У Києві знімають дивовижну мультиплікацію

image
1 Листопада 2019, 16:10
Поділитися:

У столиці працюють над мультиплікаційним фільмом «Муніме», що створюється в техніці лялькової стоп-моушн анімації.
«Муніме» – історія пригод маленького хлопчика, який прокидається ранком і хоче розбудити своїх батьків. Але як він не намагається, вони не реагують. У цей момент увагу малого бешкетника привертає Сонячний Зайчик, і хлопчик вирішує його наздогнати. Так починається фантазійна подорож Муніме квартирою з джунглями з кімнатних рослин, живим динозавром із іграшкового конструктора, каструлями-сумо та рибою-пральною машиною. Це історія про добро, традиційні сімейні цінності та дитячу невимушеність, яка вчить позитивно сприймати навколишній світ, щоб він відповідав взаємністю.

Український «Муніме» – у тренді світової анімації

Покадрова анімація продовжує завойовувати світ і широку глядацьку аудиторію. Вихід на великі екрани номінанта на премію Оскар 2019 анімаційного фільму «Острів собак» режисера Веса Андерсона став ще однією ластівкою у відродженні стоп моушн анімації. Американський гігант Netflix інвестував у два повнометражні проєкти, що створюються у такій техніці. Вже у 2020 – 2021 роках користувачі сервісу побачать повнометражні анімаційні фільми «Піноккіо» від режисера Гільєрмо дель Торо та Wendell And Wild режисера Генрі Селіка. А в квітні цього року на Netflix відбулася прем’єра дитячого лялькового стоп моушн серіалу – Rilakkuma and Kaoru. 
 

Команда

Над проєктом, який реалізовується за підтримки «Українського культурного фонду», працює компанія Because Production, спільно з командою анімаційної студії Happy Hippie Lab.
Анімаційна студія Happy Hippie Lab (автори трьох мультфільмів – цьогорічної айдентики фестивалю вільної музики та мистецтва Brave Factory) та компанія Because Production спільно знімають мультиплікаційний фільм «Муніме», що створюється в техніці лялькової стоп моушн анімації. Проєкт здійснюється за підтримки «Українського культурного фонду». 
Як народилась ідея мультфільму
Тема виникла завдяки синові режисера Тіни Танащук (Tina AJ) і аніматора проєкту Андрія Міськіва – Саві. 

 Саме у той час, коли ми розмірковували про що буде наша історія, Сава надихнув нас, вщент рознісши квартиру, поки ми спали. Це і стало відправною точкою, – розповідає Тіна. – Далі ми звернулися до письменниці Катерини Бабкіної, яка допомогла перетворити нашу історію на повноцінний сценарій. Мені близька тема дитячого сприйняття світу, адже у мене двоє маленьких дітей, і я кожен день спостерігаю і надихаюся ними. Сьогодні ми оточені такою кількістю цифрової інформації, що майже розгубили вміння фантазувати. І чим дорослішими стаємо, тим більш прісним стає світ навколо. А діти дарують можливість повернути забуте відчуття великого, цікавого, непізнаного, справжнього. Наш мультфільм – про фантазійну подорож хлопчика Муніме і його дитяче вміння сприймати реальність казково, яку дорослі з часом втрачають.

Цікаві факти про створення світу маленького Муніме

– Ляльку головного героя за спецзамовленням виготовляли у Нідерландах, а арматуру для неї – у Великобританії.
– Прототипом хлопчика на ім’я Муніме став старший син авторів проєкту – Сава.
– На зйомки лише 4 хвилин мультфільму команді необхідно 60 днів.
– Для кожної секунди відео потрібно створити 24 окремих кадри (а для всього фільму – щонайменше 5760 кадрів), у кожному з яких аніматор фізично змінює положення тіла персонажа та позицію очей, а також змінює положення всіх предметів, які його оточують. У даній техніці кожен рух є унікальним і його необхідно відтворювати.
– Усі об’єкти, предмети та декорації мультфільму створюються виключно вручну за попередніми концептуальними ескізами. Лише їх виготовлення тривало понад 2 місяці.
– Розмір деяких декорацій сягає зросту дорослої людини і вище. А одна з найбільших – татова нога – 3-х метрів. На нозі навіть є волосся, зроблене таким чином, аби воно рухалося, створюючи відчуття подиху вітру.
– Найменший об’єкт – копія другого головного героя Сонячного зайчика – має розмір всього 5 мм.
– Деякі елементи, наприклад, блоки конструктора для динозавра, створюються за допомогою 3D принтера.
– Правильний рух камери забезпечує 7-ми осьовий моушн кран.
 
 «Муніме» на екрані та за межами
 
Готовий мультиплікаційний фільм глядачі побачать вже наступного року. Проте світ «Муніме» не обмежиться лише екраном. За словами авторів проєкту, планується випуск дитячої книги з ілюстраціями з «Муніме», а також створення іграшок із персонажами мультфільму та проведення воркшопів з дитячими та сімейними психологами на базі цієї історії. А декорації та ляльки, що беруть участь у проєкті, залишаться для публічної демонстрації у рамках тематичних виставок, фестивалів та майстер-класів. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ