Автомийка на Київській: переможені та переможці

image
2 Червня 2019, 21:17
Поділитися:

30 травня під час чергової сесії Броварської міської ради депутати вирішували питання проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок для подальшого продажу у власність.

На розгляд депутатського корпусу було представлено рішення по чотирьох земельних ділянках. Одразу зазначимо, що депутати прийняли рішення лише стосовно першого пункту, який стосувався проведення експертної оцінки для подальшого продажу земельної ділянки по вул. Київська, 152 під торгівельним комплексом ТОВ «Торговий дім Ювента».

У проведенні оцінки двох земельних ділянок: по вул. Гагаріна, 16-Б та 16-В, для подальшого продажу у власність фізичній особі-підприємцю Слісаренко Лідії Петрівні, «за недоцільністю» відмовили.

Утім, найбільші суперечки депутатів та громадськості точились навколо можливості продажу земельної ділянки під автомийкою, яку було зведено по вул. Київська, 333-В.

Автомийка на вул. Київська, 333-В у процесі будівництва. Фото 2018 р.

У перерві сесії, у зал засідань прийшли мешканці прилеглих будинків з великим банером  «Ні автомийці перед нашими будинками».

«Публічна»  історія «небажаної» автомийки почалась як зазвичай: із видимих ознак початку будівництва – вирубування дерев на земельній ділянці навпроти торговельного центу «Мегамаркет». У березні 2016 року «Трибуна-Бровари» писала про протестну акцію громадян проти вирубування дерев та будівництва автомийки.

За два роки до того, 10 грудня 2014 року, міський голова Ігор Сапожко від імені Броварської міської ради підписав договір оренди земельної ділянки площею 0,2618 га, згідно з яким ФОП «Костомаха Є.Л.» отримав право довгостокового платного користування землею на підставі протоколу земельних торгів на право оренди.

На момент підписання договору, нормативна грошова оцінка землі становила 391071,00 грн, а річна орендна плата – 211000,00 грн. Цільове призначення земельної ділянки – 12.04 (для розміщення та експлуатації будівель та споруд автомобільного транспорту та дорожного господарства). Документ підписано строком на 10 років.
У березні 2015 року Департамент екології та природних ресурсів КОДА надав орендарю земельної ділянки позитивний висновок державної екологічної експертизи по матеріалах вирубки дерево-чагарникової рослинності на місці майбутньої автомийки.

Нагадаємо, згідно ордера про видалення зелених насаджень, «під сокиру» тоді пішло 132 дерева листвяної породи. Дозвіл на видалення дерев надав виконком Броварської міської ради своїм рішенням.  У висновку зафіксовано, що 59 дерев були в аварійному стані, інші – цілком здорові. Втім, знищенню підлягали всі дерева без винятку.
Вже за рік,  у лютому 2016-го, головна  архітекторка міста Лілія Рибакова видала ФОП «Костомаха Є.Л.» містобудівні умови та обмеження для забудови земельної ділянки по Київській,  333-В, в яких зазначено, що намірами забудови є будівництво автомийки та кафе-бістро. Крім того, користувач земельної ділянки зобов’язався зареєструвати дозвільні документи в Департаменті архітектурно-будівельної інспекції у Київській області, письмово повідомити виконком БМР про початок виконання будівельних робіт та про їх завершення, а також взяти участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної інфраструктури м. Бровари. Тобто, заключити договір про пайову участь.

Під час останньої сесії Броварської міської ради опонувати мешканцям, які не бажають мати під своїми вікнами автомийку, прийшов Петро Базишин – довірена особа, яка  представляє інтереси орендаря землі. Останній на звинувачення представників громади у вчиненні незаконних дій щодо будівництва зазначив, що автомийка збудована у відповідності до норм чинного законодавства і витримано всі нормативні відступи до суміжних землекористувачів.

Петро Базишин

Місцеві мешканці, які проживають у будинках поруч із автомийкою, зі свого боку скаржаться на близькість розташування об’єкту, несанкціоноване скидання стоків, шкідливість викидів, які, мовляв, розповсюджуються повітряним шляхом за межі автомийки. Зі слів мешканців, із початком її експлуатації погіршилась якість води трубчастого колодязя, розташованого поряд.

Переможені та переможці

На сьогоднішні фактом є те, що автомийку збудовано і вона працює.  У реєстрі ДАБІ зареєстровано дозвільні документи, зокрема й декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, а на сайті  БМР є інформація про те, що ФОП «Костомаха Л.Є.»  заключив договір про пайову участь у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури м. Бровари.

З листопада 2018 року автомийка та кафе-бістро зареєстровані в реєстрі нерухомого майна як об’єкт нерухомості. Тому, власне, орендар земельної ділянки й звернувся до ради за її викупом, бажаючи скористатись своїм правом.
Беззаперечним фактом є те, що мешканці використовують  доступні методи висловлення громадянського незадоволення діями чи бездіяльністю влади. Вже були протести з перекриттям траси, звернення в прокуратуру, петиції до Броварської міської ради, виступи на сесіях перед депутатами.

Попереднє скликання депутатів міської ради «з барського плеча» роздало/продало/надало у власність чи оренду  шалену кількість броварської землі таким чином, що результати хаотичної забудови «пожинають» тепер депутати нинішнього скликання, часто розводячи руками від безсилля, адже більшість дозвільних рішень із будівництва ухвалюються  без участі депутатів. І часто відмотати назад заплутані юридичні клубки з земельними «оборудками» в місті є справою затратною, невдячною і, часто, безперспективною.

Утім уже вдруге броварські народні обранці «пішли на зустріч» громаді, адже договір оренди з власником автомийки ще дійсний майже чотири роки. Чи вистачить сил громадянам протидіяти небажаній забудові навпроти своїх вікон – побачимо, принаймні на сесії мешканці заявили, що їх боротьба триватиме. Власне, на цій сесії депутати не дали дозвіл на викуп земельної ділянки, тому орендар і надалі сплачуватиме за неї оренду. Щоправда, і мийка працюватиме далі, а орендар, швидше за все, знову звернеться за викупом землі.

Не факт, що вже наступної сесії громадянам не доведеться знову розгортати свій протестний банер у залі засідань. І не факт, що в цій історії будуть переможці.

P.S. Тим часом,  у кількастах метрах від вищезгаданої автомийки «Car wash» Костомахи Л.Є. добігає будівництво ще однієї бані для залізних коней. Земельна ділянка, на якій ПП «Ноксім» будує по сусідству автомийку, опинилась у власності громадян  у результаті реалізації дещо іншої схеми. Втім, навряд чи громадян цікавить сценарій, якщо в результаті вони отримають велику «мильну бульку» з двох автомийок.

Джерело: Трибуна Бровари