25 грудня – свято Різдва. Чому сьогодні? | Трибуна

image
25 Грудня 2019, 10:34
Поділитися:

Сьогодні католики, протестанти та більшість православних християн у світі відзначають Різдво – свято народження Ісуса Христа. Уже декілька років як і Україна зробила цей день на рівні із 7 січня вихідним. А Православна церква України не виключає перехід на 25 грудня у майбутньому.

Святкування Різдва 25 грудня часто пов’язують з католицизмом, а 7 січня — з православ’ям. Але насправді дата святкування в усіх однакова, різниця лише в системі літочислення: «західні» церкви відзначають Різдво за григоріанським календарем, а східні – за юліанським.

1582 року Папа Римський Григорій XIII запровадив григоріанський календар. Причина – юліанський календар був неточним. Через це за сотні років літочислення відбувся значний зсув від астрономічного літочислення. На цей час різниця становить 13 днів.

Наразі григоріанський календар – усталений у світі як міжнародний стандарт. Але в Константинополі пропозицію перейти на нове літочислення відхилили, вважаючи, що це «не відповідає канонічним правилам святкування Великодня».

У Росії григоріанське літочислення запровадила радянська влада в 1918 році. Лише після проведення Всеправославного конгресу в 1923 року в Стамбулі більшість помісних православних церков почали святкувати Різдво 25 грудня.

Російська православна церква не брала участі в тому Соборі, тож досі зберігає традицію святкування Різдва 7 січня, а з нею й низка інших, підконтрольних на той час Москві, країн – Білорусь, Грузія, Сербія, Македонія, Казахстан і Киргизстан.

Читайте також:

Епіфаній: перенесення дати святкування Різдва не на часі
У Броварах дітей запрошують узяти участь у різдвяному конкурсі малюнків
Скільки днів у грудні відпочиватимуть українці

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари