Алхімія краси: як залишатися молодою довше | Трибуна

image
8 Грудня 2019, 20:05
Поділитися:

Авторка: Ірина Долженко, броварчанка, косметолог-естетист

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Жіноче тіло – гармонійне, незбагненно прекрасне в своїй природі. Оспіване, овіяне міфами. Відтворене магією мистецтва. Жіноча краса, її вплив на світ не залежить ні від плину століть, ні від кордонів, ні від… дуже хочеться сказати  –віку. Втім, всі ми розуміємо, що безпечна юність не безкінечна, молодість уже потребує зусиль, аби лишатися свіжою надовше, а зрілість просить догляду, турботи, розуміння процесів, які відбуваються в організмі, й можливості на них упливати. Тож до грамотного догляду за шкірою і базових понять про правильне харчування додамо собі знань щодо алхімічних процесів у жіночому тілі. Що робить шкіру пружньою, тіло – легким і гнучким, а настрій – піднесеним? Правильно – гормони.

Наше тіло синтезує близько сотні гормонів. Але серед них є такі, які нам найбільш цікаві. Це саме ті гормони, що забезпечують нам довшу молодість. Саме ті, які так само здатні забезпечити нам передчасне старіння внаслідок збою чи припинення їх синтезу. З усіх можливих питань розладів гормонального фону, звертаємося до лікаря ендокринолога. Тут говоримо вцілому, загально і без заохочень до самолікування.

Отже, таких гормонів шість.

ЕСТРОГЕН

Цей гормон стимулює клітини шкіри до вироблення колагену і еластину  – своєрідний каркас, який забезпечує шкірі пружність і еластичність. Якщо рівень естрогену падає – з’являються зморшки, «пливе» овал обличчя, а груди трагічно обвисають. Але цим діло не обмежується. При нестачі естрогену взагалі швидко «зношується» весь організм.

Як підняти рівень естрогену?

 Соєвий сир тофу, соєве молоко, бурий рис, сімена  льону, свіжі овочі та фрукти. Існують дослідження, що доводять негативний вплив м`яса на вироблення естрогену, тому вживання тваринних білків із віком  краще обмежити.
 Фітоестрогени. Це рослинні гормоноподібні речовини, що містяться в хмелю, конюшині, цимецифузі. Зазвичай призначаються  у вигляді БАДів. І хоча це не ліки, тим не менш, перед початком курсу варто порадитися з лікарем, аби не простимулювати разом із молодістю небажані патологічні процеси в організмі.
 Косметика. Це можуть бути сироватки чи креми з вмістом тих самих фітоестрогенів, які стимулюватимуть вироблення нових колагенових і еластинових структур.

СОМАТОТРОПІН (гормон росту)

Із віком у людей починається соматопауза – стан, при якому гормону росту виробляється все менше. При цьому м’язова маса зменшується, зате збільшується кількість жиру і зморщок, знижується витривалість і настрій. Ну, звісно: де ж тут йому взятися. Існують ін’єкції соматотропіну. Зокрема, голівудські зірки не нехтують цими методами омолодження, але тут є певний ризик заробити побічні ефекти – набряки, головний біль і пухлині процеси.

Як підняти рівень соматотропіну природнім шляхом?

 Фізичними навантаженнями. Найкраще –  на свіжому повітрі.
Перепадом температур. Сауна і контрастний душ стимулюють вироблення соматотропіну.
Спортивними добавками. Гамма-аміномасляна кислота (ГАМК, GABA) стимулює синтез гормону, покращує сон, але тут знову ж таки радимося зі спортивним лікарем.

ДГАЕ (дегідроепіандростерон)

Цей гормон із довгою розумною назвою має заспокійливі й антивікові властивості. Від нього залежить, наскільки добре ми здатні впоратися з проблемами: як адаптуємося і приходимо в норму після стресу. ДГАЕ приводить тіло в стан спокою після емоційних струсів. Це дуже важлива функція, оскільки в напруженні ми втрачаємо багато енергії і поживних речовин. Організм отримує величезні збитки через окислення та запалення. Щоправда, синтез ДГАЕ уповільнюється вже з 30 років. Потому починає падати тонус м’язів, судини стають більш крихкими, шкіра втрачає пружність.

Але не сумуємо, робимо наступне:

Включаємо в раціон корисні жири: саме з них організм виробляє ДГЕА. Горіхи, жирна риба, авокадо, насіння – все це містить незамінні поліненасичені жирні кислоти.
Органічні яйця, вершкове масло і грецький йогурт, кокосовое і оливкове масло –  все це необхідно для запуску механізмів зняття стресу і на користь хімії мозку.
На сніданок намагаємося  вживати білкову їжу. Це стабілізує нервову систему на самому початку дня і пом’якшує перепади настрою.

МЕЛАТОНІН

Це гормон, який сповіщає нашому організму, що йому пора відпочити, коли діло йде до ночі. Тобто, він регулює наші добові ритми. Під час сну відбуваються процеси відновлення клітин, і якщо цей цикл збитий, організм передчасно старіє. З’являються зморшки, випадає волосся, утворюються пігментні плями.

Як підняти рівень мелатоніну?

Знову ж таки –  їжа. Банани, рис, кукурудза, помідори –  у них мелатонін  міститься в готовому вигляді. Синтезу мелатоніну шкодить вживання алкоголю, кофеїну та паління. Ці речі просто блокують його вироблення. Таку ж дію мають деякі фармацевтичні препарати: бета-блокатори, снодійні, протизапальні. Зустрічала посилання на думку спеціалістів щодо необхідності приймати мелатонін у вигляді пігулок після тридцяти п’яти років –заміщати брак власного гормону штучним. У полі традиційної медицини цей препарат приймається суто за необхідності,  коротким курсом – лише налагодити добовий цикл і заново «привчити» організм засинати. Або ж симптоматично. Наприклад, при зміні часових поясів, коли сон порушився, а обставини вимагають бути працездатним відповідно новому часовому поясу. В будь-якому випадку –це точно не безпечна харчова добавка.

Трохи щодо БАДів, які містять гормони. При вживанні таких добавок організм збивається  «з толку», бо раптово отримує гормони, які не вироблені природнім шляхом у відповідь на сигнали головного мозку. Передозування того ж ДГАЕ чи мелатоніну здатне викликати нервове збудження і ряд інших симптомів. Тому краще все ж піднімати рівень гормонів натуральними шляхами, якщо інших (медикаментозних) методів не призначив лікар у відповідності до результатів ваших лабораторних досліджень.

КОРТИЗОЛ

Усім відомий гормон стресу. Нещадно старить організм, якщо накопичується у великій кількості. Його вплив може проявлятися по-різному, залежно від генетики і типу шкіри: вона може ставати сухою, жирною, запаленою, сірою. Кортизол буквально розділяє колагенові волокна і робить шкіру млявою.

Порадити людині не нервувати – змусити її рознервуватися ще сильніше. Тому маємо кожен для себе шукати способи нейтралізувати стрес. Робимо все, що здатне понизити рівень тривожності, неспокою і невдоволення. Музика, спорт, медитації, прогулянки, склянка гарячого какао – там міститися багато антиоксидантів і воно просто смачне. Шукаємо своє. Свій спосіб обійтися без гальмуючих медикаментів. І обов`язково п’ємо, п’ємо чисту воду. Навіть склянка води здатна викликати в організмі певне розслаблення.

ІНСУЛІН

Інсулін підвищує рівень глюкози в крові. І коли цей процес раптом виходить з-під контролю, організм передчасно старіє. Високий рівень глюкози призводить до утворення зморщок і провисання шкіри. Через підвищений рівень цукру відбувається глікація –  налипання молекул цукру на молекули білків, з яких складаються колагенові та еластинові волокна, внаслідок чого вони руйнуються. Саме це шкіру зневоднює, робить її крихкою і змушує втрачати пружність.

Як захистити шкіру від надлишку цукру?

Спершу звертаємося до лікаря і шукаємо причину його підвищення в крові. А потому, паралельно з основною терапією, добираємо засоби для відновлення колагенових структур. Це можуть бути засоби з ретиноідами (похідні вітаміну А), з вітамінами С і Е, з антиоксидантними компонентами. У цьому вам допоможе ваш косметолог.

Залишатися довше молодим і красивим  –  це не лише правильно й модно, не лише відповідність вимогам соціуму і складовим успішності, це глибока природна потреба. Ніхто не може уникнути процесів старіння, але ми можемо старшати благородно. Це потребує зусиль і мудрості. Та хіба не в них, зрештою, полягає справжня людська краса? Тож нехай роки додають нам лише гармонії.

Читайте також інші матеріали авторки:

1). Сезон без сонця: обираємо свій пілінг

2). Для тих, хто дбає про свою шкіру

Головне фото  – з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари