69 % українців підтримують статус української мови як єдиної державної. ДОСЛІДЖЕННЯ | Трибуна

image
24 Січня 2020, 09:44
Поділитися:

Понад 2/3 жителів України підтримують статус української мови як єдиної державної, не заперечуючи проти вільного вживання російської в приватному житті. Окрім того, 81 % громадян вважають українську мову важливим атрибутом незалежності держави. Про це йдеться у соціологічному дослідженні фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Як ідеться в дослідженні, більшість українців вважає: російська мова має вільно використовуватися в приватному житті, але українська – єдина державна (69 %). Статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримують 15 %, а як другої державної, поряд з українською – 12 %.

Причому в Центральному регіоні прихильників єдиної державної мови ще більше – 77 %, за статус російської як офіційної в регіонах – 12 % і як другої державної – лише 4 %.

81 % громадян згодні, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України (55 % відповіли «безумовно, так» і ще 26 % – «скоріше, так»), причому так вважають в усіх регіонах України: Західному (95 %), Центральному (86 %), Південному (71 %), Східному (64 %).

Читайте також: 25 квітня Рада ухвалила закон про мову. Що це значить для України?

Більшість українців (80 %)  згодні з тим, що всі керівники держави та чиновники повинні в робочий час повинні послуговуватися державною мовою (56 % – «безумовно, так» і 24 % – «скоріше, так»). За регіонами сказали «так»: Західний (96 %), Центральний (86 %), Південний (71 %), Східний (64 %).

Також більшість (79 %)  вважають, що в українських ЗМІ хоча би половина наповнення має бути українською (53 % – «безумовно, так» і ще 26 % – «скоріше, так»). Причому ця думка переважає в усіх регіонах: Західному (96 %), Центральному (82 %), Східному (66 %), Південному (63 %).

Інфографіка, мова

Яке зазначають у фонді, опитування вони провели спільно із соціологічною службою Центру Разумкова – з 13 по 18 грудня 2019 року. Всього опитали 2017 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3 %.

Інфографіка – Андрій Сухарина, створено за допомогою Datawrapper

Читайте також:

У Броварах відбулась акція на підтримку закону про мову. ФОТО
Із 16 січня вся реклама в Україні має бути державною мовою

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари