1 грудня − Всесвітній день боротьби зі СНІДом | Трибуна

image
1 Грудня 2019, 10:34
Поділитися:

Сьогодні, 1 грудня, світ відзначає День боротьби зі СНІДом. Дату встановили в 1988 році з ініціативи ВООЗ, щоб привернути увагу суспільства до глобальної всесвітньої проблеми людства. Символом цього дня є червона стрічка. Емблему створив художник Франк Мур. Уперше цей символ використали в 1991 році, відтоді він став традиційним.

Більша частина ВІЛ-інфікованих, старших 15-ти років, дізнаються про свій статус на 3-4 стадіях захворювання. Тоді організм уже значно ослаблений і не здатен боротися із простими інфекціями. При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям. Тому в Україні з 22 по 29 листопада триває європейський тиждень тестування на ВІЛ.

Читайте також: Європейський тиждень перевірки на ВІЛ і гепатит: де зробити тести безкоштовно

Факти про ВІЛ/СНІД в Україні та світі.

У світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей.
Згідно з оцінками, нині лише 70 % людей з ВІЛ знають про свій статус. Решта 30 % або 7,5 мільйона осіб потребують отримання доступу до послуг ВІЛ-тестування.
За період з 2000 до 2016 року кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у світі зменшилася на 39 %.
Основною причиною смерті хворих на СНІД залишається туберкульоз, який став причиною летальних випадків для 52,1 % недужих.
За січень-жовтень 2019 року в Україні серед співвітчизників офіційно зареєстровано 13 207 випадків ВІЛ-інфекції, 6473 випадків СНІДу та 2484 смертей, зумовлених СНІДом. Серед іноземців – 34 випадки ВІЛ-інфекції.
Найвищі рівні ВІЛ-інфекції – в Дніпропетровській, Одеській, Донецькій областях і в Києві.
Найпоширеніший шлях інфікування ВІЛ осіб в Україні − статевим гетеросексуальним шляхом.

Читайте також: Усе про ВІЛ: в Україні запрацював новий інформаційний вебресурс

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари