29 вересня – 82-гі роковини трагедії Бабиного Яру

image
29 Вересня 2023, 15:41
Поділитися:

Головна  /  29 вересня – 82-гі роковини трагедії Бабиного Яру

|  29. 09. 2023

29 вересня у Білій Церкві біля Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам народів світу відбувся захід до 82-х роковин одного з найжахливіших символів Голокосту – масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві.

Саме 29-30 вересня 1941 під час розстрілів – загинуло майже 34 тисячі євреїв. Всього за словами істориків за два роки окупації нацистами Києва там загинуло понад 100 тисяч людей. Половину із них складали євреї.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей.

Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

По війні радянський режим замовчував або спотворював пам’ять про жертв, намагався зруйнувати сам яр та навколишні кладовища. Проте це йому не вдалося.

Пам’ять про трагедію Бабиного Яру попри всі обставини завжди залишалася живою.

Тож, цього дня учні приватного навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок «Міцва-613», представники релігійної організації «Іудейська релігійна громада «Міцва» разом з начальником управління культури Київської ОВА Дмитром Гончаренком, заступником міського голови Катериною Возненко та депутатом Білоцерківської міської ради Оленою Фастівською, першим заступником голови Білоцерківської РВА Максимом Кочурою, голова Білоцерківської районної ради Василем Зеленським вшанували хвилиною мовчання пам’ять про всіх жертв трагедії Бабиного Яру та поклали до Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам народів світу квіти, а також, за давньою єврейською традицією, каміння.

Фото

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт