15 лютого закінчилась радянська інтервенція в Афганістані | Трибуна

image
15 Лютого 2020, 10:40
Поділитися:

Рівно 31 рік тому останній радянський солдат* показово покинув Афганістан після 10-річної війни. Серед учасників бойових дій зі сторони СРСР воювало чимало українців. Не всі з них повернулися додому. З того часу 15 лютого вшановують пам’ять полеглих у цій війні.

Війна в Афганістані тривала з 1979 по 1989 роки. Вона почалась із повномасштабної збройної агресії СРСР проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами. У грудні 1979 року спецпідрозділи КДБ напали на президентський палац у столиці Кабулі, вбивши президента Хафізуллу Аміна та його оточення. Після того в країну ввели «обмежений контингент» Радянської армії.

Кабульські військові в Чіґа Сараї, 1979 рік

Унаслідок війни, яка не виявилась переможною і затягнулась аж на 10 років, загинули близько 1,5 млн або 10 % з числа тодішнього населення країни. Принаймні ці дані міжнародних організацій визнали і в СРСР. Радянські втрати, за офіційною інформацією СРСР, становили близько 15 тис. військовослужбовців. За оцінками незалежних дослідників – від 140 до 350 тис.

Афганістан, Узбекситан, СРСР, війна

15 лютого 1989 року солдати Радянської Армії допомагають одне одному сісти на поїзд додому після перетину моста на кордоні між Афганістаном і радянським Узбекистаном

Як повідомляв раніше попередній міністр оборони України Степан Полторак, понад 160 тис. українців виконували службові обов’язки на території Афганістану, з яких загинуло 3 тис.

Як відомо, з-поміж жителів Броварів в Афганській війні загинув Олександр Білан. На його честь на 3-ій школі, де навчався хлопець, установили меморіальну дошку, а під час декомунізації – назвали вулицю неподалік, на Геологорозвідці.

Олександр Білан

Олександр Білан

На пам’ять про участь колишніх учасників війни в Афганістані в Революції Гідності 2013 – 2014 років і у війні проти нинішнього російського агресора в Броварах, неподалік від вокзалу, з’явилась також вулиця Воїнів-афганців. Нагадаємо, в Самообороні Майдану була сформована ціла «афганська сотня» під № 8. А її сотник Олег Міхнюк згодом загинув у боях за містечко Новосвітлівка на трасі Краснодон – Луганськ.

Читайте також: У Броварах ушанують Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 15 лютого, о 10:00 у відділі культури Броварської міської ради анонсували покладання квітів до річниці виведення військ з Афганістану. Відбудеться воно в парку «Перемога». Зазначимо, що на території парку встановлений пам’ятник воїнам-афганцям у вигляді БТРа.

Афганцям пам'ятник

З минулорічного вшанування пам’яті біля пам’ятника в парку “Перемога”

Афганцям пам'ятник, БТР

* Слід зазначити, що після показового виведення  військ СРСР 15 лютого 1989 року в Афганістані ще залишалися прикордонники, які прикривали відхід, а також полонені бійці Радянської армії.

Фото – Associated Press, Броварська міська рада

Читайте також:

У Броварах відбудеться благодійна вистава від театру «Паяц»
Конкурс «Благодійна Україна 2019». Триває приймання заявок
Оголошено конкурс дитячих малюнків пам’яті Героїв Небесної Сотні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари