90% вартості капітального ремонту покрівлі оплачує місто

image
10 Вересня 2020, 07:19
Поділитися:

Міська влада пропонує лояльні умови співфінансування капітального ремонту багатоквартирних будинків.

Щоб відремонтувати покрівлю та утеплити її, мешканці мають зібрати лише 10% загального кошторису, а з 90% коштів – надає місто. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, інспектуючи хід ремонтних робіт у будинку на Оболонській площі, 2-А. Будинку 30 років, має 20 поверхів.

Тут ОСББ «Наше майбутнє» провело капремонт покрівлі, інженерних мереж та зробило енергоаудит, сплативши лише тисячу гривень з квартири. За словами голови ОСББ Тетяни Чайковської, будинок зведений за нестандартним проектом, із часом його покрівля почала протікати, тому ОСББ стало учасником програми «Капремонти».

– На проведення робіт в цьому будинку за програмою співфінансування з бюджету міста спрямували 942 тисячі гривень, а мешканці – зібрали ще 117 тисяч. Наголошую, у програмі участь можуть брати не лише ОСББ чи ЖБК, а й ті будинки, де такої форми управління немає, тобто які обслуговуються комунальними ЖЕКами або приватними компаніями тощо, – розповів Петро Пантелеєв.

Він заявив, що у вартість обслуговування житлових будинків керуючими компаніями не входить складова «капітальний ремонт», а лише витрати на поточні роботи.

– Фінансові витрати, що необхідні на проведення капітального ремонту чи модернізації – це значні обсяги, що повинні акумулюватися окремо співвласниками, які за чинним законодавством відповідальні за стан свого майна. Разом із тим, місто усвідомлює – людям потрібна допомога міста в проведення ремонтів, яких будинки не бачили десятиліттями. Тому в столиці діє дві програми співфінансування, – пояснив заступник голови КМДА.

Він нагадав умови програми «Капремонти»:

  • капітальний ремонт ліфтів та ліфтового обладнання: місто фінансує – 95%, мешканці – 5%;
  • капремонт покрівлі: місто фінансує – 90%, мешканці – 10%;
  • капремонт будинкових мереж: місто фінансує – 85%, мешканці – 15%;
  • енергоефективні заходи (заміна вікон та дверей, утеплення будинку, встановлення теплопункту тощо): місто фінансує – 70%, мешканці – 30%;
  • створення енергетичного сертифіката будівлі: місто фінансує – 99%, мешканці – 1%;
  • інші види робіт: місто фінансує – 70%, мешканці – 30%.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ