Як спілкуватись з пасивно-агресивними людьми: поради від Супрун

image
3 Листопада 2019, 21:29
Поділитися:

Майже у кожного слово «агресія» асоціюється з бійкою, нецезурною лексикою та явними порушеннями особистих кордонів.  Втім, є люди, які ніяким чином не проявляють своєї агресії, проте, після спілкування з ними аж тіпає, хочеться крикнути або розплакатись.

Тож, що таке пасивно-агресивна поведінка та як спілкуватися з такою категорією людей, розповіла колишня в.о. охорони здоров’я України Уляна Супрун у мережі Фейсбук.

Що таке пасивно-агресивна поведінка

Висловлювати якісь скарги «в повітря» чи в спину, показово позіхати, відмовлятися від допомоги, але продовжувати показувати, як тяжко, нав’язувати допомогу, про яку ніхто не просив, і дорікати невдячністю, не повідомляти важливу інформацію — це все бути пасивно-агресивними, – розповідає Супрун.

Ознаки пасивної агресії

•  Людина чогось прагне, але не каже прямо. Натомість, натякає на свої бажання, і ображається, що її/його потреби залишилися незадоволеними.

•  Сумнівні компліменти, які наче і визнають досягнення співрозмовника/ці, але і критикують чи знецінюють водночас.

•  Слова, що розходяться з ділом. Можна казати так, і на все погоджуватися, а потім тишком робити своє чи знаходити причину відмовити в останній момент. Або зробити, але не те, про що просили.

•  Плекання провини. Фрази на кшталт «а сам/сама здогадатися не можеш» мають на меті викликати в співрозмовника/ці почуття сорому, провини, бажання чимось це залагодити.

Що робити із пасивно-агресивними людьми

•  Передусім, зрозуміти, що це не ви «психовані» та неадекватно реагуєте. Якщо пасивно-агресивна поведінка є звичною моделлю відносно вас, то це проблема у ворожості саме до вас.

•  Усвідомте та опануйте своє обурення. Пасивно-агресивним тільки того і треба. Якщо ж ви припините грати в цю гру, вони муситимуть рано чи пізно змінити стратегію.

•  Чітко позначте свої власні кордони. Що можна, що точно ні. Також збагніть, де ваша відповідальність і прийміть її, та відкиньте все решту. Не треба перейматися тим, що поза вашим впливом та відповідальністю.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ