Ангіна у дорослих — як розпізнати її появу та вчасно почати лікування

Ангіна у дорослих — як розпізнати її появу та вчасно почати лікування
28 Лютого 2024, 17:22
Поділитися:

Ангіна — це досить розповсюджене захворювання, яке найчастіше зустрічається у дітей, але може розвинутись і у дорослому віці. Менша ймовірність розвитку гострого тонзиліту у дорослих пов’язана з сильним місцевим імунітетом та водночас меншою реактивністю лімфоїдної тканини. Це часто стає причиною пізнього діагностування захворювання, бо біль у горлі сприймається, як симптом звичайної застуди. Більшість пацієнтів починає самолікування, що у майбутньому призводить до розвитку ускладнень. До того ж деякі заходи варто проводити під час тонзиліту — наприклад, приймати нестероїдні протизапальні. Вони зменшують біль, набряк та інші прояви запалення. Якщо ознайомитись з інструкцією Ацетилсаліцилової кислоти (це можна зробити за посиланням https://anc.ua/ru/product/atsetylsalitsylova-kyslota), можна побачити, що вона застосовується як за звичайної застуди, так і під час ангіни. Але після надання симптоматичної допомоги необхідно негайно звернутися до лікаря. Він встановить діагноз і призначить етіотропну терапію, направлену на усунення причини захворювання. 

Яка буває ангіна

Спеціалісти виділяють декілька видів гострого тонзиліту залежно від особливостей запалення:

  1. Катаральний. Зустрічається найчастіше і часто помилково діагностується як фарингіт. Для нього характерна яскрава клінічна картина, виражені запальні прояви, набряк мигдаликів, підвищення температури тіла. Біль може бути помірним і проявлятися під час ковтання.
  2. Фолікулярний. Починається гостро зі значного підвищення температури. На мигдаликах з’являються жовтуваті вкраплення, біль у горлі інтенсивний, може віддавати у вухо і посилюватися під час ковтання. Загальний стан порушується, якщо яскраво виражені місцеві симптоми.
  3. Лакунарний. Являє собою важкий варіант протікання фолікулярного, коли кількість гною настільки велика, що він формує лакуни.
  4. Флегмонозний. Одна з найважчих форм, яка проявляється появою ділянок флегмони та гнійним розплавленням тканин мигдаликів. Є виражений біль у горлі та загальні прояви — лихоманка, цефалгія, збільшення регіонарних лімфовузлів та вимушене положення голови від набряку та розлите запалення.

Також виділяють дві специфічні форми, спричинені конкретними збудниками — герпетичну та виразково-плівкову. Остання спричинена веретеноподібною паличкою та супроводжуються некротичними змінами. 

Як вилікувати захворювання

Лікування повинен призначається тільки лікарем, оскільки для цього треба виявити збудник. Призначають:

  1. антибіотики;
  2. протигрибкові;
  3. антисептики;
  4. протизапальні тощо.

Ознайомитися з інструкціями ефективних препаратів ви можете за посиланням https://anc.ua/ru. Там же можна придбати те, що вам призначить спеціаліст.