8 років турботи і підтримки — ITV

8 років турботи і підтримки — ITV
4 Червня 2024, 14:21
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

У грудні 2015 року в Ірпені відкрився перший на Київщині Громадський центр по роботі із внутрішньо-переміщеними особами. Тоді у місті було офіційно зареєстровано 5 тисяч ВПО. Через три роки їх налічувалось вже 9 тисяч. А зараз внутрішньо переміщених осіб в Ірпені – понад 20 тисяч. І всі ці люди, які були змушені покинути свої рідні домівки через агресію росії, потребують чималої уваги та підтримки.

Саме Громадський центр по роботі з ВПО і є епіцентром турботи про тих, для кого Ірпінь став новим домом. Очолює його голова благодійної організації «Фундація добрих справ» Надія Філімонова-Скрипка. Раніше Центр працював у приміщенні на вулиці Покровській, 2, однак під час бойових дій воно сильно постраждало. Через це минулого року волонтери перебралися у нове більш просторе приміщення на вулиці Центральній, 28/1 в Ірпені.

Сьогодні завдань у Надії Філімонової та її команди значно більше, аніж було раніше. Окрім опіки над внутрішньо переміщеними особами, вони активно допомагають мешканцям прифронтових територій та військовим. Завдяки тісній співпраці із благодійниками «Фундація добрих справ» регулярно передає гуманітарну допомогу тим, хто її зараз найбільше потребує. Також працюють над забезпеченням медичним обладнанням лікарень по всій Україні,  які постраждали від окупації або потребують заміни старого устаткування на більш сучасне.

Активно живе і Громадський центр для переселенців. Зараз щотижня там організовують безкоштовні зустрічі з психологом для ВПО та родин військовослужбовців.

Також щотижня у Громадському центрі збираються діти для роботи в дитячо-юнацькій майстерні. Там вони разом вчаться виготовляти різні побутові речі: стільці, тумби, декоративні настільні лампи. Також створюють сувеніри, обереги, листівки – їх передають на фронт українським воїнам.

Займаються творчістю у Центрі і дорослі. Раз на місяць там проходить заняття з арт-терапії для жінок, які хочуть через спеціальні інструменти попрацювати зі своїм емоційним станом, внутрішнім світом, власним «Я». Проводить зустрічі арт-терапевтка Ольга Печерська.

А ще уже багато років у Громадському центрі діє швейний гурток для жінок поважного віку. Віднедавна його називають «швейним батальйоном». У новому приміщенні для них встановили не лише побутові, але й промислові швейні машинки. Тепер жінки-переселенки шиють адаптивний одяг для поранених воїнів та ноші.

Сьогодні під опікою Громадського центру близько 500 внутрішньо переміщених осіб. Надія Філімонова-Скрипка запрошує приєднуватися до цієї великої родини, яких об’єднав новий дім – Ірпінь. Тут завжди вислухають, розрадять, потурбуються і підтримають.

Приєднуйтеся до Телеграм-спільноти для ВПО Ірпеня https://t.me/vpo_Irpin  (кьюар-код)

Громадський центр по роботі з ВПО працює в Ірпені на вул. Центральна, 28/1.



Джерело: ITV