Автостоянка VS торговельний центр: боротьба триває | Трибуна

image
17 Лютого 2020, 22:42
Поділитися:

Рішенням міської ради від 13.02.2020р. надано дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки на вул. Грушевського, 15-Г. Це рішення надало можливість на місці єдиної в мікрорайоні стоянки побудувати торговельний центр. Але мешканці мікрорайону не погодилися з цим і сьогодні прийшли до міського голови з вимогою не підписувати скандальне рішення. Про аргументи мешканців та чиновників – читайте у матеріалі

Акція протесту, на яку прийшло близько ста осіб, почалася біля будівлі міської ради о 10-ій із виступів депутатів. Зокрема, Юрій Скотніков та Ірина Нікітчина наполягали на незаконності прийнятого рішення, яке не відповідає інтересам громади. Депутат облради Роман Сімутін нагадав, що схема захоплення земельних ділянок через «оформлення права власності на нерухоме майно у вигляді гаражу» є для Броварів не унікальною. Також депутат згадав проблеми, що виникли у зв’язку з будівництвом офісного центру на вул. Гагаріна, 23 для СШ № 7 та сусіднього будинку.  Депутати одностайно наполягали, що думку громади мають враховувати.

Ірина Нікітчина

Замість стоянки для машин – торговельний центр: чому депутати проти громади? 
Дитсадок на Порошинці: ДНЗ для міста чи ще один житловий масив?

Активісти встановили перед входом у будівлю міськвиконкому символічний «торговельний центр», який обклеїли листівками.

вул. Грушевського

Активісти зазначили, що володіють «правом власності на цей об’єкт нерухомого майна»

Із початком акції заступник міського голови Олександр Резнік повідомив журналістам, що кілька місяців тому в міській раді відбулася презентація для депутатів проєкту, який ТОВ «АТБ-інвестбуд» планує реалізувати на земельній ділянці. Зокрема, проєкт передбачає будівництво одноповерхової будівлі, в якій розташується супермаркет мережі «АТБ» нового для мережі, «преміального» класу. Біля супермаркету передбачено автостоянку. За словами чиновника, питання на розгляд інвестиційної ради міста не виносилося, презентація була лише для депутатів, які мали приймати рішення по земельній ділянці.

вул. Грушевського

Олександр Резнік

Запитання від громади, відповіді – від чиновників

Після цього активісти піднялися в малу залу міськвиконкому для спілкування із чиновниками. Позаяк міський голова саме в цей день перебував у відпустці, на запитання людей відповідав секретар міської ради Петро Бабич.

Зокрема на запитання Юрія Скотнікова про те, чому після добровільної відмови попереднього орендаря від оренди земельної ділянки в травні 2018 року міська рада не повернула ділянку в комунальну власність та не виставила на аукціон, Петро Бабич зазначив, що питання надання ділянки в оренду новому власнику нерухомого майна виносилося на кожну сесію, але завжди бракувало голосів для прийняття рішення. Позаяк на оформлене майно на ділянці було право власності, яке не скасували в судовому порядку, то ділянку не могли виставити на аукціон. Чиновник підкреслив, що міська рада не дає оцінку законності оформлення права власності, а діє в межах повноважень.

Своєю чергою Ірина Нікітчина нагадала, що зміна цільового призначення земельної ділянки не передбачає громадських слухань, але громадські слухання обов’язкові при внесенні змін у детальний план території (ДТП – авт.). Щодо земельної ділянки на вул. Грушевського, 15-Г, то зміна її цільового призначення не відповідає ДПТ, отже його все одно доведеться змінювати після проведення  громадських слухань.

Петро Бабич зазначив, що рішенням міської ради від 13.02.2020 р. ТОВ «АТБ-інвестбуд» лише надало згоду на розроблення проєкту землеустрою із зміни цільового призначення. Сам проєкт має розроблятися ліцензованою  організацією, і вже наявний документ затверджуватиметься (або відхилятиметься) міською радою.

За словами Ірини Нікітчиної, чиновникам відомо, що призначення ділянки не відповідає ДТП, замовник проєкту землеустрою – ТОВ «АТБ-інвестбуд» зазнає збитків із вини  міської ради. Депутатка підкреслила, що це рішення міською радою приймалося поза межами правового поля, відтак  порушено норми ст. 74 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», чим спричинено товариству збитки в розмірі вартості проєкту землеустрою.

Рішення міської ради не підписані міським головою через термінову відпустку?

Одним із головних завдань акції було переконати міського голову Ігоря Сапожка не підписувати скандальне рішення міської ради. Та, як з’ясувалося, міський голова перебуває у відпустці з п’ятниці минулого тижня до понеділка 17 лютого включно, і невідомо, чи підписав рішення сесії.

Спочатку чиновники озвучували, що розпорядження на відпустку міського голови оформлено з 14 лютого, а згодом активісти отримали це розпорядження, де вказано, що  Ігор Сапожко у відпустці  саме сьогодні, 17 лютого.

вул. Грушевського

Щодо рішень міської ради з останньої сесії, то станом на кінець робочого дня 17 лютого (тобто, через 2 повних робочих дні після сесії), жодне рішення на сайті міської ради не опубліковано.

Поліція з народом?

На прохання активістів прибув очільник  місцевого відділу поліції Олег Петренко, якому поставили два запитання:

Чи законно набуто право власності на «нерухоме майно» в складі будки охорони, паркану та асфальтного покриття?
Якщо протягом року (з травня 2018 року до травня 2019 року) земельна ділянка перебувала у комунальній власності, на яких підставах колишні власники «нерухомого майна» здійснювали підприємницьку діяльність щодо надання послуг із паркування?

Олег Петренко запевнив активістів, що поліція готова прийняти звернення та негайно розпочати перевірку вказаних фактів, а у разі потреби – внести справи в реєстр досудових розслідувань.

вул. Грушевського

Олег Петренко прибув оперативно

Депутатам представили нового очільника броварської поліції 

Дискусії та суперечки тривали ще кілька годин. Підтримати активістів приїхав народний депутат Микола Галушко, який зареєстрував звернення до міського голови «не підписувати скандальне рішення міської ради».

вул. Грушевського

Нардеп Микола Галушко  підтримав активістів

Завтра, 18 лютого, активісти знову прийдуть у міську раду,  щоб переконати Ігоря Сапожка не підписувати рішення. Зустріч активістів із міським головою запланована  о 9-30.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари