Фізкультурно-спортивне товариство «Динамо» України відзначає свій 95-річний ювілей

image
30 Жовтня 2019, 13:39
Поділитися:

31 жовтня 2019 року свій 95-річний ювілей відзначає Фізкультурно-спортивне товариство «Динамо» України – всеукраїнська громадська організація фізкультурно-спортивної спрямованості, що об’єднує колективи фізичної культури, працівників спорту, правоохоронних органів, рятувальних та інших спеціальних служб, студентів та курсантів вищих навчальних закладів, які готують фахівців для правоохоронних органів України, окремих громадян, а також членів їх сімей, що прагнуть займатися спортом, та сприяти його розвитку в Україні.

Історія ФСТ «Динамо» України  почалась 31 жовтня 1924 року, коли на засіданні Центральної Міжвідомчої Комісії у справах товариств і спілок при НКВС було затверджено Положення про Всеукраїнську Раду Пролетарсько-Спортивних товариств «Динамо».

З перших днів свого існування динамівці створювали за місцем служби фізкультурно-спортивні осередки, здійснювали шефство над дитячими колоніями та комунами, школами, фабриками, заводами. Вони створювали підприємства, де виготовляли спортивний інвентар, будували спортивні споруди та надавали їх для навчання, тренування і проведення змагань населенню.

Динамівці провели безліч агітаційно-пропагандистських заходів з метою залучення населення України до регулярних занять фізичною культурою.

Київська обласна організація ФСТ «Динамо» України є наймолодшою організацією на теренах України, адже  була заснована  в 1975 році при адміністративному  розділі міста Києва та Київської області.

Сьогодні організація об’єднує в своїх лавах 4850 динамівців – співробітників правоохоронних органів Київської області,  які згуртовані в 39 колективах фізичної культури, громадських організаціях та спортивних клубах.

З перших днів існування організація спрямовувала свої зусилля на підвищення фізичної та бойової підготовки працівників правоохоронних органів, сприяла залученню дітей і молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом, зміцненню їхнього здоров’я.

З цією метою щорічно проводяться комплексні змагання «Динаміада» з  5-6 видів спорту: легкоатлетичного кросу, прикладної стрільби з табельної зброї, офіцерського багатоборства, гирьового спорту, боротьби самбо, пожежно-прикладного спорту, волейболу, футболу, а також  футзалу та шахів. Це дозволяє займати провідні місця у комплексних змаганнях за програмою всеукраїнських змагань – «Динаміади» серед територіальних організацій товариства.

Протягом багатьох років (1993-2008рр.) проводилась започаткована Київською обласною організацією «Міжнародна спартакіада пам’яті пожежних – героїв Чорнобиля», які не шкодуючи свого  життя першими вступили в бій з атомною загрозою. У заході приймали участь співробітники правоохоронних органів Чернігівської, Житомирської, Київської областей та команди Росії (Брянська область) і Білорусі (Гомельська область), які найбільше постраждали внаслідок катастрофи.

У 2013 році було вирішено відродити змагання, що були започатковані в 1987 році і проводились в Поліському районі для підрозділів, які несуть службу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, а саме: волейбол, гирьовий спорт, гімнастика, настільний теніс та армрестлінг.

Найважливішою справою організація вважає залучення дітей, майбутніх олімпійців, до занять спортом. З цією метою проводяться спортивно-масові заходи: обласний конкурс «Юний інспектор руху», змагання «Дружин юних пожежних», фестиваль бойових мистецтв на Кубок С. Палія, «День відкритих дверей», фізкультурно-патріотичний захід «Козацька звитяга» та спільно з відділом ювенальної превенції ГУ НП України у Київській області спортивний фестиваль «Динамо» – дітям України».

В 1996 році було відкрито Комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу, яка наразі  готує резерв молоді з веслування на байдарках і каное, боротьби дзюдо і самбо, панкратіону, фігурного катання на ковзанах, хокею з шайбою. За час роботи тренерами школи підготовлено 5 «Заслужених майстрів спорту України»,  10 «Майстрів спорту міжнародного класу», більш ніж 100 «Майстрів спорту України». КДЮСШ неодноразово відзначалась ФСТ «Динамо» України і Управлінням фізичної культури і спорту КОДА.

За 45-річну історію в організації працювали талановиті, професійні тренери і організатори. Багато з них удостоєні почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України».

Динамівці Київщини представляли нашу країну на 7 літніх та 7 зимових Олімпійських Іграх в легкоатлетиці, веслуванні на байдарках і каное, академічному веслуванні, біатлоні, велоспорті, лижному та ковзанярському спорті.

Найвищого спортивного результату досягли: «Заслужений майстер спорту України» з веслування на байдарках і каное, чемпіонка Олімпійських ігор в Пекіні, срібна медалістка на Олімпійських іграх у Лондоні з веслування на байдарці-одиночці та бронзова медалістка Олімпійських ігор в Афінах, чемпіонка світу в Познані Інна Осипенко-Радомська; видатний український веслувальник на байдарці, «Заслужений майстер спорту СРСР», бронзовий призер чемпіонату світу 1986 р. на байдарці-одиночці, чемпіон СРСР 1984–1988 рр.. та 1990 р. на одиночці і двійці Ігор Нагаєв; майстер спорту України міжнародного класу з академічного веслування, чемпіон Європи, учасник Олімпійських ігор 1996 р. в Атланті Євгеній Шаронін; срібний медаліст сіднейської Олімпіади 2000р. Сергій Матвєєв; видатна українська лижниця, бронзова призерка чемпіонату світу 2009 р. в перегоні на 30 км, заслужений майстер спорту України Валентина Шевченко; дворазова чемпіонка Світу з легкої атлетики, рекордсменка України в бігу на 100 та 200 м, учасниця Олімпійських Ігор 1996 і 2000рр., кавалер Ордена княгині Ольги II  ст. та III ст. Жанна Пінтусевич-Блок; «Заслужений майстер спорту України» з академічного веслування Сергій  Гринь; «Заслужений майстер спорту України» з вільної боротьби Валерій Андрійцев.

За роки існування в організації підготовлено 32 «Заслужених майстрів спорту»,  68 «Майстрів спорту міжнародного класу», більш ніж 230 «Майстрів спорту», 30 «Заслужених тренерів».

Сьогодні організація проводить обласні спортивні ігори серед правоохоронців, рятувальної та інших спецслужб області, співпрацює з відділом ювенальної превенції, займається підготовкою спортсменів високого рівня.

ГО Київська обласна організація ФСТ «Динамо» України вітає всіх динамівців і небайдужих до розвитку фізичної культури і спорту людей з знаменним ювілеєм та бажає перемог на спортивних майданчиках і у житті!

ГО Київська обласна організація ФСТ «Динамо» України

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація