101-річниця від дня народження видатного художника Олексія Горбенка

image
14 Квітня 2020, 14:38
Поділитися:

Щороку КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для дітей” готує та поширює краєзнавче видання “КАЛЕНДАР ЮВІЛЕЙНИХ ДАТ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ КИЇВЩИНИ”, яке мiстить перелiк ювiлейних дат видатних дiячiв – уродженців Київської області та видатних людей, життя і творчість яких тісно пов’язані з Київщиною. Видання адресовано всім, кого цікавить історія столичної області: бiблiотечним працiвникам, вчителям, краєзнавцям, музейним працівникам, студентам та iншим категорiям читачiв на допомогу у пiдготовцi i вiдзначеннi ювілейних дат.

Детальніше познайомитись з  “КАЛЕНДАРЕМ  ЮВІЛЕЙНИХ ДАТ ВИДАТНИХ ДІЯЧІВ КИЇВЩИНИ” можна на сайті КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для дітей” у розділі “Методична служба” – Видання бібліотеки.

http://child-library.kiev.ua/files/kalendar2020.pdf

Сьогоднішня наша розповідь про відомого уродження Київської області, ювілей якого, згадується у Календарі.

11 квітня виповнився 101 рік вiд дня народження ОЛЕКСІЯ АРХИПОВИЧА ГОРБЕНКА (1919-2010) – живописця, члена Національної спілки художників УРСР (1951), Заслуженого художника України (1980), професора Київського національного університету будівництва і архітектури (1983).

Художник народився у старовинному місті Ржищів Київської області, в багатодітній сім’ї. З дитинства мав велике захоплення малюванням. До війни, у 1939 році, Олексій встиг закінчити художній технікум у Києві. Дев’ятнадцятирічним юнаком почав працювати і паралельно навчатися в художньому інституті. А потім – фінський фронт, Друга Світова війна.

В 1943 році у Ленінграді була організована перша художня виставка фронтових художників, де і експонувалися роботи Олексія Горбенка. Збереглося понад 100 фронтових робіт. Значна частина малюнків фронтової галереї художника нині в експозиції військово–історичного музею ім. О.В. Суворова в Санкт — Петербурзі.

В 1945 Олексій Архипович вступає до Київського державного художнього інституту, на відділення станкового живопису. Ставши членом Спілки художників України та СРСР, працює викладачем в Київському інженерно–будівельному інституті. З 1981 — професор кафедри малюнка і живопису архітектурного факультету, де пропрацював більше 50— років. За роки педагогічної діяльності О.А. Горбенко створив свою школу акварельного живопису. Він є автором підручника “Акварельний живопис”.

Олексій Архипович Горбенко переважно працював у галузі станкового живопису, графіки, портрету. Його пензлю належить портретна  галерея: героїв Другої Світової війни; героїв підпільної діяльності та партизанського руху в Україні, Києві, Київській області; знатних робітників, хліборобів, діячів науки і культури. Також митцем створені портрети першопрохідців космосу: Сергія Корольова, Юрія Гагаріна, Павла Поповича та інших. Є в творчому доробку художника і пейзажні полотна, де талановито передана неповторна краса України, Литви, Вірменії.

Творчий здобуток Олексія Архиповича складає понад 1000 робіт. На 56 виставках всесоюзних, республіканських, обласних, міських та зарубіжних експонувалися 750 його робіт. 139 картин художника знаходяться в експозиції і фондах музеїв різних країн.

Роботи Олексія Горбенка широко відомі не тільки в Україні, а й за її межами. Багато їх подаровано українськими делегаціями діаспорі всього світу.

ВАШІЙ УВАЗІ ПРОПОНУЄМО ПОЗНАЙОМИТИСЯ З ОКРЕМИМИ КАРТИНАМИ ОЛЕКСІЯ ГОРБЕНКА.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація