Активісти закликають відбудувати історичний будинок у Києві, який зруйнував ворожий дрон-камікадзе: петиція

image
19 Жовтня 2022, 14:05
Поділитися:

Активісти звертаються до місцевої влади відновити історичний будинок на Жилянській, 116-А, який 17 жовтня іранськими дронами-камікадзе атакувала росія та вбила 5 мирних мешканців.

Відповідна петиція з’явилася на сайті КМДА.

На думку автора петиції Семена Широчина, будинок можна відновити, використовуючи як зразок його ліву частину.

Будинок купця Йосипа Лева, що є цікавим прикладом київського цегляного стилю початку ХХ століття з елементами готики, втратив частину житлової секції, але решта залишилась. Вимагаємо дбайливого ставлення до київської архітектурної спадщини. Вимагаємо не руйнувати пошкоджений будинок, який можна відновити. Вимагаємо залучити фахівців і відновити будинок у первинному вигляді, – переконаний автор.

Історію будівлі та цікаві факти про її першого власника розповів краєзнавець та дослідник київської старовини Антон Короб.

Так, чотиповерховий будинок зведений на рубежі 19-20 століть. Він поєднував елементи типового зразка київського цегляного стилю та водночас цікаві дрібні ліплені неоготичні деталі. Будинок, як прибутковий, збудував купець 1-ої гільдії Іоселіан Іцкович Лев. Він був власником фабрики гнутих меблів та металевих виробів на цій же вулиці. А також старостою однієї з синагог, що стояла неподалік.

Лев свою продукцію постачав Південно-Західній залізниці, Московсько-Києво-Воронізькій, Катерининській та іншим залізницям, управлінням пароплавів та іншим закладам. Магазин тримав на Олександрівській вулиці (зараз – М. Грушевського), 61. Там пропонували величезний вибір всіляких ліжок: складаних та розбірних, умивальників, нічних столиків, садових меблів, залізних та цинкових ванн, оздоблених різними барвами з розкішним живописом, квітами та прикрасами ручної роботи”, – розповів Антон Короб.

Будинок на Жилянській, 116-А у 2019 році. Фото: fb-сторінка Антона Короба

За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, Київ має й страшніші приклади руйнувань у Другу Світову, натякаючи, що відбудувати його – цілком реально.

Кличко вже заявив, що це неможливо. Але Київ має й страшніші приклади руйнувань у Другу світову. І це приклади успішних відновлень. Підпишіть, хай мер знає, що кияни не згодні з руйнуванням культурної спадщини, – написала обраниця на своїй сторінці в Telegram.

Підписати петицію можна тут.

Нагадаємо, що 17 жовтня країна-терорист іранськими дронами-камікадзе атакувала столицю. Ворожий об’єкт влучив в житловий будинок на вулиці Жилянській та забрав життя 5 його мешканців. В числі жертв окупантів – молоде подружжя, яке чекало на дитину. 

Наступного дня росія випустила ракети по енергетичному об’єкту на Лівому березі Києва – загинуло троє осіб. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал. Оперативно про найважливіше. Тільки перевірені новини

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua