21 лютого – Міжнародний день рідної мови | Трибуна

image
21 Лютого 2020, 09:55
Поділитися:

Цього дня у 1952 році в Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко розігнала акцію протесту проти урядової заборони на використання бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш в 1971 році цей день відзначають як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме на пропозицію цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Відзначатимуть цей день і в Україні. Зокрема, в Києві сьогодні відбудеться форум «Мова об’єднує».

Міжнародний день рідної мови встановили у листопаді 1999 року на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної і культурної багатоманітності.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. 43 % з них перебувають під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється тоді, коли мову перестають з тієї чи іншої причини вживати та вивчати понад 30 % її носіїв. Лише в Європі небезпека загрожує 30-м мовам, 13 із них перебувають на межі зникнення.

Саме сьогодні в Києві відбудеться форум «Мова об’єднує», в якому візьмуть участь громадські активісти, експерти, представники влади та лідери думок. Вони розглянуть реальний стан виконання і факти порушення нещодавно ухваленого закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

За матеріалами Укрінформу та Порталу мовної політики

Читайте також:

25 квітня Рада ухвалила закон про мову. Що це значить для України?
У Броварах відбулась акція на підтримку закону про мову. ФОТО
Із 16 січня вся реклама в Україні має бути державною мовою
69 % українців підтримують статус української мови як єдиної державної. ДОСЛІДЖЕННЯ
Російськомовну рекламу в Броварах демонтують. ДОКУМЕНТ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари