Акція протесту проти грабіжницького тарифу | Трибуна

image
21 Вересня 2020, 21:09
Поділитися:

Роман СімутінРоман Сімутіндепутат Київської обласної Ради, лідер ГО «Нові Бровари» 

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

 

Останні півроку всі кому не ліньки називають мене популістом, бо уперто і цілеспрямовано домагаюся зниження тарифів. Але це не зовсім так. Я домагаюся не зниження тарифів, а приведення їх до економічно обґрунтованих, а якщо бути точним – до СПРАВЕДЛИВИХ.

Наприклад, якщо в тариф включено «Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі» або «Обслуговування димових та вентиляційних каналів», що в дійсності ніхто ніколи не робить, то чому ми маємо за це платити? Якщо Селтік підняв тариф, обґрунтовуючи тим, що він збільшив зарплату робітникам у 7 разів, то яка нормальна людина в це повірить? Вже всім зрозуміло, що в тариф включена «корупційна складова», якої потрібно просто позбутися.

Як не платити за прибирання під’їзду, якщо послугу не надають

Тому моя позиція доволі проста – тариф має бути СПРАВЕДЛИВИЙ, без відкатів і зрозумілий для мешканців. За це і б’ємося. Вже декілька місяців я проводжу збори в будинках і кожного разу дізнаюся про «НОУ-ХАУ» комунальників. Зізнаюся відверто: для того, щоб вивчити ряд питань, довелося провести більш скрупульозний аналіз складових тарифу.

ЗАКРИТИ – ВІДКРИТИ ВІКНО

З’ясовується, що в послугу «Прибирання прибудинкової території, місць загального користування та технічних приміщень у будинку» включили багато підпунктів, які взагалі абсурдні. Наприклад:

«Відкривання або закривання слухових вікон на горищах».

За те, що двірник відкриє або закриє вікно, ми повинні платити! Дуже цікаво, чому міська влада не включила в тариф підняття двірника на горище або відкривання дверей, щоб увійти, чи ще щось?

І це не поодинокий випадок. У ту ж саму послугу з прибирання включена робота майстра, обов’язки якого просто вражають своєю відсутністю! Подивіться самі, що має робити майстер:

– щоденні, щотижневі, щомісячні та щоквартальні огляди об’єкта;

– розроблення графіків прибирання та контроль їх ведення;

– безпосередній контроль роботи двірника та прибиральників;

– донесення інформації до мешканців шляхом розміщення актуальних об’яв на дошці оголошень;

– контроль за правильністю використання миючих засобів та матеріалів із веденням відомості;

– складання актів за заявами ­споживачів із виходом на місце.

Жоден із цих пунктів не виконується, але ми повинні за це платити! Тут не те що справедливості не має, тут навіть звичайна логіка відсутня!

ЗА ЩО ВИНАГОРОДА УПРАВИТЕЛЮ?

Але найбільше незадоволення мешканців викликала винагорода управителю. І це абсолютно справедливе збурення. Давайте просто подивимося на цифри.

Читаємо, що пише закон: «Винагорода управителю визначається за згодою сторін». Питав у вас хтось, чи згодні ви з такою винагородою? Чи не забагато вони собі грошей забирають?

«Не дуже вже і багато», – вирішили в міськраді і затвердили перелік послуг, які включає винагорода управителю. І основним пунктом там стало – «Оплата праці загальногосподарського та адміністративно-управлінського персоналу».

Звичайно, керівництво теж повинне отримувати зарплату, але на якому підприємстві ви бачили, щоб зарплата керівництва була вища, ніж надані послуги? В результаті виходить так, що утримання будинку виходить дешевше, ніж утримувати всіх цих керівників!

ЧИСТА МАТИМАТИКА

Для тих, хто більше полюбляє цифри, приведу простий приклад відвертого обкрадання. У теперішній тариф включені 4 послуги, які залізобетонно ніхто не робить: прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі; дератизація; дезінсекція; обслуговування димових та вентиляційних каналів.

Давайте просто порахуємо, скільки за них сплачують усі мешканці міста. Ось таблиця, де вказані річні суми надходжень від неіснуючих послуг.

  ЖЕК-1 ЖЕК-2 ЖЕК-3 ЖЕК-4 ЖЕК-5 ВСЬОГО
Дератизація 54 305 73 799 101 539 121 062 98 111 448 816
Дезінсекція 55 187 46 847 105 735 198 398 160 725 566 892
Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі 546 489 20 632 120 081 687 202
Обслуговування димових та вентиляційних каналів 211 286 303 338 313 987 277 551 249 454 1 355 615
ВСЬОГО 867 267 444 616 641 341 597 011 508 290 3 058 526

 

Як вам така ситуація? Містяни щороку платять 3 млн грн просто так. І це ще не враховуючи того, що інші послуги надаються також не постійно або неякісно.

І ви, до речі, не дивуйтесь, що у ЖЕКа-4 і ЖЕКа-5 немає сум за «Прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі», а у ЖЕКа-2 вони занадто малі. Вони просто виявилися найбільш ХИТРИМИ і включили цю послугу в загальне прибирання, тож прорахувати її окремо дуже складно.

ЧИ ПОКРАЩИЛАСЯ ЯКІСТЬ?

Ми вже три місяці платимо за новим тарифом, та чи змінилося щось у підходах ЖЕКів, чи поліпшилася якість обслуговування? Гадаю, відповідь ви може надати самі.

ЖЕКи як були прикладом бездіяльності і безвідповідальності, такими і залишилися. Отака історія. Як підняти тариф – то це швидко і високо, а як щось робити – то це не до них.

А ЩО МІСЬКА ВЛАДА?

Після того, як я почав аналізувати тариф, проводити збори в будинках, доносити інформацію до людей, в мерії не на жарт злякалися. Вони ж планували зробити все максимально тихо і без лишнього розголосу.

І для того, щоб відвернути увагу від підняття тарифів, міська влада почала розкачувати історію про об’єднання Броварів із Борисполем. А вже наступного дня почалася інформаційна компанія із недопущення об’єднання з Борисполем.

Ці події не позначилися на моїй роботі з тарифів, лише сповільнили мій натиск. Я НІКОЛИ не кидаю розпочаті справи, і якщо ЛЮДИ вважають, що нас ошукали – я ЙДУ до КІНЦЯ.

Тож історія з НЕСПРАВЕДЛИВИМИ тарифами не закінчується. Все тільки починається. Зараз проводиться перевірка обґрунтованості затверджених МІСЬКИМ ГОЛОВОЮ тарифів. Я під відеокамери передав Ігорю Сапожку наше звернення, підкріплене майже 5 тисячами підписів, із вимогою скасувати ГРАБІЖНИЦЬКИЙ тариф і привести його до економічно обґрунтованого. І знаєте, що він зробив – НЕ ПРИЙНЯВ, а ЖБУРНУВ на сусідній стіл (відео можна подивитися на моїй офіційній сторінці у ФБ). Відповіді на наше звернення він надав у своєму стилі, послався на закони, але нічого не пояснив за суттю питання. Тобто, я не отримав відповіді. Чому він вирішив, що має право це затверджувати?

А ЩО СЕЛТІК та ЖЕКИ?

ТОВ «Селтік» (вивозить сміття) та ЖЕКи почали писати довжелезні виправдання на своїх сторінках у Фейсбуці, пояснюючи, що вони взагалі не винні, а все це вимоги закону. До речі, раджу вам їх почитати, бо це просто шедеври переливання води з пустого в порожнє.

Зрозуміло, що треба хоч якось виправдовуватися, але ж чому мовчить міська влада?

Тут усе дуже просто. Коли ЖЕКи зробили управляючими компаніями, міська влада повинна ніби усунутися від впливу на ці компанії та чітко захищати інтереси мешканців. Якби не одне «але». Контракт із керівниками ЖЕКів, як і всіма комунальними структурами, підписує міський голова. Але, як показали збори, переважна більшість мешканців не знає, що керівників ЖЕКів, керівника Броваритепловодоенергії, керівника Благоустрою ПРИЗНАЧАЄ МІСЬКИЙ ГОЛОВА. Таким чином міська влада нібито ні при чому до всіх цих проблем, але ніде не афішується, що саме міський голова відповідає за всю комунальну сферу в Броварах.

МАЛЕНЬКА ПЕРЕМОГА

Ще хочу сказати, що вся робота була проведена не дарма. Міська влада вже чухає потилицю і думає як вийти з цієї ситуації цілими і неушкодженими. Тому вони вже зняли з тарифу послуги, які не планують виконувати. Заступник міського голови Григорій Голубовський сказав:

Ми проаналізували, які послуги ми зараз реально можемо надавати в повному обсязі. Найголовніше – містяни поки що не сплачують у ремонтний фонд будинків, бо поточні ремонти тимчасово не виконуються – передусім немає матеріальних ресурсів, щоб найняти додаткових людей для їх проведення. Також ми зараз не беремося за прибирання підвалів та горищ. Відповідно і нараховування за ті послуги, які за фактом не надаються, ми не проводимо, тож поки що за них броварчани не платять.

Звичайно, що я за те, щоб будинки ремонтувалися, але, як показала практика останніх 30 років, те, що ми сплачуємо за ремонт, зовсім не означає, що він колись відбудеться. Тому тут потрібно шукати зовсім інший механізм, якому б люди довіряли. І якщо все ж таки ми платимо за ремонт, то повинні чітко розуміти, коли цей ремонт відбудеться.

Ну а за прибирання підвалів та горищ було і так зрозуміло, що його ніхто не буде робити.

Роман СімутінРоман Сімутін

СОЦІАЛЬНЕ НАВАНТАЖЕННЯ

Також у мене часто питають, що робити з будинками яким від 25 до 60 років та чи повинно допомагати в утриманні цих будинків місто?

Однозначно ПОВИННІ – там живуть люди, які будували Бровари, працювали на наших підприємствах, саме ці люди проводили комунікації, облаштовували територію, розвивали місто. Тепер же, коли місто подорослішало, почало отримувати прибутки, нам сказали «тепер ви нам НЕ ПОТРІБНІ, а зі своїми будинками розбирайтеся самі». Це як на прикладі з дітьми. Батьки виховали, вивчили, направили на шлях. Діти зміцніли, стали гарно заробляти, а потім сказали: та живіть ви на свою пенсію як хочете, приводьте свої будинки (де вони ж і виросли) в порядок, нам до нього вже немає діла.

Це несправедливо. Місто має нести соціальне навантаження, це обов’язок міського голови, а не відповідати, що мої звернення носять популістичний характер і я до цих будинків ніякого стосунку не маю.

Роман СімутінРоман Сімутін

І наостанок дайте відповіді на ці прості питання

Якщо САПОЖКО затвердив тариф на вивезення сміття, де заробітна плата виробничого персоналу зросла в 7 разів, керівників у 4 рази, то чому в НАС заробітна плата або пенсія не зросла у 4 або 7 разів?

Або зношеність шин та автозапчастин зросла втричі при тих же об’ємах вивезення сміття? А в інших вона зростає лише на 20 – 30 відсотків!

Чому інші перевізники в місті надають послугу з вивезення сміття від 100 до 120 гривень, наприклад Еверест, сам же Селтік вивозить сміття будинкам ОСББ по вул. Грушевського за 131 грн, а в будинки, які обслуговуються ЖЕКами – 152 грн?

Чому нас зарахували до найнижчої касти з найвищим тарифом?

Чому ми платимо за прибирання горищ і підвалів сотні тисяч гривень, а їх десятиліттями не прибирають?

Чому в нас квартплата вища за аналогічну послугу в ОСББ (середня вартість 5-6 грн), а ми отримуємо послуги в декілька разів гірші?

Тож якщо міський голова не хоче скасовувати своє розпорядження і не перегляне тариф, яким заліз у наші кишені, ми будемо вимагати СПРАВЕДЛИВОСТІ 24 вересня (вівторок) об 11 год біля входу до міської ради.

Фото – надані автором

Читайте інші матеріали автора:

Чому квартплата зросла вдвічіРемонт під’їздів: де шукати справедливості?Золоте сміття «Селтіка»

Будівництво нового мікрорайону фактично почалося

Джерело: Трибуна – Бровари