5 млн грн на добудову міського стадіону в парку «Перемога», – підсумки позачергової сесії БМР

image
4 Липня 2019, 21:13
Поділитися:

Після тривалих і запеклих дискусій депутати не з першого разу підтримали виділення 5 млн грн на добудову стадіону в парку «Перемога», але за умови створення депутатської комісії, яка буде контролювати процес будівництва та вносити правки в наявний проект. Також обранці не без зауважень схвалили декілька земельних питань та дофінансували поточні ремонтні роботи на об’єктах міста, закупівлю ліків і обладнання для Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. А також – «прийняли» субвенцію на добудову корпусу 10-ої школи з обласного бюджету.

Позачергова сесія на усього лише 8 питань порядку денного тривала понад 1,5 години та супроводжувалась численними зауваженнями депутатів до роботи органів виконавчої влади.

Першим блоком питань ішли земельні, яких розглянули всього 4. Перші два питання стосувалися невеличких земельних ділянок, що належать ТОВ «Астрабуд Група» площею 0,019 Га та 0,10 Га за адресою: м. Бровари, вул. Київській, 8. Ми вже повідомляли про те, що за цією адресою незабаром відкриється ресторан мережі «Хешбургер». Тож для введення об’єкта в експлуатацію потрібно було змінити цільове призначення ділянок саме на «для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування», що депутати і підтримали.

Іншим питанням у постійне користування Головному управлінню Національної поліції в Київській області виділили земельну ділянку площею 2,0 Га для розміщення майданчику для зберігання тимчасово вилучених транспортних засобів. Майданчик буде влаштований за адресою: м. Бровари, вул. Виробнича, 3 – на ділянці за новим кладовищем у районі  майбутнього притулку для тварин. Як зауважив депутат Юрій Скотніков, «хоча питання і стоїть у порядку денному вже біля 20 років, але такі рішення не мають прийматися на позачерговій сесії, позаяк потребують ширшого та детального обговорення. Зокрема, виникають два питання: чому саме 2 Га, якщо зараз Поліція використовує набагато менший майданчик і його вистачає? А по-друге, на даний час міське кладовище заповнено вже не менше, ніж на 40 %, і та земельна ділянка може знадобиться самому місту для розширення території кладовища.»

Останнім земельним питанням було надання в користування на умовах оренди ПрАТ «Виробнича проектно-будівельна фірма «Атлант» земельної ділянки площею 4,8691 Га для будівництва і обслуговування житлового будинку ІІ черги кварталу «Олімпійській». Фактично, будівництво на цієї ділянці ведеться давно, але формально ділянка належала іншому забудовнику, який збанкрутував.

Загалом депутати підтримали весь блок земельних питань.

Наступним питанням був розгляд дофінансуванння міської програми «Додаткові стимули для покращання надання вторинної медичної допомоги населенню міста Бровари», яка стосується роботи КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня».

Як пояснила обланцям представниця медзакладу Тетяна Щербак, кошти потрібні на найнеобхідніше, а саме:

300,0 тис.грн. необхідно на закупівлю медикаментів, в першу чергу антибіотиків. Це при тому, що реальна потреба в коштах на придбання ліків становить 4000,0 тис. грн для міста Броварів, левова частина яких йде на купівлю наркотичних речовин та реагентів в лабораторію, які має право купувати лише медустанова. Отож, коштів не вистачає. Під загрозою існування перебуває ініціатива «перший день у лікарні – безкоштовно для пацієнта».
Поточний ремонт пожежної сигналізації на 3-му поверсі лікарняного корпусу центру «Дитяча лікарня» по вул. Ярослава Мудрого, 47 – 180,0 тис. грн. Цей вид робіт не увійшов до проекту капітального ремонту, але роботи є обов’язковими. Їх треба проводити їх негайно, причому саме під час проведення ремонту в лікарні.
На закупівлю медикаментів та витратних матеріалів у стоматологічне відділення – 250,0 тис. грн. Кошти потрібні для придбання найнеобхідніших матеріалів для лікування пільгових категорій населення.
На закупівлю бронхофіброскопа в комплекті вартістю 719,0 тис. грн – переносного апарату, який є обов’язковим для участі у пілотному проекті з фінансування лікарні Національною службою здоров’я. Придбання іншого апарату, який також вкрай необхідний – гістерофіброскопа – вартістю 625,2 тис. грн розглянуть уже на наступній сесії. «Але з 2020 року ми маємо бути готові для співробітництва з Нацслужбою здоров’я. Тому наполегливо працюємо над створенням матеріальної бази. Комп’ютери, зокрема, вже закупили», – підкреслила представниця броварської лікарні.

Наступним блоком питань стало внесення змін у найбільшу міську програму з будівництва, капітального ремонту та утримання об’єктів житлового фонду, благоустрою, соціально-культурного призначення.

Змін було небагато, стосувалися вони таких об’єктів:

На 1420,0 тис. грн буде профінансовано ремонт 1-го шатрового даху по вул. Білодібровній, 14 та двох м’яких покрівель у будинках по вул. Ярослава Мудрого, 8 і бульв. Незалежності, 16-Б.
За 1270,0 тис. грн утеплять торці житлового будинку по вул. Короленка, 52.
На суму в 1550,0 тис. грн дофінансують капітальний ремонт двох вулиць: 350,0 тис. грн – на завершення вул. Прилуцької та 1200,0 тис. грн – на продовження капітального ремонту тротуарів уздовж вул. Київської.
На 420,0 тис. грн дофінансують капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення на території 3-ої школи.
За 100,0 тис. грн замовлять проект капітального ремонту інженерних мереж у підвалі дитячого садочку «Золота рибка» по бульв. Незалежності, 11-А.

Доріжки уздовж вул. Київської продовжують ремонтувати

При цьому, з одного об’єкту зняли 1260,0 тис. грн на ремонт внутрішньо квартальних проїздів та тротуарів – несподівано мешканці будинків по вул. Марії Лагунової, 1 та 3 категорично відмовились від ремонту їхньої прибудинкової території. І це незважаючи на те, що вже є готовий проект. Однак виконком пішов назустріч і вирішив унести зміни в цей проект.

Двір будинків по вул. Марії Лагунової, 1 і 3 таки потребує ремонту, але мешканцям видніше

У програму з ремонту, модернізації та утримання ліфтів унесли одну правку: буде проведений капітальний ремонт із заміною кабін ліфтів в обох під’їздах будинку по бульв. Незалежності, 12-А.

До програми розвитку та збереження зелених зон також були внесені невеликі зміни. У зв’язку з погодними умовами в цьому році майже не потрібні покоси, тому суму на озеленення вул. Київської було зменшено на 470,0 тис. грн – до 2 506,0 тис. грн. Натомість, на вул. Київській вводиться новий вид озеленення: на опорах уздовж вулиці змонтували спеціальні конструкції, в яких будуть висаджені квіти. На це витратять 200,0 тис. грн.

Конструкції по вул. Київській, в які скоро будуть висаджені квіти сорту сульфінія

Усі ці питання розглянули доволі оперативно, доки не пришла черга голосувати за виділення 5 млн. грн на добудову стадіону в парку «Перемога». Як повідомила начальниця УБЖКГіТ Світлана Решетова, нарешті відбувся тендер, на якому визначили нового підрядника. Він добудує багатостраждальний стадіон. Тому чиновники просять депутатів підтримати виділення коштів та закінчити будівництво до початку навчального року.

Оскільки дискусія була тривала та багато депутатів мали окремі думки, наводимо тезово те, про що говорили обранці.

Володимир Білоконь. Проект потребує удосконалення – не зрозуміло, навіщо всередині стадіону частина території викладена плиткою – це треба виправити. Тому пропоную створити депутатську комісію, яка буде контролювати хід виконання робіт та вносити правки в проект.

Вадим Андрієвський. Стадіон потрібно терміново закінчувати, тому що затягування термінів будівництва веде до здорожчання проекту. Але винних у тому, що склалося навколо будівництва, також треба притягнути до відповідальності.

Юрій Скотніков. Будівництво стадіону дуже схоже на виконання робіт в парку «Приозерному» – дуже багато криміналу, технічний нагляд фактично не спрацював. Чому підписувалися акти виконаних робіт, якщо роботи фактично не виконувалися? Стадіон став наслідком того, що за ситуацію з парком «Приозерний» ніхто не поніс відповідальності.

Тетяна Крилова. Пропоную, щоб на наступну сесію відділ капітального будівництва відзвітувався.

Але голосування за виділення коштів набрало лише 18 голосів та рішення було не підтримане. Почався «другий раунд умовлянь депутатів».

Світлана Решетова акцентувала увагу на тому, що до тендеру готувалися дуже серйозно, на цей раз були обрані надійні підрядники, які мають гарні відгуки та реалізовані проекти. Вона підкреслила, що до об’єкту вже і так прикута увага правоохоронних органів, тому, об’єкт під особливим контролем. Також є експертиза на залишок робіт, які необхідно виконати.

Дуже емоційною була промова начальниці фінансового управління Наталі Постернак. Вона зауважила, що стадіон – наша спільна провина, тому що ми ніколи не фінансували його так, як треба, а таке мляве, часткове фінансування – то є біда для будь-якого об’єкту, сучасне будівництво так не робиться. «Дайте змогу добудувати стадіон – я ночами не сплю, думаю, де їх взяти, ті гроші?» – не стримувалася чиновниця.

Секретар міськради Петро Бабич також підбив підсумки: з 9 млн грн видатків на 6 млн грн виконані роботи, ще 3 млн грн – це вартість покриття стадіону. Так, роботи виконані неякісно. КРУ надало свої зауваження. Але ми залежимо від системи Прозорро – хто виграв, з тим маємо працювати. Цей об’єкт є болісним для міста, але треба рухатися вперед. Пропоную створити комісію, негайно, та координувати наші дії.

Покриття стадіону частково зберігається на самому об’єкті

У підсумку в комісію щодо стадіону увійшли депутати БМР Володимир Білоконь, Василь Кочубей, Сергій Батюк, Юрій Скотніков, Вадим Андрієвський та двоє представників з місцевої федерації футболу.

Врешті-решт, депутатів вдалося переконати, вони віддали 21 голос «за» добудову стадіону.

Далі обранці внесли зміни до бюджету міста, яким затвердили перевиконання скарбниці за півріччя у сумі 9 644,2 тис. грн та прийняли субвенцію з бюджету Київської області на будівництво 10-ої школи на суму 7 738, 882 тис. грн.

Авторка – Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари