330 день війни в Україні

image
19 Січня 2023, 18:06
Поділитися:

За добу окупанти втратили ще 760 загарбників. Загалом за повномасштабне вторгнення ЗСУ ліквідували 118 530 ворогів станом на 19 січня.

США не бачать ознак підготовки наступу на Україну з території Білорусі. Про це під час телефонного брифінгу розповів представник Ради національної Безпеки Білого дому Джон Кірбі. Проте у Вашингтоні занепокоєні співпрацею Білорусі з Росією.

США розглядає можливість надати Україні зброю, щоб завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму. У Вашингтоні вважають, що коли Україна зможе поставити під загрозу контроль Росії над Кримом, позиція Києва на майбутніх переговорах посилиться.

Голова британського МЗС Джеймс Клеверлі заявив, що Велика Британія надасть Україні ще понад 200 одиниць бронетехніки. Крім цього, в Україну прибуде 14 танків Challenger 2.

В американській розвідці не підтверджують слова про те, що окупанти заволоділи Бахмутом і Соледаром. Джон Кірбі стверджує, що росіяни намагаються брати кількістю і зазнають величезних втрат на Бахмутському напрямку.

Франція розглядає можливість відправлення власних танків Leclerc в Україну. Вирішать це 22 січня на спільному засіданні кабінету міністрів Франції та Німеччини.

Станом на ранок 19 січня у лікарнях продовжують перебувати 16 потерпілих унаслідок учорашньої трагедії в Броварах. Заступниця глави МОЗ Ірина Микичак повідомила, що жоден постраждалий не перебуває у тяжкому стані.

Республіканець Маккол закликав Байдена негайно надати ЗСУ танки та далекобійні припаси. До його заяви приєднався очільник Комітету з питань збройних сил Майк Роджерс. У зверненні, опублікованому 18 січня, мовиться, що США та Німеччина повинні бути більш рішучими: “Танки Leopard-2, ATACMS та інші високоточні боєприпаси великої дальності мають бути передані без зволікань”.

Екскерівнику “Нафтогазу України” Андрію Коболєву повідомили про підозру. Його звинувачують у розкраданні понад 229 мільйонів гривень.

Колишній прем’єр Британії Борис Джонсон під час “Українського сніданку” в Давосі попросив міжнародну спільноту допомогти Україні зброєю. На його думку, світовим лідерам не варто думати про те, а чи не “спровокує” це Путіна.

Естонія надасть Україні рекордний пакет військової допомоги. Мовиться про передання озброєння на суму 113 мільйонів євро. Про це заявила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас.

Польща може передати Україні Leopard 2 без згоди Німеччини. Про це прем’єр Матеуш Моравецький, який додав, що його країна й надалі тиснутиме на Німеччину щодо передачі Україні танків.

Швеція також надасть нову військову допомогу Україні. Зокрема передадуть потужну артилерійську систему Archer та 50 бойових машин піхоти CV90.

Європарламент сьогодні проголосував за трибунал для Путіна і Лукашенка. Його створять за аналогією з Нюрнберзьким процесом.

Генерал Ходжес прокоментував новий масштабний пакет допомоги від США. За його словами, незабаром життя стане дуже незручним для російського флоту, авіації та Кримського мосту.

———

Слідкуйте за нами у соцмережах:

Джерело: Новини Білої Церкви – головні та останні новини БЦ сьогодні, події в Білій Церкві