1500 учасників долучилися до благодійного забігу в Ірпені (відео) – Містоінформ

image
28 Листопада 2023, 08:13
Поділитися:

За останній рік кількість жертв різних форм насильства в Україні зросла на 40%. Із початком повномасштабного вторгнення росіян насильство – це ще й знаряддя війни.

Олександра Страдецька, журналістка:

«Бігти, щоб підтримати тих, хто постраждав від насильства росіян. З міста-героя Ірпеня стартує благодійний забіг «Acting for survivors», що означає – діяти для тих, хто вижив. У межах міжнародної акції «16 днів проти насильства».

Дорослі й малі, містяни та гості з-за кордону, лікарі, вчителі, комунальники, студенти, митці й посадовці. Усі вони бігли найстрашнішим маршрутом весни 2022-го – вулицями, якими евакуювалися цивільні з палаючого Ірпеня. Якими рятувалися від звірств російських окупантів.

Марія Єфросиніна, почесний посол фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, телеведуча, засновниця ГО «Маша»:

«Я дуже добре пам’ятаю ті дні, коли перші страшні новини про скоєння воєнних злочинів з елементами сексуального насильства, так це офіційно називається, поступили саме з Ірпеня».

Валерія, мешканка Ірпеня:

 «На жаль, так сталося, що я була в обставинах, пов’язаних з насильством. Тому це важливо для мене внутрішньо – приймати участь у таких заходах».

Ініціаторкою заходу виступила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроантлантичної інтеграції України:

«Це захід дозволяє сказати всій Україні, що є багато небайдужих людей. Держава з вами, люди з вами. Ми ніколи не маємо переставати дивуватися силі українців. Сьогодні майже втричі більше прийшло людей на цей захід, ніж ми сподівалися, ніж ми планували».

Учасники бігли різні дистанції на вибір. Дорослі – кілометр і шість. Діти – 200 і 500 метрів. Проте відстань, яку додали учасники – неважлива. Важливо – заради чого це робили.

Станіслав, мешканець Ірпеня:

 «Потрібно якось людей підтримувати, щоб їм не так складно було».

Олександр Маркушин, ірпінський міський голова:

«Стартував перший день боротьби з насильством. Ірпінь підтримав тих постраждалих. Разом до перемоги! Слава Україні!».

Учасниками благодійного забігу стали 1500 мешканців та гостей Ірпеня. Це – новий рекорд України у номінації «Наймасовіший забіг проти проявів насильства над цивільним населенням».

Лана Вєтрова, керівниця Національного Реєстру Рекордів України:

 «Встановлено рекорд України, який продемонструє перемогу добра над злом, перемогу справедливості, а отже – перемогу України!».

Тимур Мірошниченко, український телеведучий:

«Вітаємо всіх вас, дорогі друзі, ви є частиною цього рекорду!»

Далі Ірпінь передає естафету благодійних забігів 15-тьом українським містам та діаспорі в Чикаго.

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

 «Дякую організаторам сьогоднішнього забігу, що обрали саме Ірпінь. Тому що завдяки Ірпеню ворог зупинився і не зміг захопити серце нашої держави – місто Київ. Саме Ірпінь поборов ворога у Київській області».

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня, співзасновник Фонду відновлення Ірпеня:

 «Я переконаний, що Ірпінь має робити все, щоб притягувати до себе такі заходи. Чому? Тому що, крім того, що це гарна справа, дуже багато людей бачать і звертають увагу на наше прекрасне місто».

Благодійний захід в Ірпені відбувся за підтримки ГО «UA Experts» та ООН в Україні.

Деніз Браун, координаторка системи ООН в Україні:

 «16 днів активізму проти насильства» – це світова подія. Ми починаємо її з Ірпеня та відкриваємо перший день цієї акції. Ми знаємо, що ірпінці добре розуміють, як боротися і перемагати».

Антон Довгопол, директор КНП «Ірпінська центральна міська лікарня»:

«Я — за любов у наших сім’ях, за мир у нашій державі, за перемогу, щоб всіх цих агресій не було. І надіюся, що скоро це все виправиться і все буде добре, а поки що дякуємо нашим захисникам, а ми будемо підтримувати тут і захищати наші сім’ї».

Джерело: Містоінформ