Багатоповерхової забудови за Княжицьким переїздом не буде. Поки що, – підсумки земельної комісії

image
15 Листопада 2019, 22:23
Поділитися:

Під час засідання земельної комісії депутати рішуче відкинули можливість забудови мікрорайону за Княжицьким переїздом багатоповерховими будинками, закріпили спорткомплекс «Металург» за управлінням освіти та науки, і визначили кількість гаражів, що стоять в місті на законних підставах. А ось відставку голови земельної комісії Василя Кочубея – не підтримали.

Першим питанням земельної комісії від 15.11.2019р. депутати розглядали питання внесення змін у детальний план території VI мікрорайону (територія від Княжицького переїзду до Об’їзної дороги). Мова йде про територію загальною площею 83,0 га.

Як пояснила присутнім головна архітектора міста Світлана Батинчук, проєкт рішення міської ради про внесення змін у ДПТ розроблений на підставі клопотання власників земельних ділянок на території цього мікрорайону, які володіють ділянками площею близько 40,0 га. Зміни, що запропоновано внести в ДТП, полягають у внесенні змін до функціонального призначення території, а саме: розміщенні закладів охорони здоров’я, закладів освіти, багатоквартирної багатоповерхової житлової забудови та комунальних підприємств.

Чиновниця нагадала депутатам, що власники цих земельних ділянок уже зверталися з аналогічним клопотанням розглянути питання внесення змін у ДПТ на сесії 28.02.2019р. У лютому 2019 року земельна комісія розглянула клопотання та рекомендувала потенційним забудовникам ще одного житлового масиву вивчити питання визначення можливих точок скидів господарсько-побутової та дощової каналізації.

Власники земельних ділянок дійсно звернулися в Державне агентство водних ресурсів України з проєктними пропозиціями щодо відводу господарсько-побутової каналізації. На своє звернення отримали відповідь від Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра про те, що проєктні рішення реалізувати можливо, але за 4-х умов. Головною умовою є розроблення проєктно-кошторисної документації на будівництво окремих очисних споруд господарсько-побутової та дощової каналізації відповідно до діючих будівельних норм та погодження такої документації у встановленому порядку. Точкою скидання очищених вод передбачено на природному водотоці – р. Дарниця.

Таким чином будівництво житлового кварталу неможливо без будівництва власних очисних споруд для каналізації та дощових вод. На запитання депутатів: на чиїй земельній ділянці розмістяться очисні споруди, головна архітектора відповіла, що за графічними матеріалами – на ділянці комунальної власності. Така інформація та підходи потенційних забудовників обурили депутатів, і вони наполягали, що місто не витримає ще одного масиву без жодної інфраструктури. У ході дебатів депутати також поцікавилися: що передбачено Генеральним планом міста на цій земельній ділянці? Відповідь чиновниці була недвозначною: багатоповерхова житлова забудова не передбачена. Депутати одностайно проголосували за відмову з формулюванням: до затвердження Генерального плану міста.

Далі депутати розглянули численні проєкти рішень про затвердження проєктів землеустрою або припинення прав на користування земельними ділянками підприємствам та фізособам. Зокрема, погодили управлінню освіти та науки БМР затвердження земельної ділянці площею 0,9410 га для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти – центру фізичного відпочинку «Металург» на бульв. Незалежності, 41.

На розгляд депутатів також було винесено погодження на розроблення проєкту землеустрою трьох великих ділянок адміністрації Державної служби спеціального зв’язку. Мова йде про ділянки площею 2,007 га, 14,2527 га і 3,5 га на вул. О. Оникієнка, 6: колишній збанкрутілий Радіопередавальний центр вирішив оформити ділянки під напівзруйнованими будівлями. Щодо перших двох ділянок, члени земельної комісії при голосуванні утрималися, щодо ділянки в 3,5 га – відмовили у зв’язку з тим, що за Генпланом на цій ділянці частина майбутньої школи та дитсадка.

Традиційні суперечки виникли при розгляді заяв громадян на продовження термінів оренди  земельних ділянок під збірно-розбірними гаражами. Суперечки стосувалися змін у законодавстві, які не зобов’язують надавати місце під гараж, а надавати паркувальні місця. Положення, що було затверджене міською радою з цього питання, наразі скасовано, іншого –  не розроблено. Начальниця відділу земельних ресурсів Леся Гудименко повідомила депутатам про те, що відділом проведена повна ревізія усіх гаражів, на які оформлена оренда земельних ділянок. Усього в місті 41 гараж, якому термін оренди земельної ділянки продовжений за цієї каденції. Депутати запропонували провести ревізію вже серед цих 41 власників гаражів із метою вивчити усі законні підстави для встановлення гаражів: наявність інвалідності за хворобами опорно-рухового апарату та наявність авто з ручним керуванням. Цю ревізію найближчим часом проведуть дві членкині земельної комісії та доповідатимуть  колегам на наступному засіданні.

Щодо продажу земельних ділянок, то члени земельної комісії погодили на продаж земельну ділянку на вул. Зазимський шлях площею 0,063 га за 534,5 тис.грн.

Останнім питанням депутати розглянули заяву голови земельної комісії щодо складання повноважень. Василь Кочубей подякував колегам за співпрацю та пояснив звільнення тим, що робота у комісії вимагає дуже багато часу, позаяк на більшість заяв він виїжджає особисто.

Василь Кочубей

Василь Кочубей

Також депутат пояснив, що працює на двох роботах, має інші особисті обставини та фізично не в змозі стільки часу приділяти роботі в комісії. Питання викликало бурхливу реакцію депутатів, які повернулися до питання, що, принаймні, праця голів комісій має оплачуватися з міського бюджету. В підсумку, за перше питання – складання повноважень –  усі депутати утрималися від голосування, по другому питанню – кого комісія рекомендує на посаду голови, усі 5 присутніх членів комісії рекомендували … Василя Кочубея. Василь Кочубей подякував за довіру та обіцяв на сесії озвучити «особливі умови», за яких він погодиться надалі виконувати обов’язки голови земельної комісії.

Читайте також: 

1. Земельна комісія: коли добудують стадіон у парку та зливову каналізацію на Грушевського         

2. Земельна комісія: коли добудують стадіон у парку та зливову каналізацію на Грушевського

3. Промзону під забудову висотками не віддали, кіоски в складі зупинок демонтують  –  підсумки земельної комісії. ВІДЕО

4. Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина І

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, головне фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари