Активіст пояснив, чому не працює новий Закон про трансплантацію та заблоковані родинні пересадки органів

image
15 Лютого 2019, 20:32
Поділитися:

«Одна з «новел» закону [«Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині»] – це те, що кожен українець зможе написати заяву про згоду або не згоду бути донором. Це таке волевиявлення людини, яке вона зможе залишити і воно буде в єдиній інформаційній системі. Але наразі системи немає, реєстру заяв немає».

Про це сказав в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» лідер ГО «Національний рух «За трансплантацію» Юрій Андреєв.

«Міністерство охорони здоров’я, як виконавча влада, разом із Кабміном провалили саме виконання цього закону. Більше того, через невиконання цього закону саме виконавчою владою, у нас наразі трансплантація заблокована», – додав він.

«Навіть ті родинні пересадки нирок, які робилися ще у грудні минулого року, зараз не роблять. Оскільки лікарі не можуть брати на себе таку відповідальність і порушувати закон», – пояснив Юрій Андреєв.

За його словами, один із пунктів цього закону говорить про те, що донор та реципієнт мають бути в реєстрі.

«А реєстрів немає», – сказав він.

«Ми запитували у правоохоронних органів: чи можна робити трансплантацію, чи не можна. І вони дають відповідь, що буде порушена кримінальна справа у разі звернення. А якому лікарю це потрібно», – розповів Юрій Андреєв.

За його словами, правоохоронці дають чіткі роз’яснення, що аби був працюючий закон треба створити систему, а її немає.

«Тому зараз лікарі і не роблять цих пересадок. У цей же час Міністерство звинувачує лікарів у начебто саботажі», – сказав Юрій Андреєв.

«Парламентарі працюють над тим, щоби внести зміни до вже прийнятого закону, оскільки попередній закон втратив силу. А новий закон треба трішки змінити, аби хоча б розблокувати родинну трансплантацію і працювати над тим, щоб створити саму систему і ми, все ж таки, могли робити і трупні трансплантації в нормальних об’ємах», – додав він.

Читайте також: Закон про трансплантологію потребує багато підзаконних актів – Костянтин Руденко

Читайте також: Закон про трансплантацію допоможе створити необхідну систему трансплантології – Костянтин Руденко

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV