5 млн грн у Броварській МТГ планують витратити на інвентаризацію землі, її грошову оцінку та встановлення меж | Трибуна

5 млн грн у Броварській МТГ планують витратити на інвентаризацію землі, її грошову оцінку та встановлення меж | Трибуна
25 Жовтня 2023, 19:59
Поділитися:

Сьогодні на погоджувальній раді депутати підтримали проєкт рішення про внесення змін до рішення Броварської міської ради «Про затвердження Програми проведення інвентаризації земель на території БМР (у межах та за межами населених пунктів сіл Княжичі, Переможець, Требухів) та нормативної грошової оцінки земель сіл Требухів, Переможець Броварського району Київської області на 2023-2024 роки».

Як зазначено у проєкті рішення, на фінансування робіт будуть спрямовані кошти в сумі 4 млн 999 тис. грн. Із них 519 тис. грн –  на проведення інвентаризації земель та нормативну грошову оцінку земель у поточному році, ще 4 млн 480 тис. грн – на проведення інвентаризації земель та встановлення меж території Броварської міської територіальної громади – планують витратити у 2024-му році. Фінансування заходу здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

Що означає «встановлення меж громади»?

Мова про виділення коштів на програму, реалізація якої дозволить визначити межу території Броварської територіальної громади. Про необхідність цього кроку питання підіймалось ще на «земельній» комісії. Тоді  начальниця управління містобудування та архітектури, головна архітекторка міста Світлана Батинчук повідомила, що всі «дотичні» відділи працюють в  єдиній електронній системі у сфері будівництва. Відповідно цієї системи, межі як населених пунктів, так і територіальних громад, мають бути точно фіксованими, позаяк інколи, при присвоєнні адреси новим мешканцям сіл, програма вибиває помилку, вказуючи, що об’єкт розташований поза межами населеного пункту. А, отже, у встановленні точних меж громади зацікавлені всі, включно з мешканцями громади. І чим швидше їх зафіксують, – тим краще.

Проте в.о. начальника управління земельних ресурсів Світлана Майборода зазначила, що виконати такий великий об’єм робіт до кінця поточного року фізично неможливо, а, отже, кошти на цей пункт Програми проситимуть на наступний рік – 400 тис. грн.

Інвентаризація земель

Також із проєкту рішення зрозуміло, що встановленню меж передуватиме проведення інвентаризації земель на території Броварської міської територіальної громади (в межах та за межами населених пунктів сіл Княжичі, Переможець, Требухів).

Як повідомила під час «бюджетної» комісії Світлана Майборода, наразі управління земельних ресурсів не володіє інформацією в повному обсязі щодо земель, які приєднались до Броварської МТГ. Тому планують серйозні роботи в цьому напрямку із залученням аерофотозйомки. Це дасть можливість отримати додаткові відомості про землевласників та власників домоволодінь, про яких наразі інформація відсутня.

Варто зазначити, що роботи з інвентаризації земель включають підготовчі, топографо-геодезичні та камеральні роботи, складення і оформлення технічної документації в паперовій та електронній формах.

Для довідки: площа земель, що підлягають інвентаризації, становить 9013,8 га. Загальна сума, в яку обійдеться цей пункт Програми, становить 4 млн 500 тис. грн. У цьому році управління земельних ресурсів планує освоїти із них 420 тис. грн, ще 4 млн 080 тис. грн запланували на 2024-ий бюджетний рік.

Нормативно-грошова оцінка земель

Ще одна із цілей Програми – нормативна грошова оцінка земель, яка сприятиме об’єктивному оподаткуванню земель. Наразі мова про землі сіл Требухів і Переможець. Варто зазначити, що площа населених пунктів, щодо яких проводитиметься нормативна грошова  оцінка, становить 5466,83 га. На це планують виділити 99 тис. грн уже в цьому році.

Нагадаємо, що нормативно-грошова оцінка (НГО) села Княжичі була проведена у травні цього року. В якості базового показника НГО, використовують «норматив капіталізованого рентного доходу». Цей показник збільшився через те, що раніше він був розрахований на село Княжичі, зараз – це територіальна громада. Такий норматив становить по Княжичах 344 грн за 1 кв.м.  Це мінімальна допустима розрахункова вимога для територіальної громади, де  чисельність населення понад 100 тис. осіб.  Але це стосується забудованих земель. Щодо сільськогосподарських земель, то там використовується інший підхід. НГО сільськогосподарських земель залежить від площі ділянки і виробничої групи грунту (чорноземи, дерново-підзолисті).  Кожна група має показники родючості та свою економічну оцінку. Нові розрахунки НГО села Княжичі вводяться в дію із 01.01.2024 року.

Світлана Майборода зазначила, що НГО, відповідно Закону (стаття 18 Закону України від 11.12.2003 № 1378-IV «Про оцінку земель», –  ред.)  переглядається кожні 5-7 років. Нормативна грошова оцінка земель сіл Требухів та Переможець була введена в дію з 01.01.2019 року, через це виникла необхідність проведення нормативної грошової оцінки вказаних населених пунктів. Після проведення НГО сіл Требухів та Переможець, нові розрахунки введуть в дію із 01.01.2025 року.

Ухвалити рішення про внесення змін до Програми та виділення коштів мають депутати на сесії БМР, яка відбудеться уже завтра, 26 жовтня.

Читайте також:

Мешканець Княжичів добровільно передає приватну ділянку в комунальну власність: чому?

«Привид» церкви УПЦ МП у селі Требухів: що кажуть факти

Переселенці з Бахмутської громади хочуть побудувати для себе містечко в Требухові

Земля в Княжичах із нового року офіційно здорожчає

У Княжичах на стихійному сміттєзвалищі виявили нутрощі невідомого походження

Джерело: Трибуна – Бровари