Анатолій Федорчук: «Благоустрій — справа кожного»

image
2 Серпня 2019, 16:54
Поділитися:

Звернення Бориспільського міського голови Анатолія Федорчука до містян із приводу необхідності запровадження нововведення: публічного договору про надання послуг із вивезення побутових відходів із території Борисполя, метою якого є своєчасна оплата і забезпечення належної чистоти в місті.

— Наскільки чистим буде наше місто завтра — залежить від кожного з нас сьогодні. Благоустрій Борисполя — це не лише справа влади чи спеціалізованих комунальних підприємств міста, а кожного мешканця — як із багатоповерхового будинку, так і з приватного сектору. Виконавчий комітет Бориспільської міської влади довго обмірковував питання: як справедливіше підійти до вирішення проблеми із оплатою за вивезення твердих побутових відходів, сприяючи тим самим чистоті у місті та розвитку КП «ВУКГ».

Представники головного управління житлово-комунального господарства виїздили не в одне місто України, де проблема зі сміттям вирішена цивілізовано, щоб дізнатися, як там налагоджена ця робота. Наприклад, у місті Біла Церква відсоток оплачених послуг за вивезене сміття становить понад 95%, хоча тариф там більший, ніж у Борисполі. У нас у місті лише 40 % мешканців приватного сектору уклали договори на вивезення твердих побутових відходів. А решта — ні.

Публічний договір дає можливість кожній людині його підписати. Наприклад, така система давно діє у Ніжині, де нині 96 % людей платять за вивезення сміття, і ні в кого це не викликає обурення. Публічний договір дозволить у Борисполі вирівняти ситуацію із вивезення сміття для усіх. Ні для кого не секрет, що у двокімнатній квартирі може мешкати п’ять і більше осіб, а в трикімнатній — одна людина, і власники платять за вивезення побутових відходів із урахуванням квадратних метрів. До недавнього часу вартість вивезення відходів із одного кв. м становила 40 коп. (за 60 кв. м — 24 грн), тепер вартість буде 21 грн 78 коп., якщо мешкає одна людина. Коли більше осіб — сума множиться на два, три чи чотири відповідно.

У приватному секторі раніше вартість послуги із однієї садиби була 31 грн 80 коп.; тепер оплата буде не з будинку, а з кількості його мешканців — 21 грн 60 коп. на одну особу за послугу в місяць. Згідно з новими тарифами, якщо проживає одна людина, то вона платитиме менше, якщо кілька — більше.

Я розумію, що сьогодні більшість населення нарікає на складний фінансовий стан, але 21 грн 60 коп. із однієї особи за послугу в місяць — це не великі гроші.

Ми все більше продукуємо сміття, але за його вивезення платять не всі. Коли б населення здійснювало стовідсоткову оплату за послуги, можна було б підняти зарплати працівникам КП «ВУКГ», купувати нову техніку підприємству.

Усім нам потрібно змінювати ментальність, бути відповідальними за себе і своє місто, за екологічну ситуацію. Я сподіваюся, що нововведення підтримають і депутатський корпус міськради, і голови вуличних комітетів та ОСББ, і небайдужі мешканці Борисполя. Повторюю: яким буде наше місто завтра і у майбутньому — в наших руках.

Розраховуємо на вашу підтримку, шановні
містяни.

Ціна питання:

21 грн 60 коп. із однієї особи за послугу на місяць для мешканців приватного сектору

21 грн 78 коп. із особи — для мешканців багатоповерхівок

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама