9 грудня – день боротьби з корупцією і пам’яті жертв геноцидів | Трибуна

image
9 Грудня 2019, 09:25
Поділитися:

Одразу дві дати сьогодні відзначають у світі. На 9 грудня припадає Міжнародний день боротьби з корупцією і Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і запобігання цього злочину. Обидва дні визнані на рівні ООН.

Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду… Сьогоднішня дата була обрана у зв’язку з тим, що в цей день у 1948 році ухвалили Конвенція про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. Мета відзначення – підвищувати обізнаність про конвенцію, а також належним чином вшановувати пам’ять людей, які стали жертвою геноциду і не допустити такого в майбутньому.

Фундатором дослідження геноциду був Рафал Лемкін. Саме він і запровадив цей термін у 1943 році. У преамбулі до Конвенції про геноцид зазначається, що випадки геноциду мали місце протягом всієї історії людства, але терміна «геноцид» не існувало, доки Рафал Лемкін не ввів його і на Нюрнберзькому судовому процесі не почалося переслідування осіб, винних у Голокості.

Ознаки геноциду мають дії урядів різних країн стосовно кримських татар, українських німців, українських поляків, українських циган, українських греків, українських болгар. Але наймасовішим було вбивство голодом етнічних українців СРСР у 1932–1933 роках. Голодомор потроху визнають інші держави саме геноцидом.

Читайте також:

Понад 100 літ: на Броварщині живуть три бабусі, які пережили два Голодомори та 7 вождів
«Фрески голоду»: уперше видано спогади очевидців Голодомору в Броварах – ФОТО

Міжнародний день боротьби з корупцією. Саме 9 – 11 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда відбулась політична конференція високого рівня, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року.

Згідно з конвенцією, корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність). За оцінками спеціалістів, щорічний обсяг хабарів оцінюється в один трильйон доларів. Світова економіка втрачає ще 2,6 трильйона доларів в зв’язку з корупційною діяльністю.

Читайте також:

В Україні створили Єдиний державний реєстр корупціонерів
Звіти позафракційних депутатів: від ремонтів у будинках до боротьби з корупцією

За матеріалами «Укрінформу». Фото – Александр Вінербергер

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари