Авіакатастрофа під Броварами та «мандариновий» Новий Рік мешканців села Княжичі

image
12 Лютого 2019, 12:07
Поділитися:

Більше 28-ми років тому, а саме в середу 12.12.1990 року неподалік с. Княжичі, Броварського району, сталась авіакатастрофа літака Ан-12Б, яку в народі назвали «Мандариновий рейс».

Борт 29110 виконував комерційний рейс «Батумі-Київ» з доставки до новорічних свят вантажу – 12 тонн мандаринів. Всього на борту знаходилися 5 членів екіпажу та 12 пасажирів.

Політ проходив на висоті майже 8000 метрів, але вже над Черкасами диспетчери повідомили членів екіпажу, що в районі приземлення (аеропорт біля смт. Гостомель) – погіршення погодних умов: температура повітря 0º, суцільна хмарність та в хмарах слабке обледеніння. Екіпаж отримав дозвіл знижуватися і займати ешелон 3000 метрів.

О 15:24 на висоті 4150 метрів другий пілот став включати протиобмерзну систему (ПОС) крила, для цього на правому щиті відкрив прозору запобіжну кришку і побачив, що всі тумблери знаходяться в положенні «включено», однак при цьому не горять зелені лампочки індикації відкритого положення ПОС. Але борт 29110 був досить старим літаком («вік» – майже 26 років), тому в кабіні на правому щиті поруч з тумблерами ПОС знаходилися також стоп-крани (служать для припинення подачі палива в двигуни), також прикриті прозорою кришкою; саме стоп-крани і були помилково прийняті другим пілотом за тумблери ПОС, який продовжуючи підозрювати несправність системи, вимкнув усі тумблери і потім збирався їх знову включити, коли раптом його увагу, як і всіх інших в кабіні, привернув підозрілий шум роботи двигунів.

15:24:47     Штурман Что такое?
  Командир повітряного судна Так, Валера, у нас двигатели, слышишь?
  2-й пілот Что такое, двигатели?
  Член екіпажу Стали… двигатели… краны…
15:25:05 Борт-інженер Стоп-краны же выключили
  Командир повітряного судна Так, Валера, спокойно
  Борт-інженер Спокойно, собрались
  Командир повітряного судна                              Так, будем запускать

 

В результаті увімкнення стоп-кранів вимкнулись двигуни. Швидкість літака зменшилась з 450 до 370 км/год., при чому збільшилась вертикальна швидкість до 15 м/с.

Всі спроби запустити двигуни були безрезультатні. Було прийнято рішення робити аварійну посадку не в аеропорту під смт. Гостомель, а в м. Бориспіль. За рахунок збільшення вертикальної швидкості почала зростати і швидкість польоту. Літак втрачав різко висоту. Замість дозволених для посадки 3000 м, літак летів на висоті 2400 м. Через погіршення погодних умов і погану видимість до місця запланованої посадки в Борисполі стало зрозуміло, що літак не долетить. 

Вже на висоті 1800 м борт-інженер виявив помилково включені другим пілотом стоп-крани, які є причиною зупинення всіх двигунів. Тоді починається чергова спроба запустити двигун № 1, але до цього часу заряду батарей вже недостатньо для запуску.

На висоті 120 метрів Ан-12 вийшов з хмарності, після чого пілоти побачили під кутом 20 ° до курсу лісопосадку, тому виконавши лівий поворот попрямували уздовж неї. Потім було помічено поле, наскільки дозволяла видимість. Не маючи можливості розглянути місцевість далі, командир на швидкості 350 км/год. приймає рішення сідати на це поле тут і зараз, після чого направив машину до землі.

Літак вдарився землі та по інерції почав «пливти» полем. За 150 метрів від місця зіткнення із землею правий двигун зачепився за пригорок, в результаті чого двигун разом з частиною лівої площини відділилися. Потім на швидкості 140 км/год. літак промчав під лінією електропередач і над глибоким кюветом важка машина середньою частиною планера вдарилася в насип автодороги Бориспіль-Бровари. Від цього корпус літака в буквальному сенсі слова розділився на дві частини. Носова частина літака перелетіла дорогу і зупинилась тільки за 740 метрів від місця зіткнення із землею. 

 Нащастя пожежі не було, а із людей, які знаходились на борту були поранені два члени екіпажу та всі 12 пасажирів. Ніхто не загинув, але отримали фізичні пошкодження різних супенів важкості (переломи, забиття). Найбільше постраждав борт-інженер, крісло якого від удару надломилось вниз.

Виникнення аварійної ситуації почалося о 15 годині 25 хв., закінчилося о 15 годин 31 хв. Евакуювалися швидко.
Увесь вантаж мандаринів розкидало по всьому полі. Це було поле біля с. Княжичі, Броварського району, яке потім місцеві жителі почали називати «мандаринове поле».

Як повідомляють мешканці Княжичів, які стали свідками цієї авіакатастрофи, що Новий Рік вони відгуляли на славу. Багато з них мандарин до цього зовсім не їли, а тут така “радість з неба звалилась”. 
Як не крути, а історія з “Мандариновим рейсом” переповнена своїм накалом і може колись якийсь режисер надумає зняти фільм за реальними подіями про авіакатастрофу із щасливою новорічною зрозв’язкою.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed