12 листопада – Всесвітній День боротьби з пневмонією

image
12 Листопада 2019, 19:29
Поділитися:

12 листопада світ відзначає день боротьби з пневмонією. 2 листопада 2009 року більше ніж 100 організацій земної кулі об’єдналися у глобальну коаліцію проти дитячих запалень легень. Тоді ж уперше і відзначили цю дату.

Як зазначають у Центі громадського здоров’я МОЗ України із посиланням на ВООЗ, пневмонія є причиною близько 15 % смертей дітлахів віком до 5-ти років. Щохвилини у світі помирає два малюки від запалення легень.

У 2015 році пневмонія в Україні забрала життя 331 дитини віком до 5-ти років. Таким чином хвороба посіла 3-тє місце з-поміж причин смертності в цій віковій категорії.

Пневмонія або запалення легень − це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці) − основний функціональний елемент легень. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в пухирцях накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання. Хворий на пневмонію потребує якнайшвидшої діагностики та стаціонарного лікування в спеціалізованих медичних установах.

Головні збудники пневмонії − бактерії, віруси, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми. Зокрема, розвиток бактеріальної пневмонії у дітей найчастіше зумовлюють пневмококи (Streptococcus Pneumoniaе) та гемофільна паличка типу Б (Haemophilus Influenzae Type B, Hib).

Найпоширеніша причина вірусної пневмонії − респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція (гостра вірусна хвороба з групи ГРВІ). Також можливий розвиток запалення легень через уживання деяких медичних препаратів, унаслідок автоімунних захворювань тощо.

Є кілька механізмів інфікування:

респіраторно-синцитіальний вірус потрапляє в організм, коли людина торкається предметів, на яких є віруси, бактерії чи грибки, а потім − очей або носа;
повітряно-крапельним шляхом (через носову чи ротову порожнину) поширюються як віруси, так і бактерії;
через кров часто відбувається бактеріальне зараження немовлят під час пологів або відразу після народження.

Щойно вірус опиняється у верхніх дихальних шляхах, він проникає у поверхневий шар їхніх клітин, альвеоли чи легеневу паренхіму. Разом із легенями також уражаються інші органи, що спричиняє порушення різних функцій організму.

Найчастіші симптоми пневмонії:

підвищення температури тіла (38 – 39 °C, рідше — 37,2 – 37,4 °C), лихоманка;
кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
відчуття браку повітря, зниження апетиту;
втома, сонливість, пітливість;
задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;
втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
свистячі хрипи під час дихання (частіше за вірусних інфекцій).

Інколи хворим немовлятам важко пити або ковтати їжу, в них знижується температура тіла, з’являються судоми, дехто може навіть знепритомніти.

За пневмонії часто шукають хрипи в легенях. Але вислухати їх удається не завжди. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння.

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно, тому зазвичай радять негайно звернутися до спеціаліста. Лише фахівець може підтвердити або спростувати діагноз і призначити відповідне лікування.

Симптоми різних захворювань органів дихання є дуже подібними, а несвоєчасне звернення до спеціалістів нерідко стає фатальним для пацієнта.

Профілактика пневмонії у дітей і дорослих передбачає:

щеплення;
зміцнення імунітету;
достатнє та збалансоване харчування;
здоровий спосіб життя;
регулярну фізичну активність на свіжому повітрі;
дотримання правил особистої гігієни;
адекватне лікування інших проблем зі здоров’ям;
дослідження середовища.

Для новонароджених важливе грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя: це зміцнить захисні сили малюка і допоможе побороти небезпечні інфекції.

Профілактика пневмонії у дітей є одним із основних елементів глобальної стратегії зниження рівня дитячої смертності. Найефективнішим методом профілактики запалення легень визнано планову вакцинацію проти Hib-інфекції, пневмококової інфекції, кору та кашлюку.

Діти із певними порушеннями та ослабленою імунною системою належать до групи високого ризику розвитку пневмонії та її ускладнень. Особливо це стосується малюків, які не отримують молока матері, адже ослаблення імунної системи дитини найчастіше пов’язане із недостатнім або незбалансованим харчуванням. Окрім цього, до групи ризику належать діти, які інфіковані ВІЛ або хворіли на кір.

 

Читайте також:

Бровари отримали вакцину проти дифтерії. ВІДЕО
Майже 65 % держбюджету 2020 отримає програма медичних гарантій – МОЗ
Нагадування про обстеження в лікаря чи медичні аналізи − Facebook запустив нову опцію

 

Джерело: Трибуна Бровари