Адвокату, якого разом з ексголовою Верховного Суду викрили на хабарі, присудили умовний термін та зобов`язали перерахувати 21 млн гривень на армію

Адвокату, якого разом з ексголовою Верховного Суду викрили на хабарі, присудили умовний термін та зобов`язали перерахувати 21 млн гривень на армію
13 Жовтня 2023, 12:11
Поділитися:

13 жовтня 2023 г. 12:02

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та адвокатом Олегом Горецьким (на фото), якого разом з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим САП та НАБУ викрили на одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди. Суд звільнив Горецького від відбування призначеного покарання терміном на 5 років за гратами із іспитовим строком 3 роки.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби САП.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“12 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом, якого разом з ексголовою Верховного Суду САП та НАБУ викрили на одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В САП зазначили, що відповідно до угоди суд визнав особу винуватою у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України та у шахрайстві за ч. 4 ст. 190 КК України.

“За вироком суду йому призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від відбування призначеного покарання із іспитовим строком 3 роки. За умовами угоди особа зобов’язана співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні покази, а також перерахувати 21 млн гривень на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проект Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації – “Армія дронів”, – зазначають в САП.

Крім того, вилучені в ході розслідування грошові кошти у сумі близько 29 млн гривень також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тис. доларів США.

Як повідомили в Центрі протидії корупції, мова йде про Олега Горецького – адвоката колишнього судді Верховного суду Всеволода Князєва.

Нагадаємо, НАБУ та САП 3 жовтня завершили розслідування у справі щодо колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Йому інкримінують одержання хабара в особливо великому розмірі. Наразі матеріали справи мають відкрити стороні захисту для ознайомлення.

Читайте: У справі колишнього голови Верховного Суду Князєва завершили слідство

16 травня 2023 року пленум Верховного Суду достроково припинив повноваження голови ВС Всеволода Князєва внаслідок висловлення йому недовіри. Також 16 травня НАБУ і САП повідомили Голові Верховного Суду та адвокату про підозру. Згодом розслідування стосовно адвоката виділили в окреме кримінальне провадження.

Читайте: Головний суддя України та його спільник-адвокат офіційно отримали підозри в мегахабарництві

Згодом, 3 серпня, прокурори САП та детективи НАБУ повідомили про підозру власнику групи “Фінанси і кредит” Костянтину Жеваго. Справа стосується надання хабара голові та суддям Верховного Суду.

Читайте: У справі ексголови Верховного Суду підозру отримав власник групи “Фінанси і кредит” Жеваго

Рішенням суду Князєв перебуває під вартою. Суд неодноразово зменшував йому розмір застави, із понад 107 мільйонів гривень вона зменшилась до 45 мільйонів.

Читайте: Суд взяв під варту ексголову Верховного Суду Князєва із заставою у 107 млн гривень та ВАКС продовжив термін тримання під вартою ексголови Верховного Суду Князєва

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона