так місто не розвивають. Повинні бути прозорі правила, однакові для усіх. Потенційний інвестор, щоб підключитися до мереж, не має бігати по інших підприємцях, а всі дозволи повинен отримати у водоканалі», — пояснив Віталій Горкун.

Депутати погодились — правила повинні бути однаковими. Проте змушувати підприємців відмовлятися від свого майна тиском — це теж не вихід у подібній ситуації.

«Візьмемо для прикладу інші громади. Я нещодавно був на нараді у Софіївській Борщагівці. Громада купує у власність приміщення приватного дитячого садочку. Це нормальна ситуація. Чому нам не зробити так само? Якщо ця труба по кошторису умовно вартувала 5 мільйонів, а нам її підприємець продасть за 500 тисяч, усі будуть задоволені», — зазначив голова комісії.

Зрештою комісія прийняла рішення виділити водоканалу кошти для встановлення лічильника на початку приватної труби. Так, принаймні, можливо буде зрозуміти, скільки води споживає весь водогін та чи є втрати від неофіційних приєднань. Також депутати порекомендували владі розглянути можливість викупити трубу у підприємця, щоб надалі водоканал зміг оформити договори на постачання води всім абонентам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама