Ангіограф: купувати чи відкласти

image
22 Листопада 2019, 14:40
Поділитися:

12 листопада на сесії Бориспільської міської ради в черговий раз наголошувалося на необхідності закупити для КНП «ББЛІЛ» ангіограф. Наскільки це питання є доцільним, з’ясовували «Вісті».

Тривалий час тема ангіографа порушується на всіх засіданнях міської ради. Питання не раз озвучували секретар міської ради Ярослав Годунок, депутати міськради Ілля Луців і Володимир Мельник. Вони стверджують, що придбання потрібне. Їх підтримує завідуюча кардіологічним відділенням ББЛІЛ Марія Рєзнікова. Лікар наголошує, що завдяки сучасному обладнанню можна ефективно проводити обстеження і лікування пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання.

Втім, є інша точка зору. Місцеві медики, з якими спілкувалися «Вісті», не заперечують, що ангіограф є високоефективним апаратом для діагностики і лікування, зокрема інфарктів. Проте вважають, що придбання його є недоцільним, наголошуючи, що проблема не в ціні (а це понад 10 млн грн), а у відсутності на Бориспільщині фахівців, здатних працювати на ньому.

«Працювати на ангіографі можуть фахівці високого рівня. Таких в Борисполі немає. Для його нормальної безперервної роботи потрібно мінімум 4 бригади. А технічний супровід ангіографа дорогий і високотехнологічний. Чи зможе наша лікарня, яка потребує ремонту, підвищення зарплати лікарям, дозволити додаткові витрати?» — розмірковує один із керівників місцевої медицини, який попросив не називати його прізвище.

Відомо також, що Бориспільська підстанція екстреної медичної допомоги уклала угоди зі столичними медзакладами, які мають таке обладнання і досвід в наданні такої допомоги. Пацієнтів, які потребують огляду чи лікування на ангіографі, в екстреному порядку доправляють до столичних фахівців.

Міський голова Анатолій Федорчук повідомив «Вістям», що питання закупівлі ангіографа розглядається, але консенсусу немає.

«Запитання відкрите – чи знайдемо ми фахівців, які зможуть на ньому працювати? Я радився зі спеціалістами, які вважають, що нині його придбання для Борисполя недоцільне. Чи будуть кошти в бюджеті-2020 на ангіограф і супутні витрати – не знаю», — прокоментував Федорчук. 

Довідка. Ангіографія – метод діагностики та лікування патологій судин.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама