5 млн євро безповоротної допомоги від Європейського інвестиційного банку адресовані Борисполю

image
15 Листопада 2019, 14:31
Поділитися:

5 млн євро для добудови НВК «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» ім. К. Могилка є інвестицією року в бюджетну сферу Борисполя та освіту міста.

Із приводу інвестування Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук 8 листопада дав прес-конференцію місцевим ЗМІ з метою презентації проекту. Захід відбувся за участі його заступника Людмили Пасенко, директора НВК Світлани Мазур, представників УКБ, управління освіти і науки, відділу економічної та інвестиційної політики міської ради.

Анатолій Федорчук: «Правила гри суворі»

«Звершилося! — так розпочав виступ Анатолій Федорчук. — Роботу з Європейським інвестиційним банком ми розпочали наприкінці 2018 року. Сьогодні вийшлии на фініш і маємо документ, який коштував зусиль цілої команди: працівників виконкому, освітян, представників міністерств та Європейського інвестиційного банку.

04 листопада 2019 року підписана чотиристороння Угода про передачу коштів позики між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад та територій України, Бориспільською міською радою та Управлінням капітального будівництва. Ми можемо приступати до реалізації проекту, що був розроблений два роки тому. Він передбачає добудову на 400 учнів. Заклад зміниться кардинально: триповерхова будівля, зблокована зі старим корпусом, із другим поверхом з’єднуватиметься коридором, що утворить внутрішній двір.

Співпраця з іноземними компаніями — це тернистий шлях. Коли обирали міста для реалізації проекту, то інвестори дивилися на стабільність політичної обстановки, на спроможність громади і влади, враховувалися інші чинники. Бориспіль підійшов під усі параметри.

Якщо Європейський інвестиційний банк виділяє 5 млн євро безповоротної допомоги, їхня вимога — участь в урочистому відкритті об’єкту з перерізуванням стрічки. Протягом 2019-2021 років проект буде реалізовано. Ми пройшли перший етап. Другий — знайти забудовників, які здатні його реалізувати, до них інвестори висувають високі вимоги. Правила гри суворі! Хотілося б, щоб бориспільські підприємства взяли участь у тендері».

Перспективи нвк

У НВК навчається 859 учнів (проектна потужність — 450), 417 школярів або 48,5% від загальної кількості учнів закладу навчаються у другу зміну.

Прибудова І черги реконструкції розрахована на проведення навчального процесу двох паралелей 5-12 класів загальною кількістю 400 учнів (16 класів). Окрім універсальних класних приміщень на 25 учнів, передбачено спеціалізовані: кабінети хімії, фізики, біології, інформатики, креслення та образотворчого мистецтва, географії та кабінет допризовної підготовки, лабораторні класи.

Для поглибленого вивчення іноземних мов запроектовано 5 кабінетів, 2 з них — лінгафонні з підсобним приміщенням та клас-студія музики та співу з інвентарною кімнатою. Кабінет допризовної підготовки буде обладнано інтерактивним тиром. Навчально-виробничі приміщення — це майстерня з обробки металу, комбінована майстерня з кулінарії та обробки тканин. У складі фізкультурно-спортивних приміщень передбачено: зал загально-фізичної підготовки зі снарядною, роздягальні з санвузлом та душовими.

Також бібліотека з абонементом, читальним залом, аудіо- і відеоматеріалами, книгосховище. Буде актовий зал з естрадою на 280 місць, артистичні, костюмерна, інвентарна та радіовузол-дикторська.

Їдальня розрахована на 234 посадкових місця.

Приміщення медобслуговування: терапевтичний і процедурний кабінети, фізіотерапевтичний, кімната психологічного розвантаження та санвузол.

Об’єкт запроектовано з урахуванням потреб людей, які відносяться до маломобільних груп населення.

Він є комплексним, пройшов експертизу, відповідає сучасним нормам і вимогам та європейськими стандартами.

Фінанси – 80 на 20

Реалізація проекту відбуватиметься співфінансуванням. За кошти місцевого бюджету здійснюватиметься фінансування ПДВ, конвертація з валютного рахунку, технічний нагляд та інші супутні витрати. Орієнтовно 80% — це сума, яку надає ЄІБ, 20% — витрати із міського бюджету.

Зустріч із потенційними забудовниками

До участі у тендерному конкурсі допускаються учасники, які можуть надати документальне підтвердження досвіду виконання аналогічного договору та бути діючою компанією: попередні 4 роки повинні працювати і бути прибутковими та результативними.

Із цього приводу в Управлінні капітального будівництва міської ради відбулася зустріч, на яку запрошували потенційних учасників відкритих торгів для інформаційної наради щодо вимог до забудовника.

На засідання прийшли представники ПРаТ «АгроБудМеханізація» (голова правління Володимир Шалімов) та ТОВ «Трест Бориспільсільбуд» (керівник Олександр Сич).

Днями оголосять відкриті торги.

У 2019 році будівельні роботи можуть не початися, бо стартує процедура відкритих торгів (на це піде 2-2,5 місяці). Коли процес завершиться підписанням договору, документ буде відправлений до Європейського інвестиційного банку на погодження. Після погодження забудовник приступить до роботи.

Відновлення України починається з Борисполя

Наголошувалося, що Бориспіль потребує створення нових учнівських місць, бо місто прийняло велику кількість внутрішньо-переміщених осіб.

Станом на жовтень 2019 року таких зареєстровано 4738, майже 900 із них — діти (332 дитини відвідують ДНЗ та школи).

Гостинність Борисполя дозволила йому претендувати на кредит Європейського інвестиційного банку в рамках кредитної програми для відновлення України

Довідка. У грудні 2014 року Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) та Уряд України уклали Рамкову угоду про Надзвичайну кредитну програму відбудови Сходу України на 2015-2017 рр., що передбачає виділення Україні кредиту у розмірі 200 млн євро на проекти відновлення.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ратифікувала цей документ і Фінансова Угода набула чинності.

Проект «Реконструкція Бориспільського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» імені Костянтина Могилка Бориспільської міської ради Київської області по вул. Володимира Момота, 16-а (Володимира Момота, 1), у м. Бориспіль Київської області» вартістю 167 млн грн потрапив у перелік проектів 4-го пункту Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, що плануються до реалізації протягом 2019-2021 років.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама