Анна Зуєва: Для мене Громадський бюджет – це передусім інноваційні проєкти

image
11 Вересня 2020, 14:05
Поділитися:

Переможниця попереднього конкурсу знову запропонувала дві ідеї, які допоможуть змінити простір для найстарших і наймолодших киян.
 
Коли кілька років тому Анна Зуєва переїхала до Києва, навіть, і не мріяла про те, що зможе на рівних конкурувати із киянами і переможе в конкурсі “Громадський бюджет”. Але мала велике бажання змінювати простір довкола і почала з малого: спершу допомогла організувати ремонт під’їду в якому мешкає, а потім класну кімнату доньки. Тоді ж Анна Зуєва познайомилась з досвідченими командами Олексія Самойленка та Ольги Бернасовської, які показали їй приклад та надихнули до написання власних проєктів.
 
ЇЇ перша перемога у 2018 році – це маленький проєкт на 73 200 тис. грн. по облаштуванню зон відпочинку для людей похилого віку. Біля будинків було встановлено 10 вуличних лавок. Мешканці були дуже задоволені та вдячні Анні Зуєвій. У цьому ж році вона подала проєкт № 369 «Облаштування зон відпочинку для людей похилого віку-2». Вмотивована попереднім досвідом, авторка хоче доставити лавки та додати урни вже біля інших будинків.
 
-У цьому році я подала одразу два проєкти, які зараз на голосуванні. Проєкт №369 викликаний тим, що біля будинків взагалі відсутні зони відпочинку для людей похилого віку, а вони не можуть далеко пересуватись, тому моя мета – допомогти їм завдяки перемозі у конкурсі “Громадський бюджет”. Ідея мого іншого проєкту під №1000, який зараз перебуває на голосуванні, полягає в тому, що наші діти проводять багато часу в садочку. Але поки не всі ДНЗ мають гарні дитячі майданчики. А для розвитку і здоров’я дітей потрібно більше часу проводити на вулиці. І цей проєкт, який передбачає облаштування простору для дітей – наш вклад у їхнє майбутнє, – розповідає авторка.
 
Пані Анна зізнається — конкурувати у номінації так званих вуличних проєктів досить складно, враховуючи їх кількість. Так само, важко одному навчальному закладу конкурувати проти одразу декількох інших. А ще складно змагатися із депутатськими командами, які завжди мають неймовірну підтримку.
 
-Також проблема виникає в тому, що голосування потребує безпосередньої присутності автора або членів команди, адже потрібно відразу допомагати людям віддавати свій голос, оскільки їм іноді важко розібратися у системі. Необхідно працювати з кожною людиною індивідуально, доносити інформацію. А оскільки я одна виховую двох діток, працюю, і ще при цьому займаюся благоустроєм міста, то не можу просто так залишити дітей і роботу, щоб зосередитися винятково на процесі голосування. Але дуже хочеться, щоб люди свідомо робили свій вибір, а не голосували сліпо за ті проєкти, які їм скажуть, – розповідає авторка.
 
 
Працюючи в ДП ІНФОТЕХ, в поліграфічному відділі, наша героїня зініціювала знижку на поліграфічну продукцію для авторів проєктів громадського бюджету, щоб підтримати ідеї громадян. Крім того, Анна Зуєва має свої цікаві пропозиції і до самого процесу організації конкурсу.
 
-Перш за все,  – говорить Анна, – я пропоную спрямувати проєкти в напрямку інновацій, екології, енергозбереження та експериментальних ідей, адже для мене ГБ – це передусім інноваційні проєкти. В моєму баченні, це призведе до розвитку міста та довгострокової перспективи. Також було б добре зробити розподіл коштів між районами і вже в кожному визначати переможців, адже є райони, де більш активні команди, а є і навпаки. Це зумовлено і наявністю навчальних закладів, і густотою населення, і кількістю квартирантів. На мою думку, такий розподіл призведе до рівномірного розподілу коштів по місту. Взагалі пропозицій є багато. Команда Громадського Бюджету працює, цю роботу видно. Дякую за це! Але немає меж для вдосконалення! Разом ми – сила!, – впевнена Анна Зуєва.                           
 
 Ольга Куліш

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ