А ви знаєте що… | Газета Вишгород

image
12 Вересня 2020, 16:02
Поділитися:

Історична несправедливість, скоєна у радянський період по відношенню до Вишгорода, має бути усунена — вважають окремі патріоти міста. Так, побудована у 1960-х роках у межах Вишгорода гідроелектростанція незрозумілим чином була названа Київською ГЕС. На думку вишгородців, греблю варто перейменувати на Вишгородську ГЕС і, відповідно, рукотворне море — на Вишгородське водосховище.
Історична справедливість має восторжествувати і в духовному плані, тобто повернення до Вишгорода найбільшої християнської православної святині — ікони Вишгородської Богородиці. Поцуплену у свій час Андрієм Боголюбським ікону московити перейменували на Владімірську і оголосили її своєю святинею. Реліквія зараз знаходиться у Третьяковській галереї у спеціально побудованому для неї приміщенні. Наша святиня, написана апостолом Лукою на дошці столу, за яким сиділи апостоли з Ісусом Христом, має повернутися до княжого міста.

Вишгород — єдине місто Київської Русі, в якому проживали і творили благі справи сім святих князів, канонізованих православною церквою. Це, зокрема, рівноапостольні княгиня Ольга, князь Володимир Великий — хреститель Русі, невинно убієнні страстотерпці брати Борис і Гліб, Ярослав Мудрий, Юрій Долгорукий та Андрій Боголюбський.

Герой пам’ятки літератури Київської Русі «Слово о полку Ігоревім» Новгород-Сіверський князь Ігор має безпосереднє відношення до нашого Вишгорода, але далеко не з кращого боку.
Так, у 1169 році Ігор Святославович взяв участь у поході одинадцяти руських князів проти Великого князя Київського Мстислава на чолі з окаянним для Вишгорода Андрієм Боголюбським. Нападники оточили Вишгород і спробували взяти його штурмом, але вишгородці дали рішучу відсіч. Облога тривала декілька тижнів, після чого невдахи і Боголюбський, і князь Ігор почвалали по домівках, піймавши облизня.

Монети України — це символ державності та багате джерело інформації про важливі багатовікові події, традиції, культуру, спорт і природу. Серед сотень монет нумізматичної програми є кілька десятків одиниць, які присвячені містам і селам України. У їх числі — і стародавній Вишгород. Пам’ятна монета про княже місто була виготовлена у 2015 році номіналом 5 гривень із нейзильберу.
Тираж сягав 30 тисяч штук. Вишгородські гроші швидко розійшлися по зібраннях нумізматів, тому сьогодні їх неможливо «піймати» у вільному обігу.

Вишгород — одне з небагатьох міст Східної Європи, яке наприкінці липня 2011 року приймало гонки Формули-1 на воді. Три дні в акваторії Київського водосховища відбувалося свято спортивного азарту і швидкості. Тисячі вишгородців і киян спостерігали за перегонами болідів.
У ці дні Вишгород фактично був закоркований автомобілями уболівальників, і єдиним надійним громадським транспортом стала електричка Вишгород-Київ (станція «Петрівка»), яка курсувала через кожні дві години.
Спорт арабських шейхів припав до вподоби українцям. Нагадуємо, що на вишгородському етапі гонок переміг пілот команди «Абу-Дабі» (Емірати) Ахмед Аль Хамелі. Другу сходинку посіла команда Катару, третю — італійці. Тоді Вишгород відзначав і День міста.

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород