3D-номери на автомобілях: чи законні? | Трибуна

image
13 Вересня 2020, 20:25
Поділитися:

Об’ємні номерні знаки – нова мода серед українських автолюбителів. Але 3D- номери видають не правоохоронці, а приватні компанії. У поліції попереджають, що такі номери нелегальні і водія можуть оштрафувати. 

Зовні 3D- номери дуже схожі на оригінальні: такий самий розмір, шрифт літер. Але  основа — пластикова,  а літери виступають на кілька міліметрів.

Екіпаж груп реагування патрульної поліції Броварського відділу поліції виніс постанову за встановлений на автомобілі номерний знак зразка 3D. Про це броварські правоохоронці повідомляють на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці. Як зазначають поліціянти,  номерні знаки на транспортному засобі мають відповідати встановленим вимогам ДСТУ.

3D номерні знакиУ оголошеннях про виготовлення ЗD номерних знаків зазначено, що вони відповідають встановленим вимогам ДСТУ. Але чи дійсно це так?

Як зазначає перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, «пункт 4.3 ДСТУ 3650:2019 «Дорожній транспорт. Знаки номерні транспортних засобів. Загальні технічні умови» чітко говорить про те, що ДНЗ виготовляються шляхом штампування зі стрічки з алюмінію або з листової сталі. Натомість спосіб виготовлення 3Д номерних знаків передбачає нанесення акрилових символів на зовнішню сторону алюмінієвого знаку. Висновок: 3Д номерні знаки не відповідають встановленим вимогам ДСТУ 3650:2019».

3D номерні знаки3D номерні знаки

Тож якщо ваше авто обладнане  3D-аксесуаром — замініть його на номери, виготовлені згідно з державними стандартами (Пункт 4.3 ДСТУ 3650:2019).

Щодо Правил дорожнього руху, то відповідно до пункту 2.9 «в», водієві забороняється керувати транспортним засобом із номерним знаком, що не відповідає вимогам стандартів. Таку ж норму містить і КУпАП, де передбачено і відповідальність (ч.6 ст. 121 КУпАП) – штраф 170 грн. За вчинення такого правопорушення вдруге протягом року – штраф 255 грн або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин із оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого».

Читайте також:

1. Платні номерні знаки на авто можна перевірити онлайн

2. Майбутні водії можуть підготуватися до іспиту онлайн

Джерело: Трибуна – Бровари