Будьте здорові: час починати профілактику застуди та грипу

image
29 Жовтня 2019, 17:51
Поділитися:

За вікном ще сонячна золота осінь, але вночі вже відчутний подих зими. Стовпчик вуличного термометра все частіше опускається до нульової позначки, а це означає, що саме час підготувати свій організм до холодів.

У зв’язку з сезонним збільшенням захворюваності на ГРВІ та грип, актуальним залишається питання  своєчасної профілактики цих захворювань.

Верхні дихальні шляхи – ніс, носова порожнина, глотка – є своєрідним фільтром, що забезпечує очищення повітря, яке ми вдихаємо. В місцях великого скупчення людей у період епідемії респіраторної вірусної інфекції та грипу концентрація вірусів у повітрі різко зростає, і тому біологічний захист слизової оболонки не справляється з такими навантаженнями.

Тому лікарі радять почати профілактику сезонних вірусних інфекцій прямо зараз. Навіть незначних змін у повсякденному житті буде достатньо, щоб ваші ніс, горло та імунна система злагоджено працювали та убезпечили від хвороб.

Як уберегти себе від застуди?

Вам має бути «ні холодно, ні жарко» ‒ одягайтеся відповідно до погоди, аби почувати себе комфортно, перед виходом із дому переглядайте синоптичний прогноз. Взуття має забезпечувати сухість і тепло.
«Гігієна ‒ подруга здоров’я». Якомога частіше мийте руки – мікроби залишаються на всьому, до чого ви торкаєтеся. Особливо важливо мити руки після громадського транспорту.
Промивайте ніс. Це найефективніший спосіб захисту від простудних захворювань, так як збудники ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом і осідають на слизовій.
Регулярно провітрюйте приміщення (не менше ніж 15 хв), у якому перебуваєте.
Гігієна робочого місця ‒ регулярно протирайте все, чим часто користуєтеся ви і ваші колеги.
Корисними будуть піші прогулянки на свіжому повітрі.

Раціонально використовуйте можливості свого організму! Переохолодження, протяги і навіть надмірні фізичні навантаження можуть підірвати захисні сили організму.

Осінній раціон

Із холодами та сезоном застуд, варто включити до свого раціону продукти, які допоможуть зміцнити імунітет для протистояння інфекціям:

Вітаміни – імунну систему зміцнюють вітаміни А і С.
Цибулю і часник.
Імбир – зупиняє застуду, яка вже почалась і перешкоджає розвитку хвороби.
Мед – допоможе боротися з мікробами та вірусами. Особливо ефективний разом із лимоном і гарячим чаєм, але мед бажано їсти окремо, тільки запиваючи теплими напоями.
Помаранчеві овочі – містять багато альфа- і бета-каротину, лютеїну, речовин, які перетворюються в вітамін А, що сприяє зміцненню імунітету.
Морська риба – надійне джерело вітаміну D, який також міститься в горіхах і рослинних оліях. Дефіцит вітаміну D послаблює імунну систему та зменшує вироблення важливої речовини кателіцидину, яка допомагає організму боротися із запаленнями та інфекціями.

Загальні рекомендації

У разі настання епідемій мінімізуйте час перебування, або, за можливості, уникайте місць великого скупчення людей: кінотеатрів, дискотек, торговельних центрів, громадського транспорту.

Уникайте контактів із хворими і вже застудженими людьми.

Носіть медичну маску, вона не дає 100% захисту, але знижує ризик захворювання, стаючи механічним бар’єром на шляху вірусу. Маскою варто користуватись не більше 3-х годин та викидати відразу після використання. Маска має якомога краще прилягати до обличчя, максимально закриваючи ніс.

Як не нашкодити іншим?

Якщо ви вже захворіли, дуже важливо лікуватися в домашніх умовах і не переносити хворобу «на ногах». Температура, кашель, нежить, першіння в горлі – відмінний привід аби на пару днів залишитися вдома. Якщо у вас робота на першому місці – згадайте про колег, адже лише одна застуджена людина може заразити половину офісу!

Лікування повинно починатись зі звернення до лікаря.

Читайте також: Медреформа по-броварськи: декларування, «понаднормові» пацієнти та розклад роботи лікарів .

А далі кілька простих порад:

зняття набряку слизової – промивайте ніс і використовуйте спеціальні краплі;
зниження високої температури (але тільки якщо температура піднялася вище 38,5 °);
прийом болезаспокійливих засобів;
повноцінний сон і харчування дуже важливі для якнайшвидшого одужання, адже організму потрібні сили для боротьби з хворобою;
рясне пиття – воно сприяє виведенню з організму вірусів і токсинів;
вітамінотерапія – в першу чергу необхідна аскорбінова кислота, яка сприяє зміцненню імунної системи, перешкоджає проникненню вірусів у кров. Вітаміну С дуже багато в ківі, цитрусових, квашеній капусті та смородині. Також при застуді корисні і вітаміни-антиоксиданти А і Е;
носіння в громадських місцях медичної маски, яка допоможе не заразити застудою оточуючих.

Під час хвороби важливо:

Не розкидати використані хустки, серветки і маски.
Частіше прати постільну білизну і одяг.
Регулярно проводити вологе прибирання в помешканні та провітрювати приміщення, в якому перебуваєте.

Сподіваємось, поради спеціалістів допоможуть вам підготуватись до нових випробувань та зміцнити захисні сили свого організму.

Які загрози несуть 4 штами грипу та як від них уберегтись?  

Читайте також:

Як знайти необхідну інформацію про сімейного лікаря, терапевта, педіатра або медзаклад «первинки» .
П’ять осінніх продуктів для покращення настрою  .
Задекларуються не всі? Наявних лікарів первинної ланки вистачить на 78 % населення, – Ігор Кравцов .
Первинна медицина: про зміни, які відбулися і які очікуються .
Які продукти не варто вживати на сніданок – поради дієтолога .

Головне фото ‒ з мережі інтернет

Джерело: Трибуна Бровари