Кияни можуть зареєструвати громадську організацію онлайн

image
31 Жовтня 2019, 11:17
Поділитися:

У громадянському суспільстві об’єднання громадян повинні допомагати вирішувати спільні проблеми громадян та відстоювати спільні інтереси. Якщо ці інтереси були політичними, створювалися політичні партії, якщо професійними – профспілки. Якщо ж громадяни мали якісь інтереси у сфері, яка не зачіпає їхні трудові відносини, вони можуть створювати громадські організації.

 Зареєструвати громадську організацію можна онлайн.

 Система «Он-лайн будинку юстиції» https://online.minjust.gov.ua/ одразу запрошує перелік документів, які можна швидко завантажити за допомогою комп’ютера чи навіть телефону. Зручно, якщо документи не відповідають вимогам, чи їх перелік не вичерпний, система про це оперативно нагадує. Заява заповнюється в електронному вигляді перед подачею документів на сайті і автоматично формується за допомогою програмних засобів, що значно спрощує внесення відомостей до неї. Після проходження процедури потрібно підписати всі дії електронно-цифровим підписом.

Комплект документів

Для державної реєстрації громадської організації потрібно підготувати комплект документів, що визначений статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» з урахуванням Закону України «Про громадські об’єднання»:

  1.  Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.
  2.  Документ, що підтверджує створення громадського формування (протокол установчих зборів, з’їзду, конференції).
  3.  Відомості про керівні органи громадського формування.
  4.  Установчий документ юридичної особи (статут, положення).
  5.  Реєстр громадян, які брали участь в установчому з’їзді. 

Розгляд поданих документів здійснюється протягом трьох робочих днів, враховуючи день подачі. Процедура реєстрації створення громадської організації безкоштовна.

Перспективи онлайн-реєстрації

«Чинним законодавством передбачено, що заява та документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі, крім випадків державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв’язку зі зміною керівника юридичної особи, розміру статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) або розміру частки кожного з засновників (учасників), а також інших випадків, передбачених законами», – розповідає виконуюча обов’язків керівника Управління державної реєстрації столичної юстиції Віталіна Клапцуняк.

Для того щоб зареєструвати громадську організацію та подати документи фізично, приходьте до Управління державної реєстрації ГТУЮ у місті Києві, що знаходиться по вул. Євгена Сверстюка, 15.

За додатковою інформацією звертайтесь на  «гарячу лінія» відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у місті Києві (050) 640-31-69.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ